Πηγή: https://tierrayterritorio.wordpress.com/2022/06/01/no-habra-paisaje-despues-de-la-transformacion-2/

Μετάφραση: Β.Λ.

 

Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών του Ισθμού της Οαχάκα για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ:

Ο αγώνας δρόμου για τον Ισθμό του Tehuantepec
Εθνική Ασφάλεια, Εθνική Έμπνευση και η Αμερική για τους Αμερικάνους

«Καταργείται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο» αναφέρεται σε μία ανακοίνωσή που εξέδωσε «o επιστάτης» (AMLO,πρόεδρος Μεξικού, σημ. της μτφ.) δημοσιευμένη στις 17 Μαρτίου του 2019. Ξαναγεννιέται από τα συντρίμμια του ο νεοφιλελευθερισμός του 19ου αιώνα, αυτός που χαρακτηρίζεται από μία μείξη ιδεών και θρησκευτικών ιδεολογιών, αυτό που ονομάζουν ουμανισμό. Ένα μοντέλο κατά το οποίο οι εχθροί του παρελθόντος, είναι οι φίλοι του παρόντος, όπου οι κύριοι δικαιούχοι της απαλλοτρίωσης , θεωρούνται έντιμοι άνθρωποι, όπου οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας δεν έχουν πάψει να αυξάνουν τα πλούτη τους, λοιπόν, το ίδιο με χθες.
Σε αυτό το νέο πολιτικό πανόραμα που απειλεί το Layú Nabe, υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι οι υπερασπιστές του επιστάτη του παλατιού υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια -με ή χωρίς θεμέλια, αυτό δεν έχει πια σημασία στα χρόνια της Μεταρρύθμισης-: «επιτέλους μία κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της στο νοτιοανατολικό Μεξικό». Για αυτό αναρωτιόμαστε: Τι συμβαίνει στα νοτιοανατολικά;
Πέρα από τις υποσχέσεις για ανάπτυξη και πρόοδο, ο επιστάτης φλυαρεί κάθε πρωί στην εθνική τηλεόραση για την επιχειρηματικότητα, τις συνεργασίες με ισχυρούς λευκούς άνδρες όπως ο Larrea και ο Hank, το βιώσιμο εξορυκτισμό και τη φιλική απαλλοτρίωση. Για να κατανοήσουμε λίγο το τέρας που έρχεται καταπάνω μας, είναι σκόπιμο να θυμηθούμε τα λόγια του Wodrow Wilson, που αναφέρει ο Galeano το 1970: «Μία χώρα, έλεγε, είναι κατακτημένη και κυριαρχημένη από το κεφάλαιο το οποίο έχει επενδυθεί σε αυτήν». Οι εμπορικοί δρόμοι κατά μήκος και πλάτος του πλανήτη έχουν υπάρξει ένα συνεχές στην μακρά ιστορία της καπιταλιστικής συσσώρευσης, αυτοί οι στρατηγικοί δρόμοι, είναι ενδεικτικοί της παραδοχής του Wilson.
Δεν χρειάζεται παρά να σηκώσουμε το κεφάλι μας λίγο πιο ψηλά από τις μύτες μας για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την ανάδυση του Παναμά, ως μια δημοκρατία κυριαρχημένη από τον επεκτατισμό του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Αν πάμε λίγο παραπέρα, θα δούμε την εξαφάνιση των αιγυπτιακών fellah ( αγροτικές κοινότητες ) από την δημιουργία της διώρυγας του Σουέζ, το οποίο οδήγησε την Αίγυπτο να βάλει το κεφάλι της μέσα στην θηλιά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και τώρα βλέπουμε την Ουκρανία, ως ένα σκηνικό διαμάχης μεταξύ του αμερικάνικου, ρωσικού και κινεζικού ιμπεριαλισμού, οι οποίοι υπό την επιθυμία τους για κυριαρχία, καταστρέφουν και διαμορφώνουν εδάφη ξένα προς αυτούς, πάνω απ’ όλα και πάνω απ’ όλους/ες/α. Όλη αυτή η γεωπολιτική επέκταση συνοδεύεται από μία σημαντική στρατιωτική παρουσία, η οποία μετατρέπεται σε έναν αναγκαίο παράγοντα για τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο του κεφαλαίου σε ένα ορισμένο έδαφος, έτσι το βλέπουμε εμείς και έτσι το βλέπουν επίσης οι αδερφές και οι αδερφοί μας Μάγια στην Χερσόνησο του Yucatán.
Τα δικά μας εδάφη δεν είναι ξένα ως προς αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τη γεωπολιτική αναδιάρθρωση, η οποία, σε διεθνές επίπεδο, αυτή τη στιγμή παίζεται στη σκακιέρα που ονομάζεται Ουκρανία και πριν ήταν ο Παναμάς, το Σουέζ, η Μάλακα, το Ιράκ, το Ορμουζ και τόσα άλλα. Και ξέρουμε ότι σε αυτό το σημείο διατυπώνονται τα κλασσικά: «ποια αναδιάρθρωση, ποια ξένη παρουσία; είναι πληρωμένοι από τον Claudio X González, ο Slim, είναι ένας έντιμος πατριώτης, οι εκατό χιλιάδες εξαφανισμένοι είναι μία εφεύρεση της αντιπολίτευσης..»
