Πρώτα παίρνουμε το Κολούμπια

Διδάγματα από το κίνημα των καταλήψεων του 1968

 

Όταν καταλάβετε την Κολούμπια, όταν καταλάβετε
το Παρίσι,
πάρτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πείτε στον κόσμο τι κάνετε,
τι σχεδιάζετε και γιατί και πώς
σκοπεύετε να το κάνετε, πώς μπορούν να βοηθήσουν, συνεχίστε τα νέα,
σταθερά, έχετε 70 χρόνια
επιροής των μέσων (μαζικής ενημέρωσης) που πρέπει να καταπολεμήσετε, είναι ένα τείχος
που πρέπει να διαπεράσετε, κάπως, για να φτάσετε
τον ενστικτώδη άνθρωπο που παλεύει σα φυτό
για φως, για αέρα
//
όταν καταλαμβάνετε μια πόλη, μια πανεπιστημιούπολη, παίρνετε στα χέρια σας
τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, το νερό, τις μεταφορές,
ξεχνάτε να διαπραγματευτείτε, ξεχνάτε πώς
να διαπραγματευτείτε, μην περιμένετε να παραιτηθεί ο Ντε Γκωλ ή ο Κερκ,
δεν θα παραιτηθούν, δεν "διαδηλώνετε",
αγωνίζεστε έναν πόλεμο, πολεμήστε για να νικήσετε,
μην περιμένετε τον Τζόνσον ή τον Χάμφρεϊ ή τον Ροκφέλερ
να συμφωνήσουν με τους όρους σας,
πάρτε ό,τι χρειάζεστε,
"είναι δωρεάν γιατί είναι δικό σας”

-Diane Di Prima, Επαναστατική Επιστολή #15

 

Στις 23 Απριλίου 1968 εκατοντάδες φοιτητές του Κολούμπια κατέλαβαν το Hamilton Hall, κρατώντας όμηρο τον πρύτανη Κόλμαν. Τις επόμενες ημέρες, πέντε κτίρια της πανεπιστημιούπολης καταλήφθηκαν. Οι καταληψίες απαίτησαν από το Κολούμπια να σταματήσει ένα κατασκευαστικό έργο που θα συνέβαλε στον εξευγενισμό του Χάρλεμ, τον τερματισμό ενός μυστικού ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτούνταν από τη CIA και αμνηστία για τους διαδηλωτές φοιτητές. Οι καταλήψεις τερματίστηκαν τελικά στις 29 Απριλίου, όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στα κατειλημμένα κτίρια, με αποτέλεσμα περίπου επτακόσιες συλλήψεις. Σε απάντηση, το διδακτικό προσωπικό προχώρησε σε απεργία και η πανεπιστημιούπολη έκλεισε για το υπόλοιπο του εξαμήνου. Νέες καταλήψεις στην πανεπιστημιούπολη και στη γύρω γειτονιά ξεπήδησαν τις επόμενες εβδομάδες. Τελικά η διοίκηση του Κολούμπια υποχώρησε σε όλα σχεδόν τα αιτήματα των καταληψιών. Αυτό που ακολουθεί είναι μερικά μαθήματα από τον Απρίλιο του 1968 που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σήμερα, τώρα που οι καταλήψεις πανεπιστημίων έχουν επανεμφανιστεί ως τακτική στο πλαίσιο του κινήματος για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

I. Οι καταλήψεις είναι αποτελεσματικές επειδή είναι ανατρεπτικές. Οι καταλήψεις τον Απρίλιο του 1968 έκλεισαν ολόκληρο το πανεπιστήμιο για πάνω από μια εβδομάδα. Αυτό ανάγκασε τη διοίκηση να υποχωρήσει στα αιτήματά των καταληψιών, ακόμη και αν το κίνημα αντιμετώπισε καταστολή.

II. Mία κατάληψη πρέπει να εξαπλωθεί για να επιβιώσει. Πρέπει να καταληφθούν νέα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη, σε όλη την πόλη και σε όλη τη χώρα. Αιφνιδιάστε τον εχθρό. Προσπαθήστε για καθημερινές ή ακόμα και ωριαίες επιτυχίες, όσο μικρές κι αν είναι. Διατηρήστε πάση θυσία ανώτερο ηθικό – το ηθικό σας προβάδισμα.

