Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα το πρωί η εξέγερση περίπου 100 κρατουμένων στις φυλακές του “Κέντρου Δικαιοσύνης” στο St. Louis στο Missouri των ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και λήψη μέτρων προστασίας ενάντια στον Covid-19.

Συγκεκριμένα οι κρατούμενοι, αφού αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους, κατέλαβαν τμήμα του 4ου ορόφου του εξαώροφου κτιρίου των φυλακών, κρεμώντας πανό και ανάβοντας φωτιές στα παράθυρα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης κόσμος βρίσκεται έξω από τις φυλακές φωνάζοντας συνθήματα και διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων.

Το “Κέντρο Δικαιοσύνης” του St. Louis αποτελείται από 6 ορόφους, στους οποίους βρίσκονται περισσότεροι από 600 έγκλειστοι. Πρόκειται για την 3η κινητοποίηση κρατουμένων εντός των συγκεκριμένων φυλακών από τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις αρχές Γενάρη κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από τις εν λόγω εγκαταστάσεις σε άλλες μετά από διαμαρτυρίες για τις μη ασφαλείς συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έγκλειστοι είτε σε φυλακές είτε σε κέντρα κράτησης των ΗΠΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν εκδηλωθεί σειρά εξεγέρσεων, απεργιών πείνας και απεργιών εργασίας με βασικό αίτημα την προστασία των κρατουμένων από τον ιό αλλά και την άρση του σκληρότερου καθεστώτος εξαίρεσης που τους έχει επιβληθεί με πρόσχημα το ξέσπασμα της πανδημίας. Να σημειώσουμε πως η εξάπλωση του ιού στις φυλακές των ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλη, με καταγεγραμμένα 372.583 κρούσματα και 2.359 θανάτους.

 

Πηγές: 1) Crimethinc 2) The Marshall Project 3) nbcnews 4) ΚΜΟV4


Πρόσφατα άρθρα