Αναδημοσίευση από τη σελίδα της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ


Η σημερινή νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να υλοποιήσει την επιθετική κρατική πολιτική αναδιαρθρώσεων σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Βασικό πεδίο αναδιάρθρωσης είναι η εκπαίδευση καθώς από την μεταπολίτευση και έπειτα το ελληνικό πανεπιστήμιο σε αντίθεση με την δυτική τάση κατάφερε να διατηρήσει τον ανοιχτό και δημόσιο χαρακτήρα του, μέσω των μαχητικών αγώνων που έδωσαν τα εκάστοτε φοιτητικά κινήματα. Η κατάργηση του ασύλου, η είσοδος των μπάτσων μέσα στις σχολές και ο ιδεολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει από το κράτος και τα φερέφωνα του εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών είναι κομμάτι της ευρύτερης αντι-εξεγερτικής πολιτικής, που το κράτος εφαρμόζει ιδιαίτερα μετά την μεγάλη κοινωνική εξέγερση του 2008. Φοβούμενο το κράτος την αντίδραση και την οργανωμένη αντίσταση, που θα υπάρξει λόγω της αναδιαρθρωτικής πολιτικής του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι κατασταλτικοί του μηχανισμοί δρουν ανεξέλεγκτα, θέτοντας ως σαφή στόχο το χτίσιμο ενός καθεστώτος τρομοκρατίας, την επιβολή μιας κοινωνικής συνθήκης που θα κυριαρχεί η σιωπή, ο φόβος και η υποταγή.
Στην εκπαίδευση που διαμορφώνει το κρατικοκαπιταλιστικό σύστημα, αξία έχει μονάχα η υπακοή που θα υπάρχει μέσα στους «αποστειρωμένους» πανεπιστημιακούς χώρους που θα επιτηρούνται από την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις κάμερες του υπουργείου πρστασίας του πολίτη. Για κράτος και κεφάλαιο βασικές προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης είναι τα κριτήρια ανταγωνισμού κι αξιολόγησης όπου όλοι θα είμαστε εναντίον όλων, εξαλείφοντας κάθε αίσθηση αλληλεγγύης και συλλογικότητας, καθώς όλοι όμως θα αξιολογούμαστε από τις επιτροπές «αυθεντίας» που θα ορίζουν οι ''από τα πάνω''. Τα τελευταία γεγονότα στο Α.Π.Θ. μας δείχνουν ξανά πως η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές αποτελεί βασικό στόχο του κρατικού μηχανισμού, με σκοπό τον πλήρη έλεγχο και καταστολή όσων αντιστέκονται.Ταυτόχρονα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει αποκλείσει ήδη 40.000 μαθήτριες/τες, έχει αφήσει εκατοντάδες τμήματα «μισά» και με πάρα πολλές κενές θέσεις. Οι αποκλεισμοί χιλιάδων ανοίγουν τον δρόμο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ταυτόχρονα προωθούνται τα ιδιωτικά ΙΕΚ εξισώνοντας τα διετή προγράμμτα σπουδών τους με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου, ωθώντας χιλιάδες νέους στην μονόπλευρη και στείρα εξειδίκευση και όχι στην πολύπλευρη μόρφωση και εξέλιξη του ατόμου μέσω της παιδείας. Με αυτόν τον τρόπο η πρόσβαση στην εκπαίδευση μετατρέπεται σε προνόμιο, τα ιδρύματα αποκτούν χαρακτήρα επιχείρησης και διαμορφώνουν όλους/ες εμάς σε πειθαρχημένα υποκείμενα με προδιαγεγραμμένο βίο.
Ενάντια στο πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της καταστολής προτάσσουμε την συλλογική οργάνωση των ''από τα κάτω'' με όρους αντιιεραρχικότητας και αλληλεγγύης. Να μην επιτρέψουμε τον φόβο να γίνει καθεστώς, να αντισταθούμε ενάντια στην σύγχρονη κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ''2030''
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Μικροφωνική- συγκέντρωση: Παρασκευή 13 Μάη, 11:00, στο προαύλιο του Ι.Φ.Ε., Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας