Το πρωί της Δευτέρας 28 Νοέμβρη αστυνομικές δυνάμεις πολλαπλών ειδών προβαίνουν στην εκκένωση της κατάληψης Mundo Nuevo στην περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα 4 συλλήψεις. Από τότε τοποθετούνται τόνοι λαμαρίνας στο κτίριο καθώς και πραγματοποιείται πλήθος εργασιών με σκοπό να το καταστήσουν άχρηστο για οποιαδήποτε χρήση. Ταυτόχρονα καθημερινά και επί 24ωρου βάσης η περιοχή έχει καταστεί αστυνομοκρατούμενη ζώνη με παρακολουθήσεις αγωνιστών, συνεχείς προκλήσεις, εκφοβισμούς και τρομοκράτηση των κατοίκων, των εργαζόμενων και των ανθρώπων που κινούνται στην περιοχή και έχουν σταθεί αλληλέγγυοι και φιλικοί προς την κατάληψη. Χαρακτηριστικά, σήμερα μετά το πέρας της διαδήλωσης αλληλεγγύης στην εκκενωμένη κατάληψη, αστυνομικές δυνάμεις έπειτα από εντολή της ασφάλειας ακινητοποιούν δύο διαδηλωτές, μεταξύ αυτών κα μέλος του σωματείου μας, προσάγοντας τον έναν από αυτούς όπου μετέπειτα μετατρέπεται σε σύλληψη.

Οι κατασταλτικές κινήσεις με τις πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων και τη στοχοποίηση πολιτικών χώρων, η τρομοκράτηση ανθρώπων που αγωνίζονται, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, οι συνεχείς αντεργατικοί νόμοι (βλ. νόμος Χατζηδάκη), η στρατοπέδευση αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καθιστώντας τους χώρους εργασίας μας και εμάς ως εργαζόμενους υπό συνεχή αστυνομική επιτήρηση, η κρατική καταστολή των εργατικών αγώνων όπως αυτόν στη Μαλαματίνα, η επίθεση στους δημόσιους χώρους με την παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και την αστυνομοκρατία στις γειτονιές, η περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελούν πτυχές μίας συνολικής επίθεσης που βιώνουμε στις ζωές μας και απέναντι σε αυτήν παλεύουμε.

  • Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην εκκενωμένη κατάληψη Mundo Nuevo και σε κάθε έναν και κάθε μία που αγωνίζεται απέναντι στο σύστημα εκμετάλλευσης
  • Παύση κάθε δίωξης στους 4 συλληφθέντες της εκκένωσης και στον 1 συλληφθέντα μετά το πέρας της πορείας αλληλεγγύης
  • Να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τη ρωμαϊκή αγορά και το ΑΠΘ – ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία!

Θεσσαλονίκη, 3 Δεκέμβρη 2022

Σωματείο Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση | Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από την σελίδα του σωματείου

Φωτογραφία εξωφύλλου από εδώ