Events Calendar

[Αθήνα] Κινητοποίηση στην Σύγκλητο του ΕΜΠ
Friday 16 January 2026, 09:00am
Hits : 14
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν μέσα στο ΕΜΠ

Την Τετάρτη 14/1/2026 σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών του ΕΜΠ, προτάθηκε η αναθεώρηση/τροποποίηση του άρθρου 2 «Βασικές αρχές δεοντολογίας – Ερευνητική αποστολή του Ε.Μ.Π.» του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ. Αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης θα είναι η αφαίρεση της φράσης:

«Η ιστορία του Ε.Μ.Π. είναι συνδεδεμένη με αγώνες για την ελευθερία και την ειρήνη. Για τον λόγο αυτό στο Ε.Μ.Π. δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή ή συμμετοχή σε έρευνες για πολεμικούς σκοπούς οποιασδήποτε μορφής, με εξαίρεση την έρευνα για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Δεν αναλαμβάνονται έρευνες με χρηματοδότηση από διεθνείς στρατιωτικούς συνασπισμούς.»

Είναι πασιφανές ότι όταν ακούμε διεθνείς στρατιωτικούς συνασπισμούς μιλάμε για απευθείας δουλειές με το ΝΑΤΟ και το στρατιωτικό του βιομηχανικό σύμπλεγμα. Αναφέρονται στα προγράμματα ReARM Europe και SAFE που φτάνουν περίπου τον προϋπολογισμό του 1 τρισεκατομμυρίου, όταν ταυτόχρονα το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο καταρρέει. Αναφέρονται στην επικίνδυνη για την ειρήνη στον ελλαδικό χώρο συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Και όλα αυτά λίγες μέρες μετά την ψήφιση του πολεμοκάπηλου νομοσχεδίου Δένδια που στοχεύει στην περαιτέρω ηθική και οικονομική εξόντωση των αρνητών στράτευσης, δυσχεραίνει τους όρους επ’ αορίστου αναβολής λόγω προβλημάτων υγείας και ελαχιστοποιεί τις αναβολές λόγω φοίτηση,ς ενισχύοντας το εκδικητικό και νεοφιλελεύθερο όριο φοίτησης στα ν+ν/2 χρόνια.

Ταυτόχρονα δεν το θεωρούμε καθόλου τυχαίο λίγους μήνες μετά την καταδίκη του συντρόφου μας Ζ.Μ. σε 14 μήνες φυλάκιση (με αναστολή μέχρι το εφετείο) για δράση αντιπληροφόρησης ενάντια στην συνεργασία ΕΜΠ με την Intracom Defense να προτείνεται αυτή η αφαίρεση από τον κώδικα δεοντολογίας του ιδρύματος. Το συγκεκριμένο άρθρο καταδεικνύει ότι το ΕΜΠ είναι νόμιμος στόχος, αφού συνεργάζεται με τον Ισραηλινό στρατό κόντρα στους ίδιους του τους κανόνες. Και επειδή η συνολικότερη δράση του φοιτητικού κινήματος όσον αφορά την εναντίωση στο πόλεμο και την προετοιμασία του έχει καταφέρει να αναδείξει την αλήθεια, Πρυτανική Αρχή και Κεφάλαιο επιχειρούν να αλλάξουν τους ίδιους τους κανόνες του παιχνιδιού.

Δεν θα τους περάσει. Όσο αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων και υπουργοί μας καλούν να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, όσο συνεχίζεται η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, όσο συνεχίζεται η σφαγή στην ανατολική Ουκρανία από των Ρωσικό Ιμπεριαλισμό, όσο οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να το παίζουν σερίφηδες του πλανήτη, άλλο τόσο τα αντιπολεμικά κινήματα θα ξεμυτίζουν από το “πουθενά” και θα δημιουργούν ρωγμές στο σάπιο κέλυφος της εξουσίας. Η Ιστορία δεν έχει μονάχα δύο πλευρές, δεν είναι γραμμική, δεν επαναλαμβάνεται. Να οργανωθούμε στην βάση, αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τα πανεπιστήμιά μας να γίνουν εργαστήρια θανάτου και ελέγχου, αλλά να εξελιχθούν σε εργαστήρια κοινωνικών αλλαγών και επαναστάσεων. Ενάντια στην στρατιωτικοποίηση των σχολών και των πόλεών μας, ενάντια στον φασισμό και στην μισαλλοδοξία, η μόνη διέξοδος από το όλεθρο των εξουσιαστών είναι μονάχα η επανάσταση των λαών.

Παρασκευή 16/01 κινητοποίηση στην Σύγκλητο του ΕΜΠ 09:00

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΒΡΩΜΙΣΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Ζ.Μ.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΤΑΞΙΚΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ – ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/τριών Αθήνας

Πρόσφατα άρθρα