Events Calendar

[Αθήνα] Απεργιακή κινητοποίηση για το κρατικό- καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη
Wednesday 08 March 2023, 12:00pm
Hits : 700
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

Στις 28 Φλεβάρη η επιβατική αμαξοστοιχία ΙC 62 της Hellenic Train, με εκατοντάδες επιβαίνοντες συγκρούεται με εμπορική αμαξοστοιχία, των ίδιων ιδιωτικών συμφερόντων, στα Τέμπη. Παρά τις προσπάθειες όσων επέβαιναν και δεν ήταν βαριά τραυματισμένοι να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους, παρά τις προσπάθειες των διασωστών στο σημείο της συγκρούσης αλλά και των υγειονομικών σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη να σώσουν όσο περισσότερες ζωές και να περιθάλψουν τους τραυματισμένους , ο απολογισμός είναι τραγικός. Μια βδομάδα μετά το γεγονός ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 57, τόσο οι τραυματίες όσο και οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων παραμένει θόλος.
Η ανείπωτη αυτή τραγωδία μας θυμίζει, με τον χειρότερο τρόπο, τι σημασία δίνει το Κράτος και το Κεφάλαιο στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που συνέβη στα Τέμπη ήταν μια προαναγγελθείσα δολοφονία με υπαίτιους το ελληνικό κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Με το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς επενδυτές (επί ΣΥΡΙΖΑ) και την επαναφορά τραίνων που είχαν αποσυρθεί στην Ελβετία, ακολούθησαν οι κυβερνητικοί διθύραμβοι σχετικά με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μέσων. Η αναβάθμισή που διαφήμιζαν περιλαμβάνει: απαρχαιωμένα ή ανύπαρκτα συστήματα συντήρησης και ελέγχου και υποστελέχωση του εργατικού δυναμικού. Κι ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει μέσω δελτίων τύπου και εξωδίκων προς τους αρμόδιους και είχαν κάνει αλλεπάλληλες κινητοποίησεις και απεργίες (οι οποίες κρίνονταν παράνομες και καταχρηστικές από την αστική δικαιοσύνη), για τη βελτίωση του δικτύου και για επιπλέον προσλήψεις, τα πράγματα έμειναν ως είχαν. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, η “αναβάθμιση” στην ιδιωτικοποίηση: Να παίζεται η ζωή των επιβατών και των εργαζομένων κορώνα γράμματα, αφού δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την ασφάλεια των ανθρώπων. Όταν λοιπόν οι ζωές μας λογίζονται ως ένα ακόμα έξοδο στον προϋπολογισμό του κράτους και του κεφαλαίου μιλάμε για προδιαγεγραμμένες δολοφονίες – ούτε για ατυχήματα, ούτε για “ανθρώπινα λάθη’’, ούτε για “κακή στιγμή’’. Οι εγκληματίες του υπουργείου μεταφορών, της διοίκησης της Hellenic Train και όλου του κρατικού μηχανισμού που συνέβαλλαν σε αυτή τη δολοφονία θα λογαριαστούν με όλη την κοινωνική βάση, το οργανωμένο κίνημα και τις αντιστάσεις του.

Μόνη απάντηση στο έγκλημα οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις

Από την προηγούμενη Τέταρτη, πολλές προσπάθειες έχουν γίνει από τους θεσμούς και τα μιντιακά τσιράκια τους, ώστε να ησυχάσουν οι φωνές που μιλούν για έγκλημα και αναζητούν τους πραγματικούς φταίχτες. Ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε, ο πρωθυπουργός εντόπισε το άνθρωπινο λάθος ως αίτιο κι έπειτα ζήτησε μια άχρηστη “συγγνώμη”, ενώ τα ΜΜΕ, για άλλη μία φορά, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη τραγωδία, έκαναν πολιτική πάνω στους νεκρούς με σκοπό να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, μετατοπίζοντας τις ευθύνες και αυτοί στον ανθρώπινο παράγοντα, έχοντας, ήδη, βρει ως μοναδικό υπαίτιο τον σταθμάρχη που ήταν σε υπηρεσία την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης.
Ωστόσο, η κοινωνία δεν τρέφει αυταπάτες και διαθέτει πολύ καλύτερο κριτήριο από τους διεφθαρμένους κομματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Και για αυτό, εδώ και μια βδομάδα, οι δρόμοι σε πάμπολλες πόλεις γεμίζουν διαρκώς με χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδηλώνουν ως απάντηση στο έγκλημα, ενάντια στο σάπιο σύστημα που υποβαθμίζει διαρκώς τις ζωές μας. Πολλά σχολεία έχουν καταληφθεί από τους μαθητές τους, όπως και πανεπιστημιακές σχολές ένω, όλο και περισσότερα εργατικά συνδικάτα, καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες, που ήδη κινητοποιούνται εδώ και δύο μήνες ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με καταλήψεις σχολών και κεντρικών σκηνών της χώρας, με πορείες και απεργιακές κινητοποιήσεις, μετέτρεψαν το πανκαλλιτεχνικό συλλαλήτηριο που είχε ορίστει για την Πέμπτη 2 Μαρτίου σε συλλαλητήριο μνήμης και οργής, όπου συσπειρώθηκε πλήθος κόσμου. Στον αντίποδα κράτος και αφεντικά έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν τη σιωπή και να καταπνίξουν τις φωνές που αντιστέκονται, φοβούμενοι τη διογκούμενη κοινωνική οργή. Γεγονός που γίνεται φανερό από την κρατική καταστολή στην πλειοψηφία των κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χημικά, κρότου λάμψης, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις μέχρι την κήρυξη της απεργίας των εργαζόμενων στα τραίνα παράνομης, μια μέρα μετά το κρατικό- καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, έπειτα από δικαστική προσφυγή της Hellenic Train, μια πρακτική που εφαρμόζεται συνεχώς από κράτος και εργοδότες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει εξαπολύσει έναν άνευ προηγούμενου πόλεμο εκμετάλλευσης και αφαίμαξης της κοινωνίας, που μετρά διαρκώς τις πληγές της από την κρατική και καπιταλιστική διαχείριση: η ιδιωτικόποιηση των συγκοινωνιών, της υγείας, της παιδείας, των φυσικών πόρων, οι κρατικές δολοφονίες στο Αιγαίο προσφύγων και μεταναστών, οι εν ψυχρώ δολοφονίες των Ρομά Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη, η κρατική καταστολή απέναντι σε όσους αγωνίζονται, οι επιθέσεις σε καταλήψεις και χώρους αγώνα αποδεικνύουν ότι το Κράτος και το Κεφάλαιο δεν έχουν να υποσχεθούν τίποτα άλλο παρά φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο. Από τη δολοφονική κρατική διαχείριση της πανδημίας μέχρι και το έγκλημα στα Τέμπη στόχος της εξουσίας και των εκάστοτε διαχειριστών της ήταν και είναι το κέρδος, με όποιο κόστος. Στόχος δικός μας, των εκμεταλλευόμενων, των καταπιεσμένων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας οφείλει να είναι η οργάνωση των αντιστάσεων μας και η όξυνση του αγώνα μας για την ανατρόπη αυτού του συστήματος και το χτίσιμο ένος καινούριου κόσμου που θα χωράει μέσα του όλους τους κόσμους, ενός χειραφετημένου, επαναστατημένου κόσμου ισότητας, ελευθερίας, αλληλλεγγύης.

Απεργιακή κινητοποίηση: Τετάρτη 8 Μάρτη, πλ.Κοραή, 12.00

 

Από το ναυάγιο του Σάμινα και τα καμμένα χωριά της Ηλείας μέχρι τη Μάνδρα, το Μάτι και τα Τέμπη …
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ – ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΠΕΡΓΙΕΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Υγεία, παιδεία, στέγαση, τροφή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗ, ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Τοπικός Συντονισμός Αθήνας | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

Πρόσφατα άρθρα