Events Calendar

[Θεσ/νίκη] Συγγραφή ανοιχτού πλαισίου | Αυτοοργανωμένο Σχήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
Tuesday 14 February 2023, 12:30pm
Hits : 2099

Κάλεσμα σε διαδικασία συγγραφής ανοιχτού πλαισίου ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου

Τρίτη 14/2 στις 12.30 μμ στο Στέκι του Πολυτεχνείου

Γενική Συνέλευση Σ.Σ. Αρχιτεκτονικής Τετάρτη 15/2 στις 2μμ Αίθουσα 301

// Το τελευταίο διάστημα πλήθος θεάτρων, ωδείων και καλλιτεχνικών σχολών τελούν υπό κατάληψη σε όλη την χώρα.Καθηγητές και καθηγήτριες του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους και από κοινού με σπουδαστές και εργαζόμενες κατεβαίνουν μαζικά στον δρόμο.

Όλα αυτά γιατί;

Εν μέσω των Χριστουγέννων, το κράτος ψήφισε προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου. Έπειτα από την υποβάθμιση του καλλιτεχνικού χώρου την περίοδο της καραντίνας, κατά την οποία ο κλάδος εξαιρέθηκε από τα επιδόματα, αλλά και του "τρομονόμου" λογοκρισίας των καλλιτεχνών, το κράτος συνεχίζει την επίθεσή του στην ίδια την επαγγελματική προοπτική των νέων φοιτητών, αλλά και αποφοίτων, πετώντας στα σκουπίδια τον κόπο, τον χρόνο και το χρήμα χιλιάδων νέων ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών.

Αυτή η επίθεση στον πολιτισμό, που στοχεύει στην απονοηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της τέχνης των καταπιεσμένων, έρχεται να συμπληρωθεί στην κρατική προσπάθεια απονοηματοδότησης των ζωών μας και των αγώνων του χθες. Αλλά και να συμπληρώσει ακόμη ένα πόντο στην διάλυση των πτυχίων και την στροφή στην ανεργία.

// Ταυτόχρονα, έφτασε ο καιρός για τις «πολυπόθητες» ηλεκτρονικές εκλογές. Για τις εκλογές, που ήδη πριν την πανδημία, κράτος και υπουργείο προσπαθούν να προωθήσουν μέσω αντιδραστικών, «φιλήσυχων και ανεξάρτητων» φοιτητών και της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία, η οποία τίθεται εκτός του φοιτητικού συλλόγου και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν αυτόν –ουσιαστικά ακυρώνοντας την ίδια τη συνέλευση- και στην οποία θα συμμετέχουν «ανεξάρτητοι» φοιτητές με σκοπό την εκπροσώπηση του φοιτητικού σώματος στις συνελεύσεις των τμημάτων των σχολών.

Σε ένα ευρύτερο κλίμα αποπολιτικοποίησης και ανάθεσης μέσα στις σχολές, οι ηλεκτρονικές εκλογές ως ακόμη μία διαδικασία αποκομμένη από τις οριζόντιες διαδικασίες βάσης, έχουν ως σκοπό την περεταίρω απομάκρυνση των φοιτητών από την ουσιαστική πολιτική δράση και την ενεργή συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις. Οι ηλεκτρονικές εκλογές όπως και οι δια ζώσης, καλλιεργούν την αντίληψη ότι η μέγιστη συνεισφορά και ενασχόληση με την πραγματικότητα είναι η ετήσια συμμετοχή στις εκλογές. Ακόμα περισσότερο, η επιλογή αντιπροσώπων καθιστά την πολιτική δράση μια υπόθεση λίγων ειδικών, οι οποίοι δρουν και αποφασίζουν αποκομμένοι από τις συλλογικές διαδικασίες. Έτσι οι ηλεκτρονικές εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για τις μετέπειτα ηλεκτρονικές συνελεύσεις. Οι ηλεκτρονικές διαδικασίες είναι μία ακόμη πρακτική καταστολής των διεκδικήσεών μας, που προωθεί η πρυτανεία και το κράτος -σε πλήρη εναρμόνιση με την υπάρχουσα αποστασιοποίηση των ατόμων από τον φυσικό χώρο και την αλληλεπίδραση που αποτυπώνεται έντονα στην μετά-πανδημική περίοδο- με σκοπό την περαιτέρω αποπολιτικοποίηση και την παραίτηση των νέων.

Ενάντια σε ηλεκτρονικές και μη εκλογές, προτάσσουμε τις συλλογικές και αντιιεραρχικές διαδικασίες, μαζικοποιούμε τις γενικές συνελεύσεις και παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

// Τέλος, τι λείπει από ένα πανεπιστήμιο γεμάτο μπάτσους, ασφάλεια και ΜΑΤ; Τι λείπει από την κοινωνία κάθε φορά που η δεξιά ζορίζεται και επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός; Οι φασίστες!

Το τελευταίο διάστημα οι φασίστες προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, βάφοντας την νύχτα (μόνο τότε τολμούν) τα πανεπιστήμια και το κέντρο της πόλης με φασιστικά συνθήματα και σβάστικες. Είναι ο καιρός δηλαδή, που βγαίνουν δειλά δειλά από τις τρύπες τους για να σπείρουν το ναζιστικό τους δηλητήριο. Φαίνεται στεναχωρήθηκαν που η σημερινή κυβερνητική δεξιά δε πήρε πίσω την χιλιοειπωμένη «ελληνική Μακεδονία» και προσπαθούν να δείξουν τα νύχια τους στην φετινή προεκλογική περίοδο, πάντα με τις πλάτες των μπάτσων και της εξουσίας.

Εμείς όμως, γνωρίζουμε ότι το μακρύ χέρι του κράτους πάντα είναι το παρακράτος των ναζί και των ταγμάτων εφόδου. Πάντα, όταν υπάρχει δυσπιστία στο κράτος και οι κοινωνικές αντιστάσεις οξύνονται, το πρώτο ανοίγει τον δρόμο στους ναζί. Δεν θα αφήσουμε τις σχολές και τις γειτονιές μας να γίνουν «ορμητήρια» των φασιστών.

Δε θα αφήσουμε τις ανύπαρκτες φασιστικές γκρούπες να ανασυνταχθούν, εκμεταλλευόμενες την ασφάλεια του κράτους.

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον.. δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον.

Ούτε σπιθαμή γης στους φασιστές.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

10 100 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΟΥΤΕ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

afisa asa gs 15022023

afisa asa gs 2 15022023

pano asa gs 15022023

sunthima antfa asa 15022023

 

 

Location Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Πρόσφατα άρθρα