ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΣΤΟΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την 1η Σεπτέμβρη του 2023 δολοφονείται ο 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης από ένστολους του ΤΑΕ Σούδας κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στον επαρχιακό δρόμο Φρε – Βρυσσών. Πιο συγκεκριμένα αστυνομικές δυνάμεις σταματούν τον 58χρονο, τον κατεβάζουν από το αυτοκίνητό του σε ένα χωράφι, τον χτυπούν βάναυσα και αφού τον δένουν με χειροπέδες πισθάγκωνα, τον τραβούν μέχρι τα σταθμευμένα περιπολικά τους. Παρά τις πρώτες βοήθειες περαστικών, ο Κώστας Μανιουδάκης, μετά την άγρια αστυνομική επίθεση που δέχτηκε, καταρρέει.
Τη δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη ακολουθεί η επιχείρηση συγκάλυψής της από την αστυνομία και τις διαρροές της προς τον τοπικό τύπο, όπου γίνεται λόγος για τυπικό έλεγχο της τροχαίας στον ΒΟΑΚ κατά τη διάρκεια του οποίου ο 58χρονος πεθαίνει από παθολογικά αίτια, αλλά και από τον ιατροδικαστή που ανέλαβε την υπόθεση, ο οποίος απέκρυψε την ύπαρξη κακώσεων. Όμως η εικόνα που αντίκρισαν τόσο οι οικείοι του όσο οι περαστικοί, που τον είδαν την ώρα που κατέρρεε, αλλά και οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Βάμου, στο οποίο μεταφέρθηκε, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που επιχείρησε να παρουσιάσει η αστυνομία. Τόσο οι κακώσεις και τα σημάδια στο σώμα του, που προήλθαν από τη βάναυση επίθεση των ένστολων δολοφονών, όσο και η εικόνα του σημείου όπου έλαβε χώρα το γεγονός δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας και διαστρέβλωσης όσων διαδραματίστηκαν.
Η δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη όσο και η επιχείρηση συγκάλυψής της έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κρατικών δολοφονιών, όπως αυτή του Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα, του Κ. Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία και υδάτινα σύνορα της Ευρώπης- φρούριο με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατική δολοφονία εκατοντάδων στα ανοιχτά της Πύλου από το λιμενικό.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το κρατικό – καπιταλιστικό σύστημα εντείνει όλο και περισσότερο την επίθεσή του στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με την όξυνση των όρων εκμετάλλευσης, την φτωχοποίηση και την ακραία απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζει, παρατάσσει αστυνομικό στρατό, χτίζει ρητορική τάξης και ασφάλειας και χτυπά όσες και όσους αγωνίζονται, στοχεύοντας ιδιαίτερα στο αναρχικό κίνημα και στις εστίες συλλογικής και αυτοοργανωμένης αντίστασης, εντείνοντας την πάγια αντιεξεγερτική στρατηγική του, για το ξερίζωμα των εξεγέρσεων που κυοφορούνται. Οι δεκάδες νεκροί στα Τέμπη, οι νεκροί από τη διάλυση του ΕΣΥ, οι νεκροί στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, η λεηλασία της φύσης και η κρατική άρνηση διαχείρισης των συνεπειών της με τα καμένα δάση, τα πλημμυρισμένα χωριά, τα απανθρακωμένα σώματα ανθρώπων και ζώων είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνουν για εμάς οι κυρίαρχοι. Τα τραγικά συμβάντα που μας συγκλονίζουν δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά εντάσσονται στη μόνη στρατηγική που εφαρμόζει μεθοδικά ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός, αυτή της βίας, της εξαίρεσης και του θανάτου.
Απέναντι στην επιβολή της εξοικείωσης με το θάνατο ο μόνος δρόμος είναι η διάλυση της κρατικής εξουσίας. Απέναντι στα συνεχή κρατικά εγκλήματα σε βάρος των πληβείων και της φύσης, τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες και τον μαζικό εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εν ψυχρώ δολοφονίες Ρομά από τα αστυνομικά τάγματα εφόδου της δημοκρατίας και τις διαρκείς κατασταλτικές επιθέσεις εναντίον του αναρχικού αγώνα, των καταλήψεων και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων μέχρι την επανεμφάνιση των φασιστικών, νεοναζιστικών δολοφονικών συμμοριών από τον Έβρο όπου κυνηγοί κεφαλών καταδιώκουν και απαγάγουν μετανάστες μέχρι τα ρατσιστικά εγκλήματα στις πόλεις, όπως η δολοφονία του μετανάστη Σιράζ Σαφτάρ στον Περισσό και την κυρίαρχη προπαγάνδα, που προωθεί τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία και γεννά κανιβαλιστικά εγκλήματα, όπως η δολοφονία του Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των καταπιεσμένων. Προτάσσουμε την οργάνωση στη βάση, την αναρχική ηθική, τις διαχρονικές αξίες της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού, για έναν κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης κι ελευθερίας.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΛ.ΑΣ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Σάββατο 30 Σεπτέμβρη – Συγκεντρώσεις

Αθήνα: Πλ. Συντάγματος, 19.00

Θεσ/νίκη: Τσιμισκή & Ναυαρίνου, 13.00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Πρόσφατα άρθρα