Η φετινή 25η Νοέμβρη, ως -καθεστωτικά καθιερωμένη- μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (ενώ ξεκίνησε για να τιμήσει τις τρεις δολοφονημένες αδερφές Μιραμπάλ, μέλη της αντίστασης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς Τρουχίγιο), ήρθε μέσα σε ένα περιβάλλον ολοκληρωτικά λεηλατημένο από την κρατική διαχείριση της πανδημίας του covid-19, εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Η πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική, ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τα αδιέξοδα του κράτους και του καπιταλισμού και αποτέλεσε αφορμή για το βάθεμα της επίθεσης των εξουσιαστών ενάντια σε όλους τους εκμεταλλευόμενους. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, το εξουσιαστικό πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα επιτίθεται ακόμα περισσότερο στις γυναίκες των πληβειακών στρωμάτων. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο ταυτόχρονα με την επίταση της ταξικής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων γυναικών, παρακολουθήσαμε να έρχονται στη δημοσιότητα 17 γυναικοκτονίες, απόπειρες βιασμού, βιασμοί, υποθέσεις trafficking με τη συγκάλυψη της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων, συγκάλυψη κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας και παιδοβιασμού, καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανισμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
Είναι ακόμα πιο σαφές πλέον πως εκείνο που οπλίζει τα χέρια των βιαστών και δολοφόνων, και ξεπλένει τα εγκλήματά τους είναι ένα ολόκληρο σύστημα, που έχει όνομα και λέγεται πατριαρχία, κράτος και καπιταλισμός. Οι δράστες γαλουχούνται, ενθαρρύνονται, οπλίζονται και στο τέλος καλύπτονται και δικαιολογούνται από τις κυρίαρχες αξίες και τους ίδιους τους μηχανισμούς. Γιατί η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Ως ομάδα ενάντια στην πατριαρχία- ΑΠΟ διαδηλώσαμε την 25η Νοέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο κράτος, την πατριαρχία και την έμφυλη βία. Για όλες όσες έχουν δολοφονηθεί και έχουν βιασθεί, για όσες έχουν παρενοχληθεί και βασανισθεί, για όσες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την κατασταλτική μανία των ένστολων καθαρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. Για όσες αγωνίζονται ενάντια στην επιβολή των κρατικών πολιτικών πάνω στα σώματά τους. Για τις εξεγερμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ περιμετρικά της συγκέντρωσης ο κόσμος διεκδίκησε την παρουσία του στο δρόμο, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην έμφυλη βία της αστυνομίας και την κρατική τρομοκρατία, αναγκάζοντας τα κρατικά τάγματα εφόδου να οπισθοχωρήσουν. Στη διαδήλωση, που συσπείρωσε 1000 και πλέον ανθρώπους, συμμετείχαμε με πανό "Ενάντια στις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, την έμφυλη βία. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ", συγκροτώντας αναρχικό μπλοκ, με το οποίο πορεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Η διαδήλωση από τη Σταδίου κινήθηκε προς το Σύνταγμα, όπου και έληξε μετά από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη βουλή.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου την οποία στήριξαν εκατοντάδες κόσμου. Μαζί με τους συντρόφους μας επιχειρήσαμε μια δυναμική παρουσία στο δρόμο, ως Ομάδα Ενάντια στη Πατριαρχία Α.Π.Ο/Ο.Σ -με πανό αντίστοιχο με των συντρόφισσών στην Αθήνα-που συσπείρωσε 150 αναρχικούς/-ες. Το αναρχικό μπλοκ πραγματοποίησε ξεχωριστή πορεία και ακολούθησε διαφορετικό δρομολόγιο από αυτό των αριστερών οργανώσεων. Αραιές αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην Ερμού και ακολούθησαν παράλληλα την πορεία κρατώντας μεγάλη απόσταση από τον κόσμο. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Α.Τ Αριστοτέλους φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην έμφυλη βία και την κρατικό-καπιταλιστική πατριαρχική βαρβαρότητα και κατέληξε στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Ως αγωνίστριες, ως αναρχικές και ως γυναίκες οργανωνόμαστε και συλλογικοποιούμαστε απέναντι στο κράτος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσ/νίκη όπου εκφράστηκε η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς και την όξυνση της εξουσιαστικής και ταξικής εκμετάλλευσης των γυναικών και την παρουσία έξω από τις αίθουσες της αστικής δικαιοσύνης που ξεπλένουν τους δράστες, μέχρι τον καθημερινό αγώνα στους δρόμους, μέσα από τις καταλήψεις, τα στέκια, τις πολιτικές μας συλλογικότητες, δίπλα και μαζί με τους συντρόφους μας, έχουμε πάρει θέση μάχης ενάντια στον σάπιο κόσμο της Εξουσίας. Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν οι εξουσιαστές σε ολόκληρο τον πλανήτη, προτάσσουμε την οργάνωση των από τα κάτω και τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. την οργανωμένη ταξική αντεπίθεση όλων των εκμεταλλευόμενων, γυναικών και ανδρών, για την ανατροπή του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε τη φλόγα, φωτιά και να κάψουμε συθέμελα το σάπιο εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα. Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που δε θα περισσεύει κανείς και καμιά μας, έναν κόσμο που θα χωράει μέσα του όλους τους κόσμους.

Δεν ξεχνάμε την Καρολάιν, την Ελένη, τη Γαρυφαλιά, την Κωνσταντίνα, τη Σταυρούλα, τη Μόνικα, τη Δώρα, την Άννα, τη Βασιλική, τη Νεκταρία, τη Τζεβριέ, τη Zackie Oh!... όλες τις δολοφονημένες, τις βιασμένες, τις βασανισμένες...

Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία-
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση/ Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

 

υ.γ Στις 10 Δεκέμβρη, τη μέρα όπου δολοφονήθηκε η 29χρονη Τζεβριέ Εδινερλί στην Αλεξανδρούπολη, η 16η γυναίκα μέσα στο 2021, συμμετείχαμε ως ομάδα ενάντια στην πατριαρχία στην συγκέντρωση που καλέστηκε στην πλ. Κλαυθμώνος και διαδηλώσαμε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις γυναικοκτονίες, συγκροτώντας αναρχικό μπλοκ, μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους. Η πορεία ξεκίνησε από την πλ. Κλαυθμώνος, κινήθηκε προς το Σύνταγμα και μέσω της Ερμού κατέληξε στο Μοναστηράκι.

 

Αθήνα, 25/11:

apo1 25 11 21

apo2 25 11 21

apo3 25 11 21

apo4 25 11 21

apo5 25 11 21

apo6 25 11 21

 

Θεσσαλονίκη, 25/11:

apo thes1 25 11 21

apo thes2 25 11 21

apo thes3 25 11 21

 

 

Αθήνα, 10/12:

apo1 10 12 21

apo2 10 12 21

apo3 10 12 21

 

Αφίσα καλέσματος της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία-ΑΠΟ στις διαδηλώσεις της 25 Νοέμβρη

25noemvri afisa

το κείμενο καλέσματος μπορείτε να το βρείτε εδώ