ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ 19/01/2023


Από τις 9/01/23 η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τελεί υπό κατάληψη, συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα και συντάσσεται με τις καταλήψεις των δραματικών σχολών του ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το κύμα των καταλήψεων και των αγώνων ήρθε ως αντίδραση απέναντι στην πλήρη απαξίωση των σπουδών μας και του καλλιτεχνικού κόσμου εν γένει με την υπογραφή του ΠΔ 85/2022, το οποίο επισφραγίζει την εξίσωση των πτυχίων μας με απολυτήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση έξω απο το Υπουργείο Παιδείας στις 10/01, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες του χώρου, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων, τα αρμόδια όργανα αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με την επίλυση του ζητήματος. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι φανερές και ο στόχος των αρμόδιων δεν είναι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις σπουδές μας αλλά η απονεύρωση οποιασδήποτε αντίδρασης και εστίας αγώνα που έχει ήδη δημιουργηθεί. Είναι γνωστό πως ο θεσμικός εξευτελισμός της παιδείας και της τέχνης δημιουργεί αποστειρωμένες κοινωνίες και ανελεύθερους ανθρώπους, τακτική που αποτελεί όπλο κάθε αυταρχικού καθεστώτος.
Όσο λοιπόν απαξιώνουν την τέχνη μας, θα μας βρίσκουν απέναντί τους!


“Όλοι εμείς που υπομένουμε ότι μας κλέβετε, θα καταλάβουμε κάποτε ότι μόνο μια βιτρίνα γυάλινη μας χωρίζει από το ψωμί που μας λείπει.”
-Μ.Μπρεχτ


Καλούμε σε νέα κινητοποίηση-πορεία μπροστά στο υπουργείο πολιτισμού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12 μ.μ.


ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:
Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022,
Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων μας: Εξομοίωση των πτυχίων μας λόγω αντικειμενικής ιδιαιτερότητας με ΤΕ καθολικά για θέσεις στο δημόσιο. Κλάδος ΤΕ για ΟΛΟΥΣ τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.
Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.
Άμεση ίδρυση Δημόσιας Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών μετά από κατατακτήριες και ένα έτος φοίτησης σε ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών.


Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου


Πρόσφατα άρθρα