Συνεχίζουμε. Σημείο πρώτο, τους τελευταίους μήνες, ο Ken Salazar, ο ειδικός απεσταλμένος των γαιοκτημόνων της χώρας του βορρά, έχει ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) θα επενδύσουν 250 εκατομμύρια δολάρια στα κράτη που έχουν στρατηγική τοποθεσία ως προς το Διαωκεάνιο Διάδρομο και το Τρένο Μάγια, μέσω της υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ναι, της ίδιας υπηρεσίας που χρηματοδοτεί τους «Μεξικανούς ενάντια στη διαφθορά και την ατιμωρησία» και για την οποία έχουν ειπωθεί τόσα πολλά ότι κινεί τα νήματα της «αντιπολίτευσης».
Σημείο δεύτερο, από τις 7 μέχρι τις 21 Μαϊου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο μεξικανικό έδαφος – έκπληξη για τα νότια, νοτιοανατολικά- οι στρατιωτικές ασκήσεις «Tradewinds 2022» τις οποίες διηύθυνε και εκτέλεσε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ- οι ίδιοι που ήταν υπεύθυνοι για την εγκαθίδρυση του Δόγματος Μονρόε κατά μήκος και πλάτος της ηπείρου-. Σε αυτό, συμμετείχαν 1500 στρατιωτικοί από 23 χώρες, οι Tradewinds έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα αντίδρασης τους στην περιοχή και να αναπτύξουν νέες τυποποιημένες διαδικασίες, καθώς και την εκπαίδευση για τη διάλυση των διαδηλώσεων και των αστικών ταραχών και τον αγώνα ενάντια στις βόμβες μολότοφ.
Τρίτον, κατά τους τελευταίους μήνες έχουν αποσταλεί και κινητοποιηθεί ένα σύνολο 4.362 χιλιάδων στρατιωτικών στοιχείων προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια του Διαωκεανικού Διαδρόμου του Ισθμού του Tehuantepec, αυτή η αρχική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα μετά την ανακοίνωση της SEMAR ότι η ανασφάλεια και η καθυστέρηση του μεγαλεπήβολου έργου είναι συνέπεια της παρουσίας ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και ανταγωνιστικών ομάδων – οργανωμένων ιθαγενικών κοινοτήτων- γιατί, ασφαλώς, για την «εθνική ασφάλεια», οι ιθαγενείς λαοί και οι ομάδες των ναρκεμπόρων είναι συγκρίσιμες.
Εν κατακλείδι, το κερασάκι στην τούρτα. Για άλλη μια φορά ο κύριος των σημαντικών ειδήσεων, όχι αυτός των πρωινών, αλλά αυτός των ειδήσεων που έρχονται από έξω, των ειδήσεων που στην πραγματικότητα αφορούν τους γαιοκτήμονες, ο Κen Salazar, ανακοίνωσε πριν από λιγότερο από 10 μέρες ότι η λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα - συνέπεια του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής- είναι να μεταφερθεί σιωπηρά, το βόρειο σύνορο του Μεξικού στη μέση της χώρας, στον Ισθμό του Tehuantepec. Γιατί φυσικά, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά μια συνοριακή γραμμή 80 μιλίων από ότι μια 2000 μιλίων.
Και έτσι η USAID, η Νότια Διοίκηση και η SEMAR κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε αυτόν τον αγώνα δρόμου στην νότια περιοχή της χώρας, ενώ βλέπουμε με νηφαλιότητα ότι οι ΗΠΑ με τον επίσημο εκπρόσωπό της, μπαινοβγαίνει στη Βουλή, για να ανακοινώσει και να υπαγορεύσει τους κανόνες του παιχνιδιού, χωρίς να χρειάζεται να περπατήσει μέρες και χιλιόμετρα, χωρίς να χρειάζεται να χτυπήσει πόρτες όπως πρόσφατα έκαναν οι αδερφές και οι αδερφοί μας wixarikas, ή που έχουν κάνει οι εκτοπισμένοι από τις παραστρατιωτικές ομάδες λαοί, ή οι καταπιεσμένοι φοιτητές και δάσκαλοι, ή οι οικογένειες που αναζητούν τους αγνοούμενους τους. Κι έτσι, ο επιστάτης, ο εκπρόσωπος και οι γαιοκτήμονες πορεύονται μαζί σε μία διαδρομή για να καταφέρουν να δώσουν «ασφάλεια» (στρατιωτική) και «σταθερότητα» (οικονομική) σε αυτήν την περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος , την τόσο ταραγμένη, τόσο επαναστατική, τόσο αδάμαστη.