III. Κάθε κατάληψη είναι μια κοινότητα. Διακόπτοντας τη “κανονική” ροή της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανοίγει χώρος για να αναδυθεί κάτι νέο. Δημιουργείται ένας χώρος για να πειραματιστούμε με το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά. Μοιραστείτε τα πάντα. Μέσα στην κατάληψη, δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία. Σπάστε τα εμπόδια. Στο εσωτερικό της κατάληψης, η κοινωνική θέση και οι θέσεις εργασίας δεν έχουν νόημα.

“Το νόημα του Κολούμπια του '68 ήταν ότι αν ήσουν μέσα σε ένα από τα κατειλημμένα κτίρια, είχες την ίδια δύναμη με οποιονδήποτε άλλον. Δεν είχε σημασία ποιος ήσουν, τι σπούδαζες, ποιοι ήταν οι γονείς σου,  αν έπαιρνες υποτροφία ή αν πλήρωνες μόνος σου ή αν δεν ήσουν καν φοιτητής. Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είχε σημασία όταν επρόκειτο για την καθημερινή μας ζωή μέσα στη (κατειλημμένη) Μαθηματική Σχολή. Όλοι ήταν ίσοι..."

IV. Όλα τα κινήματα έρχονται αντιμέτωπα με τους διαχωρισμούς της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις καταλήψεις, καθώς πρόκειται άμεσα για ζήτημα συμβίωσης. Αλλά η πάλη με αυτό το όριο μπορεί να γίνει με τρόπο που να συμβάλλει στη δυναμική του κινήματος αντί να το καταβροχθίζει. Οι καταλήψεις του 1968 ήρθαν αμέσως αντιμέτωπες με ζητήματα φυλής και φύλου. Μαύροι και λευκοί φοιτητές κατέλαβαν ξεχωριστά κτίρια. Όμως, οργανώνοντας τους εαυτούς τους, οι μαύροι φοιτητές συνέβαλαν στη δύναμη ολόκληρου του κινήματος. Η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία των μαύρων φοιτητών που κατέλαβαν το Hamilton Hall ενέπνευσε και τους υπόλοιπους φοιτητές-καταληψίες να γίνουν πιο αποφασιστικοί. Μέσα σε κάθε κατάληψη, έγιναν προσπάθειες να ξεπεραστεί ο έμφυλος καταμερισμός της εργασίας. Η φύλαξη/περιφρούρηση και το μαγείρεμα γινόταν από άτομα όλων των φύλων. Οι τουαλέτες αποχαρακτηρίστηκαν.


V. Η διάδοση των κατειλημμένων χώρων απαιτεί χώρο για τη διάδοση των αυτόνομων πρωτοβουλιών. Κάθε τάση του κινήματος θα πρέπει να βρει την αυτοπεποίθηση να οργανωθεί και να δράσει. Καθώς άνοιξαν νέες καταλήψεις το 1968, η καθεμία απέκτησε τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τη δική της κουλτούρα. Το κτίριο των Μαθηματικών, για παράδειγμα, ήταν γνωστό ότι ήταν το πιο "μαχητικό" και είχε το μεγαλύτερο ποσοστό μη φοιτητών (outsiders).


VI. Οι καταλήψεις αντλούν δύναμη από το φάσμα της εξέγερσης. Οι καταλήψεις τον Απρίλιο του 1968 πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη "Μεγάλη Εβδομάδα" των ταραχών στη γύρω γειτονιά και στις πόλεις της χώρας μετά τη δολοφονία του Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Οι διαχειριστές της πανεπιστημιούπολης, οι αξιωματούχοι της πόλης και το αστυνομικό τμήμα ανησυχούσαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής των καταλήψεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχές στη γύρω γειτονιά- το Χάρλεμ θα μπορούσε να εισβάλει στο Κολούμπια. Μια κατάληψη σήμερα θα είναι σε ισχυρότερη θέση αν είναι ομοίως σε θέση να οικοδομήσει και να κινητοποιήσει την υποστήριξη της γύρω γειτονιάς.


