Χωρίς σύνορα, χωρίς σημαίες

 Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα

 

Αφού παρακολουθήσαμε και ακούσαμε τις λίγες ειδήσεις και δηλώσεις των κακών κυβερνήσεων για το ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστ(ρι)ες που βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου 2023 στη Μεσόγειο Θάλασσα, κοντά στην Ελλάδα, μια κατάσταση που έχει συμβεί ήδη εκατοντάδες φορές και είναι κρυμμένη από το φως της δημοσιότητας, το γεγονός αυτό μας κάνει να σκεφτούμε την τρέχουσα μεταναστευτική κατάσταση στο Νοτιοανατολικό Μεξικό και τις ομοιότητές της με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φωτιά καίει στις καρδιές μας λόγω της ανάγκης να απαιτήσουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Με μεγάλη θλίψη και οργή, αποκηρύσσουμε αυτή την ατιμώρητη δολοφονία τουλάχιστον 650 μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο Θάλασσα, που αναζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια. Οι λιμενικές αρχές με την αδιαφορία τους για τη διάσωσή τους και με τις ξεκάθαρες δολοφονικές ενέργειές τους, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο για τη διάσωση ανθρώπων και σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο, οδηγώντας αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων έφτασαν σε εμάς εδώ. Το ίδιο και οι φωνές των νεκρών. Η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή.

Τα σύνορα σκοτώνουν...

Τα σύνορα σκοτώνουν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και την κλιματική κρίση που είναι αποτέλεσμα της απαλλοτρίωσης και της λεηλασίας φυσικών και πολιτιστικών αγαθών, της επιβολής του πολέμου, της βίας και της καταστροφής των οικοσυστημάτων σε εκατοντάδες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Οι από πάνω, αυτοί που κατέχουν την παγκόσμια εξουσία, συνεχίζουν τον λόγο περί "προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας του έθνους τους", πίσω όμως από τον επίσημο λόγο, εφαρμόζουν νόμους και πολιτικές θανάτου, οχυρώνοντας τους εαυτούς τους, επενδύοντας στην αποτροπή και τον πόλεμο εναντίον όσων προσπαθούν να τους ξεφύγουν. Οι τρέχουσες μεταναστευτικές πολιτικές είναι φασιστικές, ρατσιστικές και γενοκτονικές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα σύνορα που θέλουν να χτίσουν στο Νότιο - Νοτιοανατολικό Μεξικό με τα μεγαλεπήβολα έργα του Διαωκεάνιου Διαδρόμου και το κακώς ονομαζόμενο Τρένο των Μάγια, δεν θα φέρουν ανάπτυξη ή ευημερία στους τοπικούς πληθυσμούς - αντίθετα, έχουν προαναγγείλει την λεηλασία της φύσης και των ανθρώπων, αυτοχθόνων και μεταναστών, του νερού, της γης και του αέρα. Αυτά τα σύνορα σχεδιάζονται ως ένας μεγάλος στρατιωτικός, ενεργειακός, βιομηχανικός και εμπορικός διάδρομος, που θα συγκρατεί τις μαζικές μεταναστεύσεις με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό - νεο-σκλαβιά - σε έναν αφορολόγητο φορολογικό παράδεισο χωρίς καμία τιμωρία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλα αυτά ως απάντηση στο Σχέδιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το οποίο μέσω του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στον Παγκόσμιο Βορρά, πιέζει για πόλεμο και νέα σύνορα. Οι παγκόσμιες μεταναστευτικές ροές αναδιοργανώνονται.

Στην άλλη δε πλευρά του Ατλαντικού, οι σκληρές, απάνθρωπες και παράλογες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμού του Παγκόσμιου Βορρά έχουν ανακόψει τις απελπισμένες προσπάθειες των προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να επιβιώσουν. Παράλληλα ποινικοποιείται το έργο των οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια και αλληλεγγύη. Οι θάλασσες μετατρέπονται σε ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο. Οι συνεχείς αποτροπές και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης οδηγούν εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους σε ακόμη πιο επικίνδυνες διαδρομές. Πού θα βρουν οι οικογένειες τους αγνοούμενους σε αυτή την απέραντη θάλασσα της ποινικοποίησης, της βίας και του μίσους;

Οι μετανάστες από τον παγκόσμιο Νότο, προερχόμενοι από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ξεκινούν το ταξίδι τους (συχνά κυνηγημένοι) από τα εδάφη τους που καταστρέφονται από μεγαλεπήβολα έργα και πολέμους, ταξιδεύοντας προς τις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής, για να φτάσουν στο άλλο άκρο, στη Νότια Αμερική, με στόχο να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες: "το αμερικανικό όνειρο είναι ξανά παγκοσμιοποιημένο". Και είναι προφανές, αφού τα τελευταία χρόνια, βρίσκουμε στην περιοχή του Ισθμού του Tehuantepec, στους δρόμους και τις λεωφόρους της Chiapas, της Οaxaca, της Veracruz, του CDMX, κλπ... όλο και περισσότερους ανθρώπους από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Πόσοι έχουν πεθάνει στο δρόμο, δεν ξέρουμε.

Σύντροφοι και συντρόφισσες από τον Παγκόσμιο Νότο, ας το ξεκαθαρίσουμε, ενώ αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή θέλουν να μας χωρίσουν, εμείς πρέπει να επιμείνουμε με όλα όσα έχουμε και είμαστε, να ενωθούμε. Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στην καταστροφή της φύσης και των ανθρώπων, είναι ένας αγώνας για τη ζωή, για το μέλλον και για την αξιοπρέπεια.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ!

 

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣ@ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

 

Από τον Ισθμό του Τehuantepec, Μεξικό, όχι άλλα σύνορα...

 

Συνέλευση των Aυτοχθόνων Λαών του Ισθμού για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους - APIIDTT

 

Η σελίδα της Συνέλευσης εδώ

Μετάφραση: Ανταπόκριση από Οαχάκα