ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ | Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
Συγκέντρωση: Πέμπτη 5 Οκτώβρη, Προπύλαια, 18.00

Στις 5:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται αστυνομική εισβολή από τα καθάρματα της ΕΛ.ΑΣ στην κατάληψη Ευαγγελισμός στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία τελικά εκκενώνεται και σφραγίζεται. Η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε με 10 συλλήψεις συντρόφων και συντροφισσών μέσα από το κτίριο με τις κατηγορίες της απείθειας, της οπλοκατοχής, της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της ρευματοκλοπής και με τον σοβαρό τραυματισμό ενός συντρόφου, ο οποίος έπεσε από την ταράτσα του τριώροφου κτιρίου με την απόλυτη ευθύνη για τον τραυματισμό του (που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή του) να βαραίνει τους δολοφονικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και την πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης -ιδιοκτήτη του κτιρίου- που αρχικά μεθόδευσε και σε δεύτερο χρόνο νομιμοποίησε τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης. Μάλιστα, μετά την πρώτη σύντομη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ο τραυματισμένος σύντροφος μεταφέρθηκε άμεσα στη ΓΑΔΗ μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες συλληφθέντες/είσσες. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του ίδιου για αφόρητους πόνους λόγω των καταγμάτων, που είχε υποστεί από την πτώση, συνέχισε να βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση για 10 ολόκληρες ώρες μέχρι να μεταφερθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.
Η απάντηση του αλληλέγγυου κόσμου ήταν άμεση, με αντανακλαστική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της κατάληψης, η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί κόσμος στα γύρω στενά και να γίνει ακόμα μια σύλληψη με την κατηγορία της οπλοκατοχής. Στη συνέχεια, καλέστηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Λιοντάρια, η οποία χτυπήθηκε και πάλι από τους μπάτσους-δολοφόνους με χημικά και ξύλο, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στο Ηράκλειο με προσέλευση εκατοντάδων ανθρώπων, γεγονός που φανερώνει τη σύνδεση της για 21 χρόνια κατάληψης του Ευαγγελισμού με την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς αγώνες. Ο Ευαγγελισμός, αποτελεί εδώ και 21 χρόνια έναν ζωντανό χώρο κοινωνικοποίησης και συνεύρεσης αγωνιστικών υποκειμένων, σημείο αναφοράς για τον αναρχικό αγώνα και για ολόκληρο το κίνημα του Ηρακλείου με βαθιά αγωνιστική παράδοση, απ’ όπου εκκινούν πολλαπλές πρωτοβουλίες αγώνα και εδαφικοποιούνται τα προτάγματα της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης μέσα από πλήθος δράσεων, όπως για παράδειγμα η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς η οποία πραγματοποιούνταν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο.
Παράλληλα, την ίδια μέρα, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ΟΠΠΙ μπουκάρουν για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μήνα στον πανεπιστημιακό χώρο ασύλου της Πολυτεχνειούπολης, πραγματοποιώντας την τρίτη απόπειρα εκκένωσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου (ΑΣΠ). Σπάνε τις πόρτες, ξηλώνουν τους πίνακες του ρεύματος, αποσπούν πολιτικό υλικό, κάνουν εκτεταμένες φθορές και αποχωρούν. Άμεσα, καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της οποίας ο χώρος ανακαταλαμβάνεται και οι πόρτες επανατοποθετούνται.
Οι εκκενώσεις της κατάληψης του Ευαγγελισμού και του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα κρατικών επιθέσεων, οι οποίες αποτυπώνουν τη συνέχεια της πάγιας και διακηρυγμένης κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους απέναντι στους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα, το αναρχικό κίνημα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Το χτύπημα των κατειλημμένων χώρων αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης αντιεξεγερτικής πολιτικής του κράτους, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε εκδηλωθεί με την εκκένωση της κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα και την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά, ενώ τους τελευταίους λίγους μόλις μήνες, η στρατηγική της αντιεξέγερσης εκφράζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, μέσα από την εκκένωση και κατεδάφιση του Ε.Κ.Χ Βοτανικού Κήπου στην Πετρούπολη, την εκκένωση του Κέντρου Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο, την απόπειρα περίφραξης του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ, τη διακοπή ρεύματος στο ΕΚΧ Σχολείο και την κατάληψη στέγης προσφύγων/ μεταναστών Νοταρά 26 και τις πρόσφατες ταυτόχρονες εκκενώσεις του κατειλημμένου αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Άνω Κάτω Πατησίων και του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου Ζιζάνια στην Βικτώρια.
Η καταστολή των καταλήψεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιεξεγερτικής εκστρατείας του κράτους απέναντι σε όσους/ες αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα: από την επίθεση στους κατειλημμένους χώρους αγώνα μέχρι το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες.
Μέσα από τις επιθέσεις στις καταλήψεις, το κράτος θέλει να ξεριζώσει τα σημεία αναφοράς του αναρχικού αγώνα και τη σημερινή επικαιρότητα των προταγμάτων της εξέγερσης, για να ανακόψει τους αυριανούς ξεσηκωμούς· τους ξεσηκωμούς που κυοφορούνται μέσα σε μια αβίωτη πραγματικότητα, όπου το χρεοκοπήμενο σύστημα δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα άλλο παρά αποκαΐδια, εκμετάλλευση, εξαθλίωση και θάνατο.
Από το επί 35 χρόνια κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37, στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι έχουν δεχτεί το χτύπημα της καταστολής και χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που υπερασπίζονται τους κατειλημμένους χώρους αγώνα πολύμορφα και μαχητικά απέναντι στην κατασταλτική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το καθεστώς. Μπροστά στην κρατική επιθετικότητα, δεν παραδινόμαστε, μαχόμαστε. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης στην προοπτική της Κοινωνικής Επανάστασης, για τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

10 100 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

 

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37