Από «ο Τομέας 22 είναι το χειρότερο κοινωνικό κακό της Oaxaca» στις επιχειρήσεις της Μπλε Αγαύης:– Τώρα όλοι είμαστε κοινωνικοί αγωνιστές

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει επιστρέψει στους δρόμους και στις κοινότητες με τα σκουπίδια και το εκλογικό της τσίρκο. Τι θα ήταν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία χωρίς τους παλιάτσους της που κάνουν αυτήν την εποχή το τσίρκο; πρώτα υπάρχουν αυτοί της επιφάνειας, αυτοί που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας σκληρός και επίπονος αγώνας για το καλό σου, έπειτα υπάρχουν οι άλλοι που ανταγωνίζονται για πόντους «δημοτικότητας» αυτοί που σε κάνουν να πιστεύεις πως η εκλογική διαμάχη είναι κάτι σοβαρό. Αλλά βέβαια η ψήφος σου μετράει! Φυσικά αποτελείς μέρος της αλλαγής!
Χωρίς καμία διαφορά, είναι σαφές ότι ο υποψήφιος που θα κερδίσει τη διακυβέρνηση της πολιτείας της Οαχάκα είναι ευθυγραμμισμένος με την πολιτική της απαλλοτρίωσης/Μεταρρύθμισης που ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα των εθνικών και διεθνών εταιρειών και του οργανωμένου εγκλήματος.
Επίσης είναι σαφές ότι θα κερδίσει αυτός που έχει τις καλύτερες συμμαχίες σε αυτή την κούρσα για την εξουσία, και ψιθυρίζεται ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος. Σήμερα φαίνεται ότι το διάταγμα που έθεσε τέλος στον νεοφιλελευθερισμό έθεσε επίσης τέλος στην ιστορική μνήμη του αγώνα του λαού της Οαχάκα, για αυτό οι εγκληματίες του χτες, σήμερα παρουσιάζονται ευλογημένοι και ως κοινωνικοί αγωνιστές, που ισχυρίζονται ότι πάντα περπατούσαν στο πλευρό του λαού.
Ο τρόμος και η ατιμωρησία περιμένουν στη γωνία, έχουν όνομα και κόμματα, και λένε ότι αυτό που δεν κατονομάζεται δεν υπάρχει. Ως πλατφόρμα είναι η MORENA, ως μότο «έρχεται η μεταρρύθμιση στην Οαχάκα», σαν ηθοποιοί, μια λίστα από αστέρες:
Ο Salomón Jara Cruz, δηλωμένος εχθρός του συλλόγου των δασκάλων της Οαχάκα, ο οποίος με μαγικό τρόπο -σε ένα τσίρκο υπάρχουν επίσης μάγοι- εξαφάνισε ένα δισεκατομμύριο πέσος από την SEDAPA, η Beatriz Rodríguez Casanovas, πρώην γραμματέας τουρισμού και ο Jorge Franco Vargas, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και οι δύο κατά την περίοδο της URO, και όλοι υπεύθυνοι για εξαφανίσεις, δολοφονίες και επιδρομές θανάτου το 2006, ο κατηγορούμενος για εξαναγκαστική εξαφάνιση και μεταφορά όπλων για αποκλειστική χρήση από το Στρατό, δολοφονημένος σε παραδοσιακή γιορτή-με προαναγγελία θανάτου - στη Jalapa de Díaz το 2019, όταν ήταν δήμαρχος, ο Arturo García Velázquez, ο οποίος αντικαταστάθηκε στη θέση του από τη σύζυγό του Fernanda Barbosa Sosa, η Lizbeth Victoria Huerta, η οποία επίσης κατάφερε να εξαφανίσει από τη θέση της ως προέδρου της Nochixtlán, 8 εκατομμύρια 795. 285 χιλιάδες πέσος, και η ακτιβίστρια Claudia Uruchurtu.
