Events Calendar

[Αθήνα] Συγκέντρωση | Πανελλαδική μέρα δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις
Tuesday 17 January 2023, 06:30pm
Hits : 1262
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ

Συγκέντρωση: Μοναστηράκι, 18.30

 

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37

 

 

LK37 mundo nuevo

 

 

 

 

 

---------------------------------------------

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν στην εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης του κατειλημμένου κτιρίου συνελήφθησαν 4 σύντροφοι/ισσες, όπου τέθηκαν υπό κράτηση και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της κατάληψης δημόσιας περιουσίας.
Η Κατάληψη Mundo Nuevo αποτελεί σημείο αναφοράς του αναρχικού κινήματος, μια ζωντανή δομή αλληλεγγύης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και πεδίο εδαφικοποίησης των ελευθεριακών προταγμάτων για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατεστάλη. Διότι τόσο μέσω των εκδηλώσεων -πολιτικών και πολιτιστικών- όσο και μέσω της συμμετοχής της σε πλήθος κινητοποιήσεων άνοιγε το δρόμο και καλλιεργούσε συνειδήσεις αγώνα ενάντια στο κρατικό- καπιταλιστικό- πατριαρχικό σύστημα εξουσίας. Από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, την εμπλοκή της μέσα σε σχολεία και σχολές, την υπεράσπιση των καταλήψεων, τις απεργιακές και εργατικές συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις μέχρι τους αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες- μετανάστες και σε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη και την οργάνωση του αναρχικού αγώνα. Η εκκένωσή της άλλωστε έρχεται σε συνέχεια της κατασταλτικής επίθεσης που δέχτηκε η ίδια ως κομμάτι του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, τη μέρα διεξαγωγής του στο ΑΠΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo εντάσσεται στο πλαίσιο της κρατικής κατασταλτικής εκστρατείας απέναντι στις καταλήψεις, τις δομές του αναρχικού αγώνα και ευρύτερα στο αναρχικό κίνημα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Μια εκστρατεία πάγια και σε πλήρη εξέλιξη, που στόχο έχει να καταστείλει όσους και όσες αγωνίζονται και να επιβάλλει την κοινωνική σιωπή, ενώ ταυτόχρονα κράτος και αφεντικά επιταχύνουν τις πολιτικές και οικονομικές αναδιαρθρώσεις, εξαθλιώνοντας και οδηγώντας στην πλήρη φτωχοποίηση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με το χτύπημα της απεργίας και του 8ώρου, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μαύρη εργασία και τις εργατικές δολοφονίες, το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, την ακρίβεια και τη λεηλασία της κοινωνικής βάσης και τον πτωχευτικό κώδικα με τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας. Μια εκστρατεία που εκ νέου εκδηλώθηκε από το καλοκαίρι και έπειτα με την εκκένωση της Κατάληψης του Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη, της Ντουγρού στη Λάρισα, της στεγαστικής κατάληψης Μελιδώνη στα Χανιά, την εισβολή στα κατειλημμένα προσφυγικά στην Αθήνα και την απειλή εκκένωσης προς τον Ε.Κ.Χ. Βοτανικό στην Πετρούπολη.
Απέναντι στην αντιεξεγερτική εκστρατεία του κράτους• με τις εκκενώσεις καταλήψεων, το χτύπημα των διαδηλώσεων, την αστυνομική κατοχή σε πάρκα, πλατείες, λόφους, την επιχείρηση εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα του ασύλου, την καταστολή εργατικών και απεργιακών αγώνων, τις διώξεις, τις συλλήψεις, τα στημένα κατηγορητήρια και ευρύτερα τη στοχοποίηση του αναρχικού κινήματος• να υπερασπιστούμε τις κατειλημμένες δομές αγώνα, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και να αγωνιστούμε από τα κάτω για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος κράτους και κεφαλαίου, για την οικοδόμηση του καινούριου κόσμου που έχουμε στις καρδιές μας. Για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Τρίτη 17 Γενάρη - Συγκέντρωση: Μοναστηράκι, 18.30

 

Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ!

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ, ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΛΙΔΩΝΗ, ΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Ε.Κ.Χ. ΒΟΤΑΝΙΚΟ

 

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

 

 

-----------------------------------

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τα ξημερώματα της 28ης Νοέμβρη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το κτίριο συλλαμβάνουν 4 συντρόφους/ισσες ενώ προσαγάγουν και τρεις ακόμα από τους γύρω δρόμους, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα. Άμεσα πραγματοποιείται συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης που στέκεται δυναμικά απέναντι από τον αστυνομικό φραγμό και το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται μαζική πορεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης που διαδηλώνει σε αλληλεγγύη με τη Mundo Nuevo και ενάντια στην κατασταλτική μανία του κράτους απέναντι στους αναρχικούς, στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους και αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Η στοχοποίηση των συντρόφων/ισσών συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες με παρακολουθήσεις καθώς και επιπλέον διώξεις, όπως το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, που μετά τη λήξη καλεσμένης πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη, συλλαμβάνεται σύντροφος στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες πάνω σε σαθρά στοιχεία. Παράλληλα και ενώ η αστυνομική παρουσία στη γειτονιά παραμένει έντονη γύρω από την κτήριο, ξεκινούν οι εργασίες σφραγίσματός του με διπλές λαμαρίνες, καταστρέφεται το εσωτερικό του προκειμένου να αχρηστευθεί με την αφαίρεση των σωλήνων ύδρευσης και των καλωδίων της ΔΕΗ και εγκαθίσταται συναγερμός και κάμερες.

