αναδημοσίευση από https://www.elsurresiste.org/el/posts/deltio-typoy-e-koinoteta-puente-madera-stamata-1-apo-ta-10-podebis-biomechanika-parka-toy

 

14 Ιουνίου 2023

Δεκαεπτά χρόνια μετά, απαιτούμε αλήθεια και δικαιοσύνη!

Καμία συγχώρεση, καμία λήθη!

Ζήτω η APPO ( σημ. της μτφ Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα)!

Ζήτω η Αυτόχθονη και Λαϊκή Αντίσταση της Οαχάκα!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ως Γενική Κοινοτική Συνέλευση της Αυτόχθονης Κοινότητας Binniza του Puente Madera, San Blas Atempa, Oaxaca, δημοσιοποιούμε τις ακόλουθες πληροφορίες, προκειμένου να σπάσουμε την πολιορκία των ΜΜΕ και την ποινικοποίηση του αξιοπρεπούς αγώνα μας για την υπεράσπιση της γης και του εδάφους, ενάντια στην επιβολή του γεωπολιτικού σχεδίου και του θανάτου του Διαωκεάνιου Διαδρόμου.

 

Ως κύριο ιστορικό, υπενθυμίζουμε ότι στις 14 Μαρτίου 2021, ο τότε πρόεδρος του δήμου San Blas Atempa, Antonino Morales Toledo, έχοντας την βιασύνη να επιβάλλει την έγκριση του βιομηχανικού πάρκου, με ένοπλους ανθρώπους στο πλευρό του, πραγματοποίησε μια υποτιθέμενη συνέλευση των μελών της κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι του Puente Madera οι οποίοι και αμφισβήτησαν το έργο με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση και να αποβληθούν από τη συνέλευση· ενώ παράλληλα παραποιήθηκαν πάνω από το 80% των υπογραφών του μητρώου μελών της κοινότητας καθώς και τέθηκαν υπογραφές αποθανόντων, τα οποία αποτελούν πραγματικά στοιχεία στη διάθεση μας και με βάση τα οποία υποβάλαμε αγωγή ακυρότητας (159/2021), και με την οποία μέχρι σήμερα, δεν έχει επιλυθεί τίποτα.

(https://tierrayterritorio.wordpress.com/2023/02/01/derecho-de-replicano-... )

Την ίδια μέρα, την 14η Μαρτίου, διαδηλώσαμε ενάντια στο Βιομηχανικό Πάρκο, καλέσαμε να ανασυγκροτηθούμε ως Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Puente Madera ενόψει της εγκατάλειψης, των επιθέσεων και των απειλών από το Μεξικανικό Κράτος στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης και αποφασίσαμε να πούμε "Αρκετά με την απαλλοτρίωση".

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ (ΒΙΟΜΗΑΧΑΝΙΚΌ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ SAN BLAS ATEMPA, OAXACA, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΉΣΗΣ, ΓΝΩΣΤΑ ΩΣ EL PITAYAL. ΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ BINNIZA ΤΟΥ PUENTE MADERA ΣΤΑΜΑΤΉΣΑΜΕ 1 ΑΠΌ ΤΑ 10 PODEBIS (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΆ ΠΑΡΚΑ) ΤΟΥ ΔΙΑΩΚΕΑΝΙΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ.

Αυτή η νίκη είναι για όλες τις κοινότητες και τους ανθρώπους που αγαπούν και υπερασπίζονται τη γη, τους φυσικούς πόρους και τα εδάφη του Ισθμού του Tehuantepec. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς δράσεων που θα πραγματοποιήσουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή και τη μόλυνση της γης, του νερού, του αέρα, του πολιτισμού, του τρόπου ζωής και της κοινοτικής οργάνωσης. Ο αγώνας μας είναι μια ζωντανή λύση στην Παγκόσμια Κλιματική Κρίση. Ο αγώνας μας είναι για τη Ζωή.

Θα θέλαμε να κλείσουμε ενημερώνοντάς σας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση ακρόαση στην ποινική υπόθεση εναντίον του κοινοτικού μας εκπροσώπου, εκπροσώπου τύπου και αδελφού μας David Hernández Salazar, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα που δεν διέπραξε, με σκοπό να φιμωθεί η φωνή του και να στερηθεί την ελευθερία του, όπως καθώς και άλλων 17 κατοίκων της κοινότητάς μας που διώκονται με εντάλματα σύλληψης. Ως εκ τούτου, θα ξεκινήσουμε μια Εκστρατεία κατά της Ποινικοποίησης, των Επιθέσεων και των Απειλών κατά των υπερασπιστών της γης και του εδάφους, #DefenderElPitayalEsDefenderLaVida.

Θεωρούμε υπεύθυνους για το κλίμα βίας, επιθετικότητας, ποινικοποίησης, απειλών θανάτου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί στους κατοίκους της κοινότητάς μας και που είναι μέλη της APIIDTT, τους:

– Andrés Manuel López Obrador – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

– Salomón Jara Cruz – Κυβερνήτης της Πολιτείας της Οαχάκα

– Jesus Romero López – Γραμματέας της Κυβέρνησης της Πολιτείας της Οαχάκα

– Antonino Morales Toledo – Γραμματέας Διοίκησης της Πολιτείας της Οαχάκα

– Cesar Octavio Morales Toledo – Αντιπρόσωπος Κοινοτικών Αγαθών San Blas Atempa

– Adalberto Velásquez López – Επικεφαλής του Δημοτικού Γραφείου του San Blas Atempa

– José Rafael Ojeda Durán – Γραμματέας του Ναυτικού

– Raymundo Morales Ángeles – Διευθυντής του Διαωκεάνιου Διαδρόμου

– Bernardo Rodríguez Alamilla – Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Οαχάκα

– Lila Rodríguez Villanueva – Εκπρόσωπος του Αγροτικού Εισαγγελέα της Tehuantepec

– Areli Sosa Arellano – Αγροτικός Επισκέπτης

 

– Προς τους ηγέτες του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ OAXACA – FUCO

Στο εγγύς μέλλον θα δημοσιεύσουμε ανακοινώσεις και δελτία τύπου, με περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και καλούμε σε εγρήγορση ενάντια στην πιθανή επιχείρηση καταστολής του Στρατού, της Κυβέρνησης της Πολιτείας της Οαχάκα καθώς και οποιοδήποτε άλλου σώματος που μπορεί να θέσει εναντίον μας.

 

Από τα οδοφράγματα στο El Pitayal

 

Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Puente Madera

 

Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών του Ισθμού για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους – APIIDTT

 

#ELSURRESISTE

#ELISTMOESNUESTRO