Events Calendar

[Θεσ/νίκη] Διαδήλωση υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ.
Saturday 11 February 2023, 12:00pm
Hits : 805
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ

Η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. από τις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποτελεί το μοναδικό κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο του ελλαδικού χώρου. Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αποφάσισαν να αψηφήσουν τις εντολές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας σε κατάληψη του εργοστασίου. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ ήταν, είναι και θα είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση - αυτοδιεύθυνση - αυτοοργάνωση. Παράγοντας φυσικά και βιολογικά προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής, αναδεικνύουν μια διαφορετική μορφή οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, γεγονός που φυσικά διόλου δεν συμφέρει τις οικονομικές ελίτ και τις κρατικές πολιτικές εξαθλίωσης της ταξικής βάσης.

Από το 2015, και ενώ η μητρική εταιρία με την οικογένεια Φιλίππου κατάφεραν δια της πλαγίας οδού να πτωχεύσουν το εργοστάσιο, δρομολογήθηκε η διαδικασία εκποίησης - πλειστηριασμού των οικοπέδων της Φίλκεραμ, συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας αγώνας αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ., με συνεχείς κινητοποιήσεις τόσο στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, όσο και στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Δημιουργήθηκαν συνελεύσεις, πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν και παρά τη συνεχή καταστολή που εξαπέλυε το κράτος, οι δυνάμεις του κινήματος βρισκόμενες στην πρώτη γραμμή απέναντι στους μπάτσους και τους δικαστές, κατάφεραν κάθε στιγμή να κάνουν ξεκάθαρο πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν παραχωρείται.

Τώρα όμως τα αφεντικά ξανάρχονται για να πάρουν πίσω αυτό που δικαιωματικά ανήκει στους εργάτες. Με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενός θεσμού που εισήγαγε η «αριστερή» κυβέρνηση το 2017, το κεφάλαιο χέρι χέρι με τη δικαστική εξουσία, ξεπούλησαν στα κρυφά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο. Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πάσης φύσεως εξουσιαστές, που απεργάζονται να απομυζήσουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ο μόνος τρόπος είναι η κατάληψη και η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής από τους «πραγματικούς ιδιοκτήτες» τους - την εργατική τάξη. Η ΒΙΟ.ΜΕ. αποδεικνύει ότι η αυτοδιαχείριση δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματώνεται μέσα από αγώνες στο εδώ και στο τώρα, ανατρέποντας τις εξουσιαστικές δομές του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάληψη ενός χώρου και η δόμηση μιας κοινότητας αγώνα αποτελούν μία πολιτική πράξη, η οποία πρώτα και κύρια αποτελεί μία ηχηρή εναντίωση σε οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας. Οι καταλήψεις με την ύπαρξη τους και μόνο αμφισβητούν έναν από τους βασικότερους θεσμούς του καπιταλιστικού συστήματος, λειτουργούν ως πρότυπα οργάνωσης και αγώνα και αποτελούν τρόπο κριτικής σε αυτόν τον κόσμο. Θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία μέσα από την αυτό-οργανωμένη και αντί-ιεραρχική τους λειτουργία, προεικονίζοντας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ότι μία κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμφέροντα, ιεραρχία, αφεντικά, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Δίχως οικονομικούς, έμφυλους, φυλετικούς και άλλους κοινωνικούς διαχωρισμούς, εναντιωνόμενοι στην εξουσία των λίγων και τις ηγεμονικές λογικές κράτους και καπιταλισμού, οι κατειλημμένοι χώροι αποτελούν μέσα διάχυσης γνώσης και εμπειρίας. Είναι παράθυρα προς μία άλλη κοινωνία, βασισμένη στην αλληλεγγύη, στις ισότιμες σχέσεις, στον αλληλοσεβασμό, στην αυτό-οργάνωση.

Η υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια και η μείωση των αντιστάσεων είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιτρέπει στο κράτος να δρα ανενόχλητο και να χτυπάει με μικρό πολιτικό κόστος τις καταλήψεις. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων Π.Νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη, Ντουγρού στη Λάρισα, η εισβολή στα Προσφυγικα στήν Αθήνα καθώς και η πρόσφατη εκκένωση της Κατάληψής μας, Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης καθώς και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται εν όψει εκλογών - αποκλειστικά στην άκρα δεξιά και στα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της κοινωνίας αυτά που βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε διαδικασία κοινωνικής κινητοποίησης και ενημερώνονται αποκλειστικά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Ωστόσο, οι κατειλημμένοι χώροι δεν παραδίδονται αλλά μάχονται, γιατί αυτά που δομούμε είναι πιο σημαντικά από αυτά που οι εξουσιαστές αυτού του κόσμου απειλούν να μας στερήσουν μέσα από διώξεις, απειλές και προφάσεις εκκένωσης

Εμείς ως αναρχικοί/κές προτάσσουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής με σκοπό την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, την συγκρότηση σωματείων βάσης και τους αγώνες των από κάτω. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ. ,και θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

… μέχρι την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό!

