//ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ
εντός του ασύλου του ΑΠΘ
ΠΕΜΠΤΗ 31/3 ΣΤΙΣ 12
ΣΤΑ ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΦΙΚΗΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ


Έπειτα από την αδράνεια του τελευταίου διαστήματος όσον αφορά τους αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επανακινητοποίησής μας πάνω σε μια σειρά ζητημάτων.


Νέος νόμος-πλαίσιο, νόμος 4777 και ΟΠΠΙ, υποβάθμιση της σίτισης του πανεπιστημίου σε καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας.


Η εντατικοποίηση, οι ταξικοί φραγμοί, η καταστολή και η εξατομίκευση δίνουν το σύνθημα για την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης· για το «πανεπιστήμιο του 2030» που ευαγγελίζονταν οι ειδήμονες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τελικά επικυρώθηκε στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων στις 17 Μάρτη ως νέος νόμος-πλαίσιο. Ένας ανερχόμενος νόμος που θα ευθυγραμμίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ανάγκες της αγοράς, ώστε να επιτύχει την καπιταλιστική ολοκλήρωση. Συμβούλια ιδρύματος προερχόμενα από εξωγενείς «άριστους» ειδήμονες των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την αξιολόγηση-χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ελαστικά προγράμματα σπουδών και διάσπαση του ενιαίου πτυχίου με συνέπεια την απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δίδακτρα.


Παράλληλα, στον δρόμο του ελέγχου, της καταστολής και της γενικότερης αποστείρωσης των πανεπιστημίων έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία λήξης της εκπαίδευσης των φρουρών της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) η 17η Μάη. Ως συνέχεια των ελεγχόμενων εισόδων των σχολών στην αρχή της χρονιάς με πρόσχημα την πανδημία, τις πολλαπλές εισβολές μπάτσων στον χώρο του ασύλου, την εκκένωση του Στεκιού στο Βιολογικό και στο Χημικό έχουν ήδη προσχεδιαστεί οι κάρτες εισόδου, τα τουρνικέ, οι κάμερες όπως αναφέρονταν στον νόμο 4777.


Σε διεθνές επίπεδο οι συνέπειες του πολεμικού σφαγείου που επικρατεί στην Ουκρανία δεν αποτυπώνονται μόνο στην ίδια τη χώρα, με νεκρούς αμάχους και χιλιάδες ξεριζωμένους να την εγκαταλείπουν, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο – αντίστοιχα και στην Ελλάδα-. Η ήδη αντικοινωνική διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει αναζωπυρωθεί μετά την έναρξη του πολέμου. Η λαίλαπα του πολέμου έχει προκαλέσει την περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας, με τις τιμές σε βασικά αγαθά – ρεύμα και θέρμανση- να αυξάνονται ακόμη περισσότερο από τις φετινές ανατιμήσεις και με τις επιπτώσεις να πλήττουν ως εκ τούτου κυρίως τους καταπιεσμένους.


Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας εντάσσεται κι η υποβάθμιση της μέριμνας και ειδικότερα της σίτισης που παρέχεται στη λέσχη του ΑΠΘ. Αυτή η υποβάθμιση αποτυπώνεται τόσο στις διαθέσεις που υπάρχουν για την εγκαθίδρυση καρτών σίτισης, όσο και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της λέσχης με συμβάσεις εργασίας σύντομου χρόνου και μειώσεις προσωπικού. Ουσιαστικά, η διοίκηση αρνούμενη να αναλάβει το κόστος δέχεται προσφορές χαμηλότερου κόστους για την εργολαβία, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μερίδες, ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός. Για εμάς η σίτιση δεν αποτελεί το αλισβερίσι καμιάς φιλανθρωπικής εταιρείας που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, αλλά βασική κοινωνική ανάγκη, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι κι όλες.


Καμία οπισθοχώρηση, κανένας συμβιβασμός μπροστά στο σχέδιο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο, τις καταλήψεις και τις κοινωνικές ανάγκες ενάντια στην κρατική καταστολή και τις επιχειρηματικές βλέψεις του κεφαλαίου.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4777-ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠ’ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΑ
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑΞΙΚΗ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΙ ΟΛΟΥΣ- ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/ριών Quieta Movere

 

afisa quieta poreia entosasulou martis 2022