Η Mundo Nuevo που εκκενώθηκε λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των επτά χρόνων από τη δημιουργία της, λίγες ημέρες πριν την ημέρα αντίστασης και μνήμης για τα 14 χρόνια από την κοινωνική εξέγερση του 2008 και μόλις μερικές ώρες αργότερα από την πραγματοποίηση εκδήλωσης αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των καταλήψεων, του οργανωμένου αναρχικού αγώνα και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Η κατασταλτική επίθεση που δέχτηκε ήταν συνέχεια τόσο των επιχειρήσεων της τελευταίας περιόδου απέναντι στις καταλήψεις με πιο πρόσφατες την εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα και την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όσο και των κατασταλτικών επιθέσεων εναντίον του αναρχικού αγώνα, όπως και αυτή στο 3ο Ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων στο ΑΠΘ, κομμάτι του οποίου ήταν και η Κατάληψη Mundo Nuevo.

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί διαχρονικό στόχο των κατασταλτικών σχεδιασμών της εξουσίας, ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης. Από την εξέγερση του 2008 και μετά η στρατηγική της αντιεξέγερσης αποτυπώνεται με σαφείς όρους πλέον σε κάθε πεδίο που αναπτύσσονται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης. Στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την είσοδο της αστυνομίας στα ανώτατα ιδρύματα, στις γειτονιές με τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περιοχή των Εξαρχείων με τη μονιμοποίηση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής στο εσωτερικό της που βασανίζει, παρενοχλεί, ξυλοκοπεί διαδηλωτές/τριες, τρομοκρατεί κατοίκους και θαμώνες, στους εργασιακούς χώρους με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την παρανομοποίηση του όπλου της απεργίας, με το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων, με την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, με την ανάπτυξη του νομικού οπλοστασίου του κράτους, με τις δικαστικές σκευωρίες απέναντι σε αγωνιστές, με την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας που έχει αναδειχθεί ως ο πλέον αναγκαίος για τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά παράγοντας που κυριαρχεί στο δημόσιο πεδίο με τη διαρκή επιτήρηση, τον συνεχή έλεγχο, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, με αποτέλεσμα την αποθράσυνση των πραιτοριανών του κράτους που- έχοντας την πλήρη ασυλία από το ίδιο το σύστημα που προωθεί το όργιο βίας -βιάζουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα, βασανίζουν διαδηλωτές και δολοφονούν εν ψυχρώ και κατά το δοκούν, όπως στην περίπτωση του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη που χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι.

Επιχειρώντας να σβήσουν ολοσχερώς τα αποτυπώματα που άφησαν οι αγώνες του παρελθόντος επιτιθέμενοι με μανία σε όλους όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται, σε όσους δεν παύουν να αγωνίζονται απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα με ορίζοντα το γκρέμισμα του σάπιου κρατικού-καπιταλιστικού-πατριαρχικού κόσμου και τη δημιουργία ενός κόσμου Ελευθερίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης. Επιτίθονται στην Αναρχία. Που δεν αφομοιώνεται, δεν παραιτείται, δεν υποχωρεί. Και αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν οι καταλήψεις. Γιατί αποτελούν πεδία συνάντησης όσων έμπρακτα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, γιατί από εκεί ξεκινούν τα σχέδια ανατροπής των αντικοινωνικών σχεδιασμών κράτους και κεφαλαίου που στοχοποιούν το σύνολο της κοινωνίας υφαρπάζοντας ό,τι της ανήκει, λεηλατώντας κάθε πεδίο παροχής των κοινωνικών αναγκών, καταστρέφοντας την ίδια τη φύση, εξαθλιώνοντας την κοινωνική πλειοψηφία, καταδικάζοντας στον θάνατο όσους θεωρούν περισσευούμενους πληθυσμούς. Γιατί οι καταλήψεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης για όσες και όσους μπορούν να ονειρεύονται ακόμα και έχουν τη δύναμη και την πίστη να παλεύουν για έναν Καινούριο Κόσμο. Αυτόν που βγάζει ρίζες και μεγαλώνει μέσα στους χώρους του αναρχικού αγώνα μας και τις αυτοοργανωμένες δομές αντίστασης, μέσα σε κάθε αδιαμεσολάβητο, αντιθεσμικό, αυτοοργανωμένο πεδίο αγώνα. Γι’ αυτό τις χτυπάνε και γι’ αυτό θέλουν να τσακίσουν όλες τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

Πάντα παρούσα, η κατάληψη Mundo Nuevo ήταν και θα είναι αγκάθι που πληγώνει την κάθε εξουσία!