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/02 ΣΤΙΣ 12:00 | ΚΑΜΑΡΑ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης - Α.Π.Ο. - Ο.Σ.

 poreia viome

 

 


 

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 - ΚΑΜΑΡΑ 12:00

Η ΒΙΟ.ΜΕ. από το 2013 συνιστά ισχυρή απειλή για το κράτος και το κεφάλαιο, καθώς κάνει πράξη το τρίπτυχο αυτοδιαχείρηση – αυτοδιεύθυνση – αυτοοργάνωση. Αποτελεί έως και σήμερα το μοναδικό κατειλλημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο σε όλη την επικράτεια. Η ΒΙΟ.ΜΕ. έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα που μοναδικό τους στόχο έχουν την διάλυση της και την μεταφορά του εργοστασίου στα χέρια των αφεντικών. Όμως, οι εργάτες του εργοστασίου και η κοινότητα των αγωνιστών/τριών που στηρίζουν την ΒΙΟ.ΜΕ. όλα αυτά τα χρόνια έχουν στήσει πολλάκις, γερούς φραγμούς αντίστασης ενάντια στην θανατοπολιτική του κράτους και του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν παραδίδεται, δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί.

Φτάνοντας στο σήμερα, η ΒΙΟ.ΜΕ. απειλείται για ακόμη μία φορά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει με ύπουλο και κρυφό τρόπο το οικόπεδο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο. Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως η αυτοδιαχείρηση ενός εργοστασίου από τους ίδιους τους εργάτες του είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για το κράτος και το κεφάλαιο γιατί επί της ουσίας πραγματώνει αυτό που η κρατική και φιλελεύθερη αφήγηση θέτει ως κάτι το ανέφικτο.

Επίσης, το γεγονός ότι η ΒΙΟ.ΜΕ., πέραν των υπολοίπων, αποτελεί και ένα κατειλημμένο εργοστάσιο οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση που ανοίγει με το κράτος. Ειδικά τώρα, σε ένα σημείο όπου το κράτος εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στις καταλήψεις είναι χρέος μας να αμφισβιτήσουμε για άλλη μία φορά την ιδιοκτησία και να παλέψουμε ενάντια σε ένα καθεστώς εξαθλίωσης και υποταγής. Είτε μιλάμε για πολιτικές είτε για στεγαστικές είτε για κατειλημμένα εργοστάσια αυτοδιαχείρησης όπως αυτό της ΒΙΟ.ΜΕ. μιλάμε για χώρους-κοινότητες οι οποίες προτάσσουν την χειραφέτηση και τη ζωή έναντι στην υποταγή και τον θάνατο.

Καλούμαστε σήμερα, λοιπόν, όσοι και όσες εναντιώνονται στο κρατικο-καπιταλιστικό τέρας-σύστημα να ταχθούμε με το μέρος των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Ως αναρχικοί και αναρχικές προτάσσουμε πως η εργατική τάξη πρέπει να είναι αυτή η οποία από τα κάτω θα ορίζει και θα κατευθύνει την παραγωγή χωρίς να αναλογίζεται τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς παρά μόνο της κοινωνίας. Θα αγωνιστούμε με όρους αυτοοργάνωσης, αδιαμεσολάβησης και συλλογικότητας, μακριά από κομματικές και ατομικιστικές λογικές, για να μπορέσει το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ., το μοναδικό ζωντανό παράδειγμα της εργατικής αυτοδιαχείρησης, να έχει συνέχεια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere

afisa quieta poreia viome 11022023


Η ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί το μόνο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην χώρα από το 2013. Με όπλα της την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και την αντίσταση απέναντι στον κρατικό μηχανισμό μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής.

Μέχρι το 2010 υπήρξε ένα από τα πιο κερδοφόρα εργοστάσια της βόρειας Ελλάδας ( θυγατρική του κολοσσού Philkeram Johnson ) όποτε και κάτω από ομιχλώδεις συνθήκες έφτασε σε οικονομικό τέλμα παύοντας τις πληρωμές των εργαζομένων. Όπως δεν είναι αυτονόητο στην κοσμοαντίληψη του καπιταλισμού οι εργάτες προχώρησαν σε επίσχεση εργασία και έπειτα στην συνολική ανάληψη ευθύνης του εργοστασίου. Από τότε και εντεύθεν το εργοστάσιο βρίσκεται στα χέρια των από τα κάτω και παράγει αντιστεκόμενο στις αλεπάλληλες επιθέσεις του κράτους. Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το 2020, φυσικά με την προστασία των ΜΑΤ και πάνω από 15 φορές έχουν επιδιωχθεί οι πλειστηριασμοί του χώρου με ένα ισχυρό ρεύμα αλληλεγγύης να τις αποτρέπει. Το 2017 με το νέο νομοσχέδιο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το παιχνίδι πλέον διεξάγεται υποδόρια.

Σε αυτή τη φάση αντιλαμβανόμενοι το κρισιμότατο σημείο για το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ αλλά και για όλες τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που καρπώνουν στην ατελείωτη στέπα των εξουσιαστών, υψώνουμε σημαία αλληλεγγύης και στηρίζουμε τους αγώνες που υπερασπίζονται την ζωή, το δίκαιο και την ελευθερία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ ΣΤΗ ΚΑΜΑΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 ΣΤΙΣ 12:00μμ

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 ΣΤΙΣ12:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Η ΒΙΟ.ΜΕ, ήδη από το 2013 αποτελεί παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι επέλεξαν να πάρουν τον έλεγχο των μέσων έχοντας σαν βάση την αυτοοργάνωση, χωρίς σχέσεις εκμετάλλευσης κι αφεντικά, προτείνοντας έτσι έναν άλλο δρόμο για την οργάνωση της παραγωγής. Κόντρα στις επιταγές κράτους και κεφαλαίου, διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα και αποτελούν ανάχωμα στις επιθέσεις που δέχεται η κοινωνική βάση.

Η κίνηση αυτή, προφανώς, έχει δεχτεί πολλαπλές κι άμεσες επιθέσεις καθώς δεν συμβαδίζει με την κλασική δομή μιας εταιρίας και λειτουργεί καταληψιακά. Παρόλα αυτά, με την αλληλεγγύη του κόσμου, μετράει μια δεκαετία συνεχούς αγώνα, απέναντι στις κατασταλτικές πολιτικές του κράτους που έχουν ως απώτερο σκοπό την παραχώρηση του οικοπέδου σε κεφαλαιοκράτες. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα, πλειστηριαστηκε μεγάλο κομμάτι του οικοπέδου του εργοστασίου. Χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ως ένα ακόμη όπλο ενάντια στην κοινωνική βάση, πράγμα που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως το σύνολο του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, με οποιαδήποτε έκφανσή του, με κάθε πιθανή κυβέρνηση, εχθρευεται και απειλεί τις καταλήψεις και τις αυτοοργανωμενες δομές αγώνα.

Μπορούμε να απαριθμησουμε πολλαπλα παραδείγματα, από την υποβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, την κατάργηση του ασύλου, ως την αύξηση του κόστους ζωής, τις εκδικητικές απολύσεις στην Μαλαματίνα, και τον πλειστηριασμό κομματιού της βιομε, που μας αποδεικνύουν μια πιο συνολική επίθεση στα κεκτημένα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε όσο ποτέ άλλοτε το μοναδικό παράδειγμα εργατικής αυτοδιαχείρισης στον ελλαδικό χώρο. Να υπερασπιστούμε συλλογικά, με βασικούς άξονες την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη τις καταλήψεις και τα κεκτημένα.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ
Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Στηρίζουμε την πορεία αλληλεγγύης στην ΒΙΟ.ΜΕ Σάββατο 11/02 στις 12 στην Καμάρα.

Ελευθεριακό Σχήμα στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους ΑΠΘ


 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟ.ΜΕ
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 - ΚΑΜΑΡΑ 12:00

Πριν από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στην Βιομηχανική Μεταλλευτική πήραν απόφαση κόντρα στην λογική του κράτους και του κεφαλαίου καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο. Στο σήμερα η Σ.Ε ΒΙΟ.ΜΕ αποτελεί το μοναδικό κατειλημμένο εργοστάσιο στον ελλαδικό χώρο. Ένα ξεχωριστό εργοστάσιο οπού η αυτοδιεύθυνση και η αυτοοργάνωση παίρνουν σάρκα και οστά, ένα εργοστάσιο ,το οποίο είναι το νέο στο κέλυφος του παλιού, μέσα στην καταπίεση και στον ολοκληρωτισμό που παράγει το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα. Εξαιτίας των παραπάνω η κρατική πολιτική έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει και προσπαθήσει να πνίξει αυτή την προσπάθεια με σκοπό να επαναφέρει την λειτουργία του στα πλαίσια της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα και τωρινή απειλή είναι η χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τους κρατικούς διαχειριστές του σήμερα έτσι ώστε να πωληθούν χωρίς την δυνατότητα έκφρασης των κοινωνικών αντιστάσεων τα οικόπεδα στα οποία είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του κυρίαρχου δεν μπορεί παρά να δεχτεί την λυσσαλέα κρατική επίθεση.

Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μοναδικό αυτοδιαχεριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα. Να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις και τις δομές που τις αποτελούν συλλογικά με όρους την αυτοοργάνωση ενάντια στις ιεραρχικές δομές εξουσίας για την ταξική χειραφέτηση.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πα.Μακ.

Location Καμάρα, Εγνατία 121