Επιπλέον έχουμε τους ζογκλέρ. «Nino» -όπως τον ονομάζουν-, αρχηγός των δημοτικών προέδρων που προέρχονται από τη Morena του Ισθμού του Tehuantepec και κύριος οικονομικός διαχειριστής του Salomón Jara Cruz, εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια: Antonino Morales Toledo ερευνάται από τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών στο πλαίσιο μιας διεθνούς έρευνας με την ονομασία «Agave Azul», η οποία αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο ξεπλύματος παράνομου χρήματος. O Antonino, ως πολιτειακός ηγέτης της οργάνωσης FUCO και ύστερα από τις έρευνες της επιχείρησης «Agave Azul» για τις διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, δημιούργησε την οργάνωση Antonino Morales Toledo A.C., και σήμερα είναι σημείο κλειδί στην εκστρατεία του Salomón Jara ως υποψηφίου για την προεδρία της κυβέρνησης της Oaxaca.
Στη μέση αυτής της πίστας έχουμε τους ακροβάτες, εγκληματίες του χθες και σήμερα άγγελοι της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Σ’ αυτήν την κούρσα των παλιάτσων για την κατάκτηση της εξουσίας, δεν έχει σημασία ότι μέσα σ’ αυτούς τους πέντε μήνες, στην πολιτεία, 50 γυναίκες έχουν πέσει θύματα γυναικοκτονίας, με τον Ισθμό να είναι η πιο βίαιη περιοχή για τις γυναίκες. Δεν έχει σημασία ότι στην ίδια περιοχή έχουν δολοφονηθεί συνολικά 96 άτομα (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), ή ότι δεκάδες δημοσιογράφοι δολοφονούνται επειδή κάνουν τη δουλειά τους, ένας από αυτούς σκοτώθηκε στη Salina Cruz.
Είναι άσχετο γεγονός ότι η χώρα έχει περισσότερους από εκατό χιλιάδες εξαφανισμένους ανθρώπους, αριθμός που ξεπερνά αυτούς που καταγράφονται σε δικτατορίες όπως στην Cono Sur. Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία, γιατί από τα εγκαίνια της 4ης Μεταρρύθμισης, οι μόνοι που δέχονται επιθέσεις, που ποινικοποιούνται, που διώκονται, που στιγματίζονται και απειλούνται, είναι αυτοί οι νέοι κοινωνικοί αγωνιστές. Όλα τα υπόλοιπα δεδομένα είναι θρύλοι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, η μόνη ιστορία που έχει σημασία είναι το τσίρκο, η διαμάχη μεταξύ των παλιάτσων που έχουν προσκολληθεί στο ένα ή στο άλλο πολιτικό κόμμα, τα υπόλοιπα είναι επινόηση από τους μη κοινωνικούς αγωνιστές.

