Καθώς ο κόσμος μαστίζεται από την πανδημία της Covid-19, τα κράτη μέσα από τις νεοφιλελεύθερες και κατασταλτικές πολιτικές συνεχίζουν την περαιτέρω φτωχοποίηση των λαών. Ολόκληρη η υφήλιος συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις με δημοκρατικά καθεστώτα που τείνουν ολοταχώς προς στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό με περικοπές στα Εθνικά Συστήματα Υγείας που καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, περιστολή ελευθεριών και οικονομική αφαίμαξη των πιο φτωχών στρωμάτων.

Υπό το βάρος της αντικοινωνικής διαχείρισης της πανδημίας από το κράτος, η κοινωνία της Παραγουάης βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας και διεξάγοντας συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, όπου έχουν αφήσει μέχρι στιγμής έναν νεκρό διαδηλωτή και πολλούς τραυματίες.

Ήδη από τον Φεβρουάριο οι υγειονομικοί στην Παραγουάη και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της, Ασουνσιόν, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την αντικοινωνική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος. Οι ελλείψεις στα φάρμακα και η καθυστέρηση στην καμπάνια εμβολιασμού σε συνδυασμό με την γρήγορη κατάρρευση των υγειονομικών υποδομών δημιούργησαν μία έκρυθμη συνθήκη στην κοινωνική βάση.

Στις 2 Μαρτίου τα κρούσματα στην χώρα έφθασαν τα 1.341 και τους 21 Θανάτους, που είναι το πιο υψηλό νούμερο μολύνσεων από την Covid-19. Να σημειώσουμε ότι η Παραγουάη είναι μία χώρα 7 εκατομμυρίων κατοίκων και έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 3.250 θανάτους επί συνόλου 164.000 και πλέον μολύνσεων. Στις 5 Μαρτίου μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καλείται από τα κοινωνικά κινήματα απεργία, με το hashtag #EstoyParaElMarzo2021, ενάντια στην διαφθορά, την έλλειψη φαρμάκων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την απουσία στήριξης από το κράτος στους πολίτες που πλήττει η οικονομική κρίση. Την ίδια μέρα στον απόηχο των σκανδάλων για την ανεπάρκεια φαρμάκων, κλινών ΜΕΘ και την αργοπορία άφιξης των εμβολίων από την Ρωσία (Sputnik V), ο υπουργός υγείας Julio Mazzoleni κατέθεσε την παραίτηση του. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε προηγούμενο χρόνο ότι, “τα εμβόλια θα έρθουν σε μερικούς μήνες” απαξιώνοντας και τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών αλλά και των πολιτών που δοκιμάζονται από την πανδημία. Η απεργία και η διαδήλωση της Παρασκευής στην Ασουνσιόν δέχθηκε την άγρια καταστολή της αστυνομίας η οποία άφησε έναν νεκρό και πάνω από 20 τραυματίες, αλλά ο κόσμος έστησε οδοφράγματα και αντιστάθηκε στις κρατικές συμμορίες.

Την επόμενη μέρα, ο κόσμος και τα κοινωνικά κινήματα ξαναβγήκαν στο δρόμο όπου ζητούσαν την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου Mario Abdo. Ο ίδιος, αντί για την δική του παραίτηση, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών του ώστε να επιχειρήσει έναν ολικό ανασχηματισμό που θα του επιτρέψει τον κατευνασμό της οργής της κοινωνίας.

Από την Παραγουάη μέχρι την Ελλάδα οι πολιτικές του κράτους κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Όπως και στην Παραγουάη, βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας όπου μετράμε παραπάνω από 6.700 δολοφονημένου από την κρατική διαχείριση της πανδημίας ενώ οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι πλήρεις. Την ίδια ώρα το κράτος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πάρει την απόφαση να δολοφονήσει τον αγωνιστή απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αν πεθάνει θα είναι ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ευρώπη από το 1981. Η καταστολή είναι στο ζενίθ της με βία, κανόνια νερού, χημικά και συλλήψεις σε διαδηλωτές πριν ακόμα φτάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης. Στην Παραγουάη η κοινωνική βάση έφτασε στα όρια της και εξεγείρεται, το ερώτημα είναι πότε η κοινωνία θα αντισταθεί απέναντι στην καταστολή, την τρομοκρατία και τον θάνατο που σκορπά το ελληνικό κράτος και θα παλέψει για μία καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή.