Προλογικό σημείωμα

Η συγκεκριμένη μπροσούρα επιχειρεί να σκιαγραφήσει την αναρχική οπτική στα ζητήματα της εκπαίδευσης συνολικά, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμμετοχή αναρχικών μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στους αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση του προηγούμενου διαστήματος. Περιλαμβάνονται κείμενα σχετικά με τον πανεκπαιδευτικό αγώνα γραμμένα από τα ίδια τα υποκείμενα που συμμετέχουν σ’ αυτόν. Στόχος της έκδοσης είναι αποτελέσει εργαλείο για την τροφοδότηση νέων αντιστάσεων και αγώνων και να συμβάλλει στη διεύρυνση της αναρχικής θέσης και στην οργανωτική αναβάθμιση συμμετοχής των αναρχικών στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Θεωρήσαμε πως έχει σημασία η συγκεκριμένη μπροσούρα να εκδοθεί άμεσα για δυο λόγους. Καταρχάς, αυτή την περίοδο δίνεται ένας αγώνας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προχωρούν εκ νέου σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και έχουν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία του Υπουργείου Παιδείας το οποίο στο νέο νόμο για την αξιολόγηση όχι μόνο χαρακτηρίζει την απεργία-αποχή ως μείζον πειθαρχικό παράπτωμα, εκτοξεύει απειλές για περικοπή ενός μισθού και αναβολή της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων, αλλά επιπλέον κατέφυγε στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, αφού οι απειλές του έπεσαν στο κενό και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν έπαψε να αντιστέκεται.

Μάλιστα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής της Κεραμέως κατά της πρωτόδικης απόφασης σύμφωνα με την οποία η απεργία αποχή δεν είναι καταχρηστική και δεν διατάσσεται η απαγόρευση της συνέχισής της, προσφυγή που εκδικάζεται με διαδικασίες fast track στις 11 Οκτωβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δυο συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών στις 1 και 6 Οκτώβρη αντιμετώπισαν την ωμή καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων με αύρες και δακρυγόνα σε μια επίδειξη ολοκληρωτισμού του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος που δυναστεύει τις ζωές μας και διαλύει τη δημόσια παιδεία και υγεία, εξαπλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή.

Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες μαθητικές καταλήψεις, κυρίως στην επαρχία, αλλά και στην Αθήνα, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με αιχμές την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του περιορισμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια, κι αυτό παρά την τρομοκρατία των διευθυντών και τους τραμπουκισμούς γονιών.

Επιθυμία μας είναι η παρούσα έκδοση να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, έναν αγώνα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε μια -ούτως ή άλλως αδύνατηεπιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, όπως επιδιώκουν οι πάσης φύσεως διαμεσολαβητές της αριστεράς, αλλά να διαπνέεται από το επαναστατικό πρόταγμα της ελευθεριακής παιδείας σε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

NO PASARAN!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Οκτώβρης 2021 Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

 

Ολόκληρη η μπροσούρα εδώ


Πρόσφατα άρθρα