Η διανομή του Layú Nabe
Σε αυτήν την στενή περιοχή φτιαγμένη από νερό και αέρα, πρόκειται να κατασκευαστεί μια μεγάλη υποδομή, αποτελούμενη από: 300 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών που θα χωρίσουν το Layú Nabe στα δύο. Σε αυτό το τμήμα θα προστεθούν ακόμη δύο σιδηροδρομικές γραμμές, μήκους 328 και 459 χιλιομέτρων, ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα περνάει από την Tuxpan ως την Salina Cruz,όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί οι βορειοαμερικανικές εταιρείες Mirage Energy και Northern Hemisphere Logistics,10 αρχικά βιομηχανικά συγκροτήματα στα οποία θα προστεθούν περίπου άλλα 18, τα διευρυμένα λιμάνια της Salina Cruz και του Coatzacoalcos κι επιπλέον δύο αιολικά πάρκα και οι εξορυκτικές παραχωρήσεις που ήδη υπάρχουν στην περιοχή.
Οι πρώτοι που έφτασαν σε αυτήν την αναδιοργάνωση είναι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων που εκτελούν το δρομολόγιο από τη Salina Cruz ως το Coatzacoalcos: η ισπανική Grupo Azvi, ιστορικός σύμμαχος της οικογένειας Salinas de Cortari, η Grupo Industrial Hermes που ανήκει στον Carlos Hank Rhon, στρατηγική σύμμαχος της Oderbrecht, η ισπανική COPASA, η Concorsio FERROMAZ που έχει ως κύριο εταίρο την Grupo México που ανήκει στον German Larrea, η Grupo SACMAG που έχει ως κύριους πελάτες τις Industria Peñoles, Nestlé και FEMSA, η COMSA ισπανική εταιρεία και η Construcción y Maquinaria SEF που έχει ως κύριο πελάτη το Grupo México. Αλλά ξέρουμε, ήδη τους έχουμε ακούσει «αυτοί θα εκσυγχρονίσουν μόνο τις γραμμές και θα φύγουν, αυτές τις γραμμές θα τις χρησιμοποιήσουμε οι κάτοικοι», φυσικά, διότι ο German Larrea είναι ένας τίμιος άνθρωπος.
Και στην τελική ευθεία αυτού του αγώνα, μαζεύτηκαν στις 22 του Απρίλη αυτού του χρόνου στο San Juan de Ulua στη Veracruz, ο προϊστάμενος του παλατιού με τον ειδικό απεσταλμένο της χώρας του βορρά, Ken Salazar, ως συνομιλητής των γαιοκτημόνων που θέλουν να συμμετάσχουν στη διανομή της περιοχής του Ισθμού του Tehuantepec. Σε αυτό το χώρο συμμετείχαν 22 πολυεθνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τον Ισθμό σε δίοδο της διέλευσής τους. Εκεί βρίσκονταν: οι κατηγορούμενοι για την εργασιακή εκμετάλλευση και την αντίθεσή τους στην συνδικαλιστική οργάνωση, όπως η Accenture Ltd. και η General Motors, εκείνοι που ενδιαφέρονται για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όπως η Applied Energy Services (AES Corporation) και η EDP Renewables, οι μεγιστάνες της αγροτικής βιομηχανίας της βιο-βιομηχανίας και της φαρμακοβιομηχανίας, η GARGILL, επίσης, εκείνοι που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη του νερού, η Costellation Brands, η αυτοκινητοβιομηχανία με την παρουσία των -συν αυτών που προαναφέρθηκαν- Daimler Track North America LLC & Navistar (Volkswagen Group). Ήταν επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τη μεταφορά και την παραγωγή φυσικού αερίου και τη χημική βιομηχανία όπως οι Pacific Limited, Sempra Infraestructure &TC Energy, καθώς και οι Kansas City Southern, AECOM, INDEX, AT&T, INVENERGY, CUMMINS, FEDEX, Progress Rail, Rassini, UPS&VISTEON.
«Μιλώντας για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, έχω φτάσει να υποστηρίξω ότι αν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο εφαρμοζόταν χωρίς διαφθορά, δε θα ήταν τόσο κακό. Μπορεί να είναι το πιο τέλειο οικονομικό μοντέλο», ακούστηκε στην πρωινή εκπομπή η φωνή του επιστάτη. Τρία χρόνια μετά τη διακήρυξη της εξαφάνισης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, αποφασίστηκε ότι αυτό το οικονομικό και πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι ευλογημένο… Η αυλαία κλείνει, η παράσταση τελειώνει.

Τέλος πάντων, όλοι έρχονται για ένα κομμάτι του Layú Nabe, το γνωρίζουμε, αλλά ο ΙΣΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ, όσο κι αν το θέλουν.

Από το Layú Nabe:
Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών του Ισθμού για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους