Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Κάλεσμα στήριξης της κλαδικής απεργίας του ΣΕΡΕΤΕ
Πέμπτη 29 Μάιος 2025, 10:30am
Επισκέψεις : 46
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

apergiakisigk serete quieta

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΡΕΤΕ

Συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης Α.Π.Θ,Πέμπτη 29 Ιουνίου, 10:30

Τις τελευταίες βδομάδες το πανεπιστήμιο βρίσκεται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο της κρατικής επίθεσης με το χιλιοειπωμένο και σαθρό ερώτημα “Μα τι στο καλό συμβαίνει στα πανεπιστήμια;”.Προφανώς το ερώτημα δεν αφορμάται από το ενδιαφέρον του κράτους για την κατάσταση των ΑΕΙ που άλλωστε είναι πλέον γνωστή και περιλαμβάνει πτώσεις φοιτητ(ρι)ών από τα παράθυρα λόγω των ασφυχτικά γεμάτων αμφιθεάτρων,πτώσεις ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες και συλλήψεις των διαμαρτυρώμενων στον πρύτανη του ΑΠΘ,εκκενώσεις πολιτικών χώρων και μία λίστα που δεν βρίσκει τέλος πουθενά.Το ερώτημα δεν έχει στόχο τίποτα άλλο παρά την στοχοποίηση καθενός/ιας που σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται συλλογικά στο πανεπιστήμιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού,το οποίο πλέον καταργεί κάθε έννοια ελευθεριών και δικαιωμάτων,κατακτήσεων που είναι αποτέλεσμα χρόνιων και αιματηρών αγώνων για το Φοιτητικό Κίνημα και δεν απορρέουν από την φιλευσπλαχνία του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος.

Αποκορύφωμα της τεχνικά δημιουργημένης έντασης στον κοινωνικό διάλογο δεν είναι άλλο από την ενορχηστρωμένη επίθεση στον 34χρονο υποψήφιο διδάκτορα στο ΕΜΠ και μέλος του ΣΕ.ΡΕ.ΤΕ,ο οποίος έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από την ιδιοκτήτρια κυλικείου στο ΕΜΠ,που είναι αποτέλεσμα πρόσφατης εκκένωσης πολιτικού χώρου,βρέθηκε αντιμέτωπος με την σύλληψη του στο ίδιο του το σπίτι έπειτα από έφοδο των κατασταλτικών δυνάμεων.Έτσι,για άλλη μία φορά η πολιτική δράση των ερευνητ(ρι)ών τίθεται για άλλη μία φορά ως πράξη “ανομίας”,μετά το ρεσιτάλ καταστολής και τρομοκρατίας που ήρθαν αντιμέτωποι κατά την διάρκεια παρέμβασής τους στην ημέρα καριέρας στο ΕΜΠ,όπου τα τάγματα εφόδου της δημοκρατίας επιτελώντας ξανά το έργο τους,αυτό της προφύλαξης των συμφερόντων του κεφαλαίου και την εύρυθμη λειτουργία του επιχειρηματιιού πανεπιστημίου προχώρησαν σε 11 συλλήψεις.

Την απάντηση για το τι συμβαίνει στο πανεπιστήμια τα καθεστωτικά ΜΜΕ μπορούν να την βρουν στα τότε σχόλια του πρύτανη του ΕΜΠ Χατζηγεωργίου για τα γεγονότα στην ημέρα καριέρας “Το πανεπιστήμιο δεν είναι δικό τους”,αναφερόμενος στους/στις ερευνητ(ρι)ές, “είναι ασύμβατα μοσχεύματα”.Τότε,ποιανών είναι τα πανεπιστήμια,αν όχι για τις ανάγκες των φοιτη(ρι)ών,των ερευνητ(ρι)ών και της κοινωνίας;Μα φυσικά για τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.Για τα κέρδη των εταιριών που απασχολούν με “μαύρη” εργασία τους/τις ερευνητ(ρι)ές και που πολύ συχνά τους ζητούν τα χρήματα πίσω,για τις ανάγκες του στρατού και τις καταστολής,που πάλι συχνά αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας μιας και η σχέση FRONTEX-NATO-IDF και πανεπιστημιακής έρευνας είναι στο σήμερα ταυτόσημες έννοιες.Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί πηγή μετάδοσης της γνώσης στην κοινωνία για την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου αλλά “ιδιοκτησία”-πηγή κερδοφορίας-για το κεφάλαιο.Από τους αποκλεισμούς στις φοιτητικές λέσχες,τα κατεστραμμένα κτήρια των εστιών μέχρι τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και τα επί πληρωμή πιστοποιητικών του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ,η λογική κόστους-οφέλους,με τα κόστη να αποτελούν τις ανάγκες τις κοινωνικής βάσης,διέπει το σύνολο του σύγχρονου πανεπιστημίου.

Μόνο προοπτική απέναντι στο πανεπιστήμιο “των λίγων και εκλεκτών”,των σχεδίων ασφαλείας-επιτήρησης και του κέρδους,είναι ο αδιαμεσολάβητος και κοινών αγώνας σε σχολεία,σχολές και χώρους δουλειάς για να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά,στο επίκεντρο.Να οργανωθούμε στην βάση και να εναντιωθούμε στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που βάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και στο περιθώριο.

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere