Events Calendar

[Θεσ/νίκη] Συγκέντρωση για την εκκένωση της Κατάληψης Πρυτανείας ΕΚΠΑ
Thursday 30 March 2023, 07:30pm
Hits : 734

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΜΑΡΑ Πέμπτη 30/3 – 19:30

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 30/03, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταπάτησαν ανενόχλητες για ακόμη μια φορά το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλοντας στην επί 18 ημέρες κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και εκκενώνοντάς την. Στη συνέχεια συνέλαβαν 10 αγωνιστές, σπουδαστές/τριες, φοιτητές/τριες όπως και αλληλέγγυο κόσμο. Από το προηγούμενο κιόλας βράδυ γινόμασταν μάρτυρες μιας προσπάθειας του κράτους, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την εκκένωση. Άρθρα και δημοσιεύσεις ανέβαιναν συνεχώς στα καθεστωτικά μέσα, δείχνοντας τη στάση του Πρύτανη και τονίζοντας τη δημόσια συγκατάθεσή του. Παρόλα αυτά οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΚΠΑ δεν τρομοκρατήθηκαν, δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω και στάθηκαν απέναντι στην κρατική καταστολή που δέχονταν τόσο καιρό οι ίδιοι, όπως και ο φοιτητικός, σπουδαστικός, καλλιτεχνικός και ευρύτερος ταξικός και κοινωνικός αγώνας.

Από την πρώτη μέρα της κατάληψης αυτής, το πρωί τις Δευτέρας 13/03, το κράτος έδειξε τη διαχείριση που θα επέλεγε να έχει απέναντι στον κόσμο του αγώνα. Η κατάληψη άμεσα περικυκλώθηκε από πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, που κάτω από την πίεση κοινωνικών φορέων και καθημερινών συγκεντρώσεων αλληλεγγύης της κατάληψης, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην άμεση εκκένωση της. Η αστυνομία ωστόσο συνέχισε να στρατοπεδεύει για ολόκληρα 24ωρα έξω από την κατειλημμένη Πρυτανεία προχωρώντας σε προσαγωγές αλληλέγγυων και δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας ενώ παράλληλα στερούσε τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης (τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης) στους καταληψίες.

Στόχος της κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα, ήταν να εκβιαστεί η αναγκαστική εγκατάλειψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από την συνέλευση φοιτητών/τριών σπουδαστριών/των και αλληλέγγυου κόσμου μέσα από αυτήν την επιχείρηση περικύκλωσης και αποκλεισμού της από την αστυνομία, αλλά και μέσα από τη συκοφάντηση και απομόνωσης της. Κάτι, το οποίο δε συνέβη ποτέ, χάρη στο αγωνιστικό πνεύμα που έδειξαν τόσο οι σύντροφοι/εισες εντός της κατάληψης, όσο και ο κόσμος που καθημερινά πήγαινε μπροστά στην περικυκλωμένη Πρυτανεία και στα σκυλιά του κράτους, να τους θυμίσει πως ότι και να κάνουν, η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ είχε θέσει εξαρχής ξεκάθαρες αιχμές, όπως την οργή για το κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη και την υπεράσπιση της αξίας της ζωής των καταπιεσμένων, την εναντίωση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το ΠΔ-85-2022 , εν μέσω ενός γενικευμένου κλίματος κοινωνικής οργής και αποστροφής για τις εγκληματικές πολιτικές κράτους και κεφαλαίου που εκφράζεται μαζικά από μεγάλα κομμάτια της κοινωνικής βάσης που συγκρότησαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες απεργίες – διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Επίσης, εκφραζόταν καθημερινά η αλληλεγγύη σε όσους και όσες εξεγείρονται στη Γαλλία, δείχνοντας και εδώ τον δρόμο για την κοινωνική επανάσταση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

10 – 100 – 1000άδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ENANTIA ΣΕΝ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων| Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης

 

afisa prutaneia apo thes


 

>μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύηςΠέμπτη 30/3 - 13:00 -Είσοδος Παλαιάς Φιλοσοφικής
(ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ)

>ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΜΑΡΑ Πέμπτη 30/3 - 19:30

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

10 - 100 - 1000άδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

afisa quieta prutaneia ekpa 30032023

 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

Σήμερα 30/3 εκκενώθηκε και η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που τελεί υπό κατάληψη 18 μέρες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταπατούν το άσυλο και συλλαμβάνουν 10 αγωνιστές, σπουδαστές/τριες, φοιτητές/τριες. Όλο αυτό το διάστημα οι μπάτσοι στέκονται έξω από τη κατειλημμένη πρυτανεία διώχνοντας αλληλέγγυο κόσμο είτε μοιράζοντας προσαγωγές, είτε χτυπώντας τους. Παρά το κατασταλτικό σχέδιο αποκλεισμού όμως, οι συγκεντρώσεις, και εκδηλώσεις δεν σταματούσαν, φέρνοντας πλήθος κόσμου να στηρίξει τη κατάληψη. Να σημειωθεί ότι αυτή η κατάληψη αποτέλεσε κομμάτι του αγώνα σπουδαστών/τριών, καλλιτεχνών ενάντια στο Π.Δ. 85, μαζί με των φοιτητών/τριών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, βάζοντας ταυτόχρονα στην ατζέντα τον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στην καπιταλιστική και κρατική δολοφονία των Τεμπών.

Αυτού του είδους οι κρατικές κινήσεις είναι μέρος ενός κύματος καταστολής που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίες από μέρους του κράτους, αφού προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο "τάξης και ασφάλειας" για να κρύψει την πραγματικότητα η οποία είναι ότι το μόνο που έχει καταφέρει είναι η συνεχής φτωχοποιηση των κατώτερων κοινωνικών και ταξικών στρωμάτων. Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί πάγιο και διακηρυγμένο στόχο του κράτους και ανήκει στη στρατηγική της αντιεξέγερσης.

ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΠΈΜΠΤΗ 30/3 ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

ΌΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

10, 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

Location Καμάρα

Πρόσφατα άρθρα