VII. Το πρώτο καθήκον λοιπόν είναι να ανοίξει η πανεπιστημιούπολη στην κοινότητα. Φοιτητές από άλλες πανεπιστημιουπόλεις, κάτοικοι της γύρω γειτονιάς και εξωτερικοί αλληλέγγυοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι. Τον Απρίλιο του 1968, πεντακόσια άτομα πέρασαν διαδηλώνοντας την πύλη της 116th St & Broadway. Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης υποχώρησε από φόβο μήπως ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Παρόμοια τακτική μπορεί να είναι απαραίτητη σήμερα.


VIII. Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς. Δεν είναι σαφές αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιούπολης ή της πόλης υποστήριξε τις καταλήψεις όσο αυτές συνέβαιναν. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία στο Columbia ισχυρίστηκε ότι τις υποστήριξε εκ των υστέρων. Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Αλλά χρειάζεται πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η αδράνεια. Η τόλμη απομακρύνει τα σύννεφα της σύγχυσης. Οι τολμηρές ενέργειες κερδίζουν την υποστήριξη, έστω και εκ των υστέρων.


IX. Σχηματίστε επιτροπές. Μόλις καταλάβετε ένα κτίριο, οργανωθείτε γύρω από πρακτικά καθήκοντα. Το 1968, μια επιτροπή άμυνας κατασκεύασε οδοφράγματα και συντόνισε τη νυχτερινή βάρδια περιφρούρησης. Μια επιτροπή διασύνδεσης καθιέρωσε την επικοινωνία μεταξύ των καταλήψεων και με τον έξω κόσμο.

"Είχαμε ένα σύστημα ασύρματων, ασύρματους της μπάντας των πολιτών, καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες σε κάθε κτίριο, τις οποίες παρακολουθούσε το πανεπιστήμιο. Είχαμε τρεις πολυγραφητές σε συνεχή λειτουργία και υπήρχαν άνθρωποι που δεν έκαναν τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια της απεργίας παρά να αναμεταδίδουν στον πολυγράφο. Και υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα στον τοίχο, μια φράση κάποιου στο Berkeley, που λέει ότι “πέντε φοιτητές και ένας πολυγράφος μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά σε ένα πανεπιστήμιο από ό,τι ένας στρατός”. “

X. Αποφύγετε τις ατελείωτες συναντήσεις. Οι αφηγήσεις για τις καταλήψεις του Columbia τονίζουν ότι οι συμμετέχοντες περνούσαν σχεδόν όλο το χρόνο τους σε συσκέψεις όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είχε ως στόχο να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή και την πραγματική επικοινωνία. Πρόσφατες εμπειρίες έχουν δείξει ότι οι γενικές συνελεύσεις συχνά εξαντλούν το ηθικό και πνίγουν την πρωτοβουλία.


XI. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Μια σειρά από επαναστατικές οργανώσεις προέκυψαν από το κίνημα των καταλήψεων του 1968. Η ώθηση του πανεπιστημιακού αγώνα στα όριά του θα μπορούσε να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην παραγωγή ενός συμπλέγματος επαναστατικών δυνάμεων στην πόλη σήμερα.


XII. "Δύο, τρία, πολλά Columbias". Τότε όπως και τώρα, θα χρειαστεί το άνοιγμα νέων μετώπων και η εξάπλωση όλο και πιο διασπαστικών τακτικών, όπως οι καταλήψεις κτιρίων, για να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης στην πολεμική μηχανή.


XIII. Το κίνημα των καταλήψεων στη Γαλλία τον επόμενο μήνα έδειξε ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οι αγώνες εντός του πανεπιστημίου μπορούν να πυροδοτήσουν μια πολύ ευρύτερη κοινωνική έκρηξη.


XIV.  Καπνίστε τα πούρα του προέδρου.

 Όλη η εξουσία στις κοινότητες.

Ο πολλαπλασιασμός των κατειλημμένων χώρων απαιτεί χώρο για τον πολλαπλασιασμό των αυτόνομων πρωτοβουλιών. Κάθε τάση του κινήματος θα πρέπει να βρει την αυτοπεποίθηση να οργανωθεί και να δράσει.

Πηγή: First we take Columbia
Lessons from the April 1968 occupation movement
https://illwill.com/columbia