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ

Αθήνα: Συγκέντρωση, Μοναστηράκι, 18.30

Θεσσαλονίκη: Πορεία, Καμάρα, 18.00

 

Κάτω τα χέρια από την MUNDO NUEVO, από όλες τις καταλήψεις και τις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα, από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις


Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία συλλογικοτήτων

 

 

-------------------------------

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Το κράτος, στην διαρκή του προσπάθεια να καθυποτάξει κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, επιχειρεί διαρκώς να καταστείλει και να εκμηδενίσει όλα τα σημεία των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Μετά την μεγάλη κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, όταν η κρατική εξουσία υπέστει μία άνευ προηγουμένου θεμελιακή αποσταθεροποίηση, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερε να αντέξει και να διατηρηθεί, βασικός σκοπός της έγινε να μην επαναληφθεί τέτοιας κλίμακας γεγονός. Έτσι, το 2009 αναγγέλεται η επίσημη και πάγια πολιτική του κράτους, αυτή την προληπτικής αντι-εξέγερσης, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τις εκκενώσεις όλων των καταλήψεων.
Εντούτις, σε μία περίοδο 13 χρόνων, με διάφορες διακυμάνσεις στο επίπεδο του χρόνου και της έντασης, το κράτος έχει καταφέρει να αφαιρέσει από τον χάρτη πλήθος αυτοοργανομένων δομών. Παρ' όλα αυτά, λόγω των αντιστάσεων και της επιμονής των αγωνιζόμενων, αρκετές καταλήψεις παραμένουν ενεργές και η αναγκαιότητα υπεράσπισής τους οφείλει να είναι ένα απο τα βασικά πολιτικά επίδικα του αναρχικού/αντεξουσιαστικού κινήματος.
Στις 31/10 πραγματοποιείται η εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στην Λάρισα. Στις 22/11 δέχεται επίθεση η Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών στην γειτονιά των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, με την σύλληψη 80 αγωνιστών και αγωνιστριών. Στις 28/11 στις 6 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν στο κατειλημμένο έδαφος της κατάληψης Mundo Nuevo. Οι ένστολοι τρομοκράτες θα συλλάβουν 4 συντρόφους και συντρόφισσες, και θα προσαγάγουν άλλα 3 άτομα περιμετρικά του κτηρίου. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Τάκης Θεοδωρικάκος – πρώην γενικός γραμματέας ΚΝΕ – περήφανα θα δηλώσει ότι άλλο ένα κτήριο επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Ένα κτήριο που ακριβώς την προηγούμενη βραδιά διοργάνωσε ρεμπέτικο για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας. Ένα κτήριο που επί 7 χρόνια έχει στεγάσει πλήθος πολιτιστικών, πολιτικών, κοινωνικών εκδηλώσεων με κοινό παράγοντα πάντα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Η Mundo Nuevo ανήκει στην κοινωνία του μέλλοντος, σε αυτήν όπου δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, και όχι στην κοινωνία του τρόμου και του κανιβαλισμού, που τόσο πιστά ο Θεοδωρικάκος και οι όμοιοί του υπηρετούν.
Οι καταλήψεις, πολιτικές ή στέγης, εντός ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων, είναι χώροι ζωτικής σημασίας για τους αγώνες και τις ζωές μας. Αποτελούν εστίες αντίστασης, ζύμωσης, αυτομόρφωσης, δράσης, και προπαγάνδισης των ιδεών μας. Είναι χώροι όπου χτίζουμε αντιεραρχικές σχέσεις και ερχόμαστε σε ρήξη με ό,τι προσπαθεί να μας επιβληθεί και να μας αφομιώσει. Οι καταλήψεις δεν είναι απλά ντουβάρια, είναι εστίες αγώνα όπου τα υποκείμενα που συμμετέχουν σε αυτές χτίζουν σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ τους. Είναι κοινωνικοί και πολιτιστικοί χώροι, όπου μέσα σε αυτούς βρίσκει στέγη η δική μας κουλτούρα που δεν συμβιβάζεται και δεν γίνεται προϊόν προς κατανάλωση. Είναι η εναντίωση μας στο καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στον κανόνα της ιδιωτικής περιουσίας. Είναι σύμβολα αντίστασης και προβολής του κόσμου που ονειρευόμαστε να ζήσουμε. Χωρίς κανένα συμβιβασμό θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους. Καμιά εκκένωση κατάληψης δεν θα μείνει αναπάντητη. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω στις σχολές, στους χώρους εργασίας, στις πλατείες, ενάντια στην καταστολή του κράτους.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 18:30

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
στην κατάληψη MUNDO NUEVO στην Θεσσαλονίκη,
στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ στην Αθήνα,
στην κατάλψη ΝΤΟΥΓΡΟΥ στην ΛΑΡΙΣΑ και ΜΕΛΙΔΩΝΗ στα Χανιά,
Κάτω τα χέρια από τον Ε.Κ.Χ BOTANIKO.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
σε όλες τις συλληφθείσες και συλληφθέντες των κατασταλτικών επιχειρήσεων
του κράτους και σε όλους/ες όσοι υπερασπίζονται καθημερινά
τους κατειλημμένους χώρους ζωής και αγώνα

 

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Πρόσφατα άρθρα