ΚΑΤΩ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Κάλεσμα για την 25η Νοέμβρη


«Η σωτηρία βρίσκεται σε μία ενεργητική πορεία προς ένα φωτεινότερο και σαφέστερο μέλλον. Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστη ανάπτυξη πέρα από τις πεπαλαιωμένες παραδόσεις και συνήθειες. Το κίνημα για τη χειραφέτηση της γυναίκας δεν έχει ως τώρα κάνει παρά μόνο το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα συλλέξει δύναμη για να κάνει το επόμενο. Το δικαίωμα ψήφου ή τα ίσα πολιτικά δικαιώματα μπορεί να είναι σωστά ως απαιτήσεις, αλλά η αληθινή χειραφέτηση δεν ξεκινά ούτε στις ψηφοφορίες ούτε στα δικαστήρια. Αρχίζει από την ψυχή της γυναίκας. Η Ιστορία μάς λέει ότι κάθε καταπιεσμένη τάξη κέρδισε την αληθινή απελευθέρωση από τους αφέντες της μέσα από τις δικές της προσπάθειες. Είναι απαραίτητο η γυναίκα να πάρει το μάθημά της, να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία της θα φτάσει ως εκεί που θα φτάσει η δύναμή της για να πετύχει την ελευθερία αυτή.»
Emma Goldman


Καρολάιν. Ανίσα. Βιολέτ. Βασιλική. Ελένη. Κωνσταντίνα. Σταυρούλα. Μαρία. Γαρυφαλλια. Δώρα. Κωνσταντίνα. Νεκταρία. Μόνικα.


Στη δική μας ιστορία η πατριαρχία σκοτώνει. Δεκατρείς γυναικοκτονίες, βιαστές, επιχειρηματίες του τράφικινγκ, παιδεραστές, βασανιστές και δολοφόνοι. Στη δική μας την ιστορία, δεν έχουν όλες οι ανθρώπινες ζωές τον ίδιο φόρτο. Ο Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh λιντσάρεται σε δημόσια θέα και τελικά πέφτει νεκρός στην πλατεία ομονοίας από μαγαζάτορες και μπάτσους, οροθετικός και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. H 50χρονη κυρία βιάζεται και κρατείται όμηρη στα Κάτω Πετράλωνα, καθαρίστρια στα νοικοκυριά των αστών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες που ξυλοκοπούνται και βιάζονται στα σύνορα, αν βέβαια δεν τις πνίξουν στο αιγαίο, και οι κρατούμενες στις φυλακές της Πέτρου Ράλλη παρενοχλούνται σεξουαλικά απ’ τους δεσμοφύλακες. Αν κάτι διέπει όλες αυτές τις υποθέσεις, ο κοινός τους παρονομαστής, είναι πως όλες τους στην τάξη μας ανήκουν, στον τόπο αυτόν είναι οι κατατρεγμένες. Στη δική μας ιστορία η εξουσία έχει την κάννη στραμμένη στους καταπιεσμένους. Στον ρομά Νίκο Σαμπάνη, στον λιμενεργάτη της Cosco και στoυς ντελιβεράδες της Wolt.


Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Όσο κι αν στην Δύση καμώνονται πως εξαλείψανε την πατριαρχία, γιατί έχουμε γυναίκα ως προεδρίνα της δημοκρατίας ή άλλες γυναίκες να διαπρέπουν στα ηγετικά εδώλια, γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μανδύας που θέλει να καλύψει την καθημερινή βαρβαρότητα. Άλλωστε είναι πάγια τακτική των εξουσιαστών να διαιρούν την κοινωνική βάση, ώστε εσαεί να βασιλεύουν, κι ύστερα την αντίδραση που προκαλείται, τελικά τελικά, να την αφομοιώνουν σε επίπεδο επιφανειακό και να την ενσωματώνουν θεσμικά. Αυτό είναι το Κράτος και είναι το ίδιο και απαράλλαχτο που πέρυσι συγκάλυπτε με τρόπο χυδαίο τον παιδεραστή Λιγνάδη, που νομοθετεί υποχρεωτική συνεπιμέλεια, κηρύσσει τις εκτρώσεις των γυναικών παράνομες, που ο αρχηγός της αστυνομίας του προτείνει ελιγμούς στην τιβί για να αποφύγουν οι γυναικοκτόνοι την ποινή. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και στην δικαιοσύνη του. Ο αγώνας μας δεν εξαντλείται στις δικαστικές αίθουσες, γίνεται οδόφραγμα στον δρόμο, βοή στις γειτονιές, ελπίδα στις καταλήψεις μας.


Αναγιγνώσκουμε την πατριαρχία ως τον πρόποδα στον αισχρό λόφο της εξουσίας. Η γυναικεία χειραφέτηση περνάει σαν παλίρροια μέσα από την ισοπέδωση του κράτους και του κεφαλαίου, αφού αποτελεί συνθήκη του. Ο δικός μας κόσμος χωράει οροθετικούς, τρανς, λεσβίες, ομοφυλόφιλους και μετανάστριες, όλες αυτές και όλους αυτούς που με πάθος αγωνίζονται ενάντια στους δυνάστες τους. Και τα χέρια τους που άλλοτε κρατούν τα κλειδιά για να επιστρέψουν με ασφάλεια σπίτι, με ευχαρίστηση στην καρδιά της εξουσίας θα στρέψουν τις γροθιές τους.


Στον δικό μας κόσμο, δεν χωράει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στον δικό μας κόσμο, αγαπάμε την ζωή και θα την υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων. Από τα βουνά του Μεξικού και τα εδάφη της Ροζάβα μέχρι το κέντρο της Βαρσοβίας και τους δρόμους της Αθήνας, υψώνουμε την γροθιά ψηλά, θα νικήσουμε.


Κράτος, ΜΜΕ, σχολές και σχολεία όλα αναπαράγουν την Πατριαρχία
Ενάντια σε Κράτος και Πατριαρχία για τη Χειραφέτηση και την Αναρχία


Συγκέντρωση - Διαδήλωση Πέμπτη 25 Νοέμβρη,
Αγ. Βενιζέλου, 18.00


Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»

 

25N 2021 quietamovere