Events Calendar

[Θεσ/νίκη] Συγγραφή ανοιχτού πλαισίου | Ελευθεριακό Σχήμα στους Ηλ-Μηχ ΑΠΘ
Tuesday 14 February 2023, 05:00pm
Hits : 870

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΡΙΤΗ 14/02 17:00

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ: ΤΕΤΆΡΤΗ 15/02 15:00

Σε μία περίοδο διαρκών επιθέσεων προς τους καλλιτέχνες, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους εργάτες και γενικότερα προς την κοινωνική/ταξική βάση, με πολλαπλούς αγώνες τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο της καθημερινότητας, βρίσκουμε ευκαιρία να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε στα συμφέροντα κεφαλαίου και στους κρατικούς μηχανισμούς που τα προστατεύουν.

Ο ολοένα και μαζικότερος αγώνας των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ-85, διάταγμα το οποίο ουσιαστικά υποβαθμίζει πλήρως την εργασιακή ισχύ των πτυχίων τους και τα καθιστά ισότιμα με απολυτήριο λυκείου, είναι μείζων ζήτημα για όλη την κοινωνία καθώς επιτίθεται στην βάση της σε δύο ουσιαστικούς άξονες. Η τέχνη εμπορευματοποιειται, παράλληλα με το νομοθέτημα απέναντι στην ελεύθερη έκφραση - όπως την περίοδο της καραντίνας με τον "τρομονομο" - και την αξιοπρέπεια των καλλιτεχνών. Έτσι, ο βασικός τρόπος έκφρασης των καταπιεσμένων καταρρέει κι η τέχνη γίνεται «χόμπι» των αστών.

Ταυτόχρονα, η πρόθεση αφαίρεσης της παιδαγωγικής επάρκειας από μεγάλο αριθμό σχολών κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ένταξη των ταξικων φραγμών στο πανεπιστήμιο και οδηγεί ακόμη μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών - σπουδαστών προς τις κακές εργασιακές συνθήκες και την ανεργία.

Θορυβώδες ζήτημα είναι επίσης αυτό των ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο που αποσκοπειποτελεί στην αποδυνάμωση των φοιτητικών συλλόγων. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για μια διαδικασία η οποία παρουσιάζεται χρόνια τώρα ως απαραίτητη για την "εκπροσώπηση" της "πλειοψηφίας" των φοιτητών, ενώ στην πραγματικότητα απλά βλέπουμε ένα πανηγυρακι των κομματικών παρατάξεων, ιδιαίτερα της ΔΑΠ. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες κι αντιλαμβανόμαστε πως κάθε εκλογική διαδικασία συμβαλλει στην περαιτέρω αποπολιτικοποίηση των φοιτητ(ρι)ών. Μέσω των ηλεκτρονικών εκλογών δημιουργούνται επίπεδα διαμεσολάβησης που αποτρέπουν την άμεση ανταπόκριση κι οργάνωση των φοιτητριών κι έτσι αφομοιωνονται οι κινηματικοι αγώνες.

Τα προαναφερθέντα, κάτω από το πρίσμα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, αποτελούν κομμάτια αυτού που ονομάζουμε "εκπαιδευτική αναδιάρθρωση" και διαρκής αποδυνάμωση των συλλογικών φοιτητικών διαδικασιών.

Ένας ακόμη αγώνας που θέλουμε να στηρίξουμε είναι αυτός των αυτοοργανωμένων εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ που απειλούνται περισσότερο από ποτέ με «έξωση» από τον κατειλημμένο χώρο εργασίας τους, αφήνοντάς τους ξανά στο έλεος των αφεντικών και στη διαρκή εκμετάλλευση της αξίας τους.

Τέλος, δε θα αγνοήσουμε την έξαρση φασιστικής κίνησης στους χώρους των campus κι όχι μόνο, προφανώς μόνο υπό τις σκιές της νύχτας. Με τις εκλογές να πλησιάζουν, βλέπουμε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των φασιστικών "γκρουπουσκουλων" και είναι στο χέρι μας να εμποδίσουμε την διάχυση του μισανθρωπου δηλητηρίου τους.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΎΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ

Ελευθεριακό Σχήμα στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους ΑΠΘ

 

logo esilmix

Location Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Πρόσφατα άρθρα