Το φετινό καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας μεγάλης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος λόγω των πυρκαγιών που κατέκαψαν πολλές περιοχές της χώρας, όπως την -βόρεια κυρίως- Εύβοια, τη βορειοανατολική Αττική, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Φωκίδα, την Ηλεία και άλλα μέρη. Συνολικά κάηκαν φέτος περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, με ανυπολόγιστες ζημιές σε δασικές εκτάσεις, στη χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών αυτών καθώς και στις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων τους.

Η ζοφερή αυτή συνθήκη έδειξε τόσο την αδιαφορία της κρατικής διαχείρισης για την υπεράσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου και των επενδυτικών πλάνων, ενώ διέλυσε μια και καλή στα μάτια του κόσμου τον μύθο περί «επιτελικού κράτους». Από τη μια στήθηκε ένα τεράστιο επικοινωνιακό μικροπολιτικό παιχνίδι γύρω από τη δήθεν προστασία της ανθρώπινης ζωής -ξεχνώντας τους νεκρούς που όντως υπήρξαν- και από την άλλη φάνηκε ήδη η θέληση του κεφαλαίου να εκμεταλλευτεί την καταστροφή που υπήρξε μέσω διάφορων επενδυτικών πλάνων που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου που εντείνει τη λεηλασία της φύσης από κράτος και κεφάλαιο, όπως και οι εξαγγελίες για ιδιωτικές πρωτοβουλίες γύρω από το κομμάτι της αναδάσωσης και δηλώσεις του τύπου «δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια αξία» δείχνουν τις πραγματικές προτεραιότητες και τις διαθέσεις της κρατικής διαχείρισης. Το άθλιο πολιτικό παιχνίδι που στήθηκε στις πλάτες των πυρόπληκτων και η δήθεν ευαισθητοποίηση προηγούμενων διαχειριστών της εξουσίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο κενό περιεχομένου με τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και για αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων. Κενό περιεχομένου είναι και το αφήγημα περί «επιτελικού κράτους» που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με το ξέσπασμα των πυρκαγιών, οι οποίες ανέδειξαν τις ελλείψεις της πυροσβεστικής και τις προτεραιότητες του κράτους, την ώρα που οι διαχειριστές της εξουσίας ήταν κρυμμένοι, φοβούμενοι τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Όσον αφορά τις διάφορες θεωρίες περί εμπρησμών κτλ., ξέρουμε σαφώς ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρηστικές ενέργειες, οι οποίες προφανώς και ως μεγαλύτερο κίνητρο έχουν την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εκτάσεων που θα καούν για ιδιωτικό, οικονομικό συμφέρον. Οι διάφορες εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη» και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της φύσης μέσω «φιλικών» πηγών ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες, έχουν τεράστιο κόστος για το φυσικό περιβάλλον και προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που από τις καμένες εκτάσεις ξεπήδησαν διάφορα επενδυτικά εγχειρήματα.

Μέσα, όμως, από όλη αυτή τη δύσκολη συνθήκη αναδύθηκε η κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφική μανία των πυρκαγιών και την εγκληματική αδιαφορία του κράτους. Μια αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους, με συλλογές ειδών πρώτης ανάγκης, με κινήσεις αλληλεγγύης στον δρόμο, με φυσική παρουσία στα πύρινα μέτωπα για να βοηθηθεί το έργο της κατάσβεσης. Εξίσου σημαντικά είναι και τα στοιχεία αυτοοργάνωσης που αναδείχθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες σε μια συνθήκη εγκατάλειψής τους από το κράτος μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας αποχωρούν από τις πληγείσες περιοχές, είναι η στιγμή ενίσχυσης των κατοίκων και των αιτημάτων τους για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και για φυσική αναδάσωση από τους ίδιους τους ανθρώπους που ξέρουν και δουλεύουν στα δάση αυτά. Είναι σημαντικό να στηριχθούν οι αγώνες των κατοίκων των περιοχών ενάντια στη λεηλασία της φύσης από κράτος και κεφάλαιο, αγώνες που θεωρούμε σημαντικό να προτάσσονται τα αναρχικά χαρακτηριστικά, αυτά της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της οργάνωσης στη βάση ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική εγκληματικότητα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μικροφωνική συγκέντρωση τη Δευτέρα 30/8 στις 19.00 στην Καμάρα

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ


Πρόσφατα άρθρα