ΣΙΝΙΑΛΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Χθες το βράδυ, περίπου στις 11:30 το βράδυ, το αποφασισμένο σώμα του συντονισμού σπουδαστών/στριών δραματικών σχολών Αθήνας καταλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο – κτήριο Τσίλλερ – κλιμακώνοντας τον αγώνα των ανθρώπων της Τέχνης ενάντια στο προεδρικό διάταγμα 85 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους. Σήμερα το απόγευμα, οι σπουδαστές/τριες του συντονιστικού καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονικής προέβησαν σε κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου – κτήριο του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος – προσθέτοντας ένα ακόμα ανάχωμα αντίστασης ενάντια στην υποβάθμιση του πολιτισμού.
Παράλληλα με την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85 διεκδικούν επίσης τα αυτονόητα, δηλαδή την παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και φοιτητικών επιδομάτων στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών τους. Την άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Την δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους - μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης - είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ως Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/τριών Αθήνας, από την πρώτη στιγμή που ο σύλλογος σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε την πρώτη κατάληψη της σχολής του στις 22 Δεκεμβρίου, παρατηρήσαμε και εκτιμήσαμε την δυναμική του αγώνα και χωρίς δεύτερη σκέψη αντιληφθήκαμε πως ο αγώνας αυτός έχει όλα τα κριτήρια για να οδηγηθέι στην ολοκληρωτική νίκη. Ακριβώς γιατί ο αγώνας των σπουδαστ(ρι)ών αυτών είναι ακηδεμόνευτος και αδιαμεσολάβητος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλες τις προσπάθειες κομματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων να αποριζοσπαστικοποιήσουν τον αγώνα τους, η θέληση για ένα καλύτερο αύριο, ο αυθορμητισμός και η αγωνιστική πυγμή των μελλοντικών εργαζόμενων στην τέχνη μένει αδιάσπαστη και άφθαρτη.
Με την συμμετοχή μας έως τώρα στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, παρατηρήσαμε μία ανεξάντλητη αγωνιστική διάθεση από τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, ενώ παράλληλα μία τρομοκρατημένη αστυνομία να τρέχει – και να τρώει τα μούτρα της – να προστατέψει το κτήριο Τσίλλερ μπροστά σε χιλιάδες νέους ανθρώπους που δικαιωματικά ανήκουν εκεί. Διότι η τέχνη και ο πολιτισμός δεν παράγονται από κάποιους “διάσημους” μεγαλοαστούς που έχουν κατηγορηθεί ή και καταδικαστεί για διαφθορά, για (παιδο)βιασμούς αλλά ανήκει στους εργαζόμενους “από τα κάτω”, σε αυτούς δηλαδή που δεν παράγουν τέχνη για να ταϊσουν τον μίζερο ναρκισσισμό τους. Ανήκει στους καλλιτέχνες που με αυτοθυσία και κόντρα στην βαρβαρότητα του συστήματος επιλέγουν να εργαστούν σε ένα κλάδο που έχει πληγεί όσο λίγοι την εποχή των απανοτών και πολυεπίπεδων κρίσεων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καταληψίες του κτηρίου Τσίλλερ και του Βασιλικού Θεάτρου.


10 100 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

 

prwt pd85 6

prwt pd85 4prwt pd85 1

prwt pd85 2

prwt pd85 3