Την Τετάρτη 25/11, στις 12μ., στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία, η οποία καλέστηκε από την ανοιχτή συνέλευση αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία, συνέλευση που προέκυψε μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία με αφορμή την 25η Νοέμβρη, ως μέρα για την εξάλειψη της βίας κατα των γυναικών.

Η καθεστωτική καθιέρωση τέτοιων ημερών δεν μπορεί να κρύψει τα αναρίθμητα παραδείγματα καθημερινής, ωμής, θεσμικής ή μη βίας εις βάρος των γυναικών, αλλά και όλων όσοι ανήκουν στον πάτο της κοινωνικής και ταξικής ιεραρχίας. Παραδείγματα, που τους τελευταίους μήνες και εν μέσω πανδημίας και ειδικά εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχουν πολλαπλασιαστεί, με τo κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, που ήδη καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από την πείνα, τις ασθένειες και τον πόλεμο, να επιδιώκει τη διαιώνιση των προνομίων του και της εξουσίας του. Η απάντηση του κράτους και του κεφαλαίου στην εξάπλωση του κορωνοιού ήταν και είναι η επίκληση στην ατομική ευθύνη και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια τους.

Όμως το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι εφικτό για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι εφικτό για τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους/τις μετανάστες/ριες και τους/τις κρατουμένους/ες. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και τα παιδιά που βιώνουν την έμφυλη βία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας να έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την περίοδο υποχρεωτικού εγκλεισμού σε αυτό.

Patra sygkentrosi1 25 11 20Περίπου 50 αγωνίστριες και αγωνιστές συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα, φωνάχτηκαν συνθήματα και κρεμάστηκαν πανό ενώ υπήρχε δυναμική περιφρούρηση της συγκέντρωσης. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έγραφε: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ |LOCK DOWN ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ», ενώ είχε πανό η πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία που έγραφε: «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και η ομάδα ενάντια στην πατριαρχία της Α.Π.Ο. |Ο.Σ. που έγραφε: «Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ».

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να παραμείνουμε στους δρόμους του αγώνα. Οφείλουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και το κεφάλαιο. Κόντρα στις απαγορεύσεις και την συντονισμένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου να προτάξουμε τον οργανωμένο και αδιάλλακτο αγώνα. Να συγκρουστούμε με τους νόμους και τις επιταγές των κυρίαρχων.

Η ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, θα είναι η ημέρα που θα γκρεμίσουμε συθέμελα το σάπιο κόσμο της πατριαρχίας, του κράτους και του κεφαλαίου και θα οικοδομήσουμε αυτόν της γυναικείας χειραφέτησης, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης και της αναρχίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

LOCK DOWN ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία