Χθες Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη ξεκίνησε η πρώτη μέρα του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε για την πρώτη μέρα της διοργάνωσης του. Ο χώρος της κατάληψης Mundo Nuevo άρχισε να γεμίζει από νωρίς όταν και ξεκίνησαν να αφηγούνται τις ιστορίες τους με τίτλο: «Γυναίκες, μάγισσες, θεές» οι «Στορυτέλλες», τις οποίες ευχαριστούμε που άνοιξαν τη βραδιά με τόσο όμορφο και ιδιαίτερο τρόπο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Η αστική δικαιοσύνη στην υπηρεσία της πατριαρχίας» από τις Ελεύθερες Γυναίκες της συλλογικότητας για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», μέλος της Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων (ΑΠΟ-ΟΣ), & από συντρόφισσες στην Αθήνα που συμμετέχουν στην Ομάδα Ενάντια στην Πατριαρχία της Α.Π.Ο.-Ο.Σ., οι οποίες σπουδάζουν ή εργάζονται στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Με αφορμή τη διαχείριση των υποθέσεων του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh!, του βιασμού της Γεωργίας Μπίκας και του παιδοβιαστή Λιγνάδη από την αστική δικαιωσύνη, αναδείχτηκε ο συστημικός χαρακτήρας της έμφυλης/πατριαρχικής βίας και η έμφυλη, ταξική διάσταση της αστικής δικαιοσύνης, κατατέθηκε η αντίληψη αλλά και οι προτάσεις αγώνα της ομάδας για την όξυνση της πάλης ενάντια στην πατριαρχία και κάθε μορφή εξουσίας.

Τη βραδιά έκλεισαν οι φοβεροί Ρουμπαγιάτ οι οποίοι εκτελώντας ένα πρόγραμμα τριών ωρών συνεχούς παιξίματος έκαναν όλη τη γειτονιά να βγει στα μπαλκόνια και να χορέψει μαζί με όλο το υπόλοιπο κοινό το οποίο στήριξε όχι μόνο τη συναυλία και το φεστιβάλ αλλά και τον ίδιο τον κατειλημμένο χώρο της Mundo Nuevo.

Στα έκτακτα της βραδιάς οι άγρυπνοι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΠΡΟ.ΠΟ. αποφάσισαν να στείλουν μια ολιγομελή ομάδα της ΟΠΠΙ να βαδίσει λίγα μέτρα στο πλακόστρωτο της Πρυτανείας του ΑΠΘ στις 22.30 τη νύχτα υπό την επίβλεψη υπεράριθμων δυνάμεων των ΜΑΤ. Το σόου έληξε συντομότατα όταν έφτασε φοιτητική συγκέντρωση στην οποία κάλεσε και συμμετείχε και η Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere. Η επίδειξη «ηγεμονίας» της κατασταλτικής πολιτικής σίγουρα δεν φαίνεται πολύ ρωμαλέα, όταν χρειάζεται το βαθύ σκοτάδι της νύχτας για να εκφραστεί και πολλαπλές διμοιρίες για να προφυλαχτεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αστυνομία θα φύγει από τα πανεπιστήμια όπως ήρθε… νύχτα!

Συνεχίζουμε σήμερα με τη δεύτερη μέρα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Γάτσου στη Νεάπολη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

18:00 Παιδικό εργαστήρι: Ελεύθερο παιχνίδι και messy play

19:00 Εκδήλωση: «Η επίθεση κράτους και κεφαλαίου μέσα από τις νέες εργατικές αναδιαρθρώσεις». Ο αγώνας των εργατών/τριών στο εργοστάσιο της Kavala Oil ενάντια στην εργοδοσία της Energean. | Libertatia - μέλος του Αυτόνομου Στεκιού Καβάλας

20:00 Εκδήλωση- συζήτηση: «Πόλεμος - μετανάστευση - ακρίβεια: Οι κοινωνίες απέναντι στην πολεμική απειλή» | Μαύρο & Κόκκινο

21:30 Λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή μουσική με την Βάσω Βασιλειάδου

Φώτο by nraow