ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 3ου ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΘ

Έχουν περάσει μερικές μόνο μέρες από την εισβολή κάθε λογής μπάτσων στη κατειλημμένη ΣΘΕ, με συνέπεια την εκκένωσή της και τις 49 συλλήψεις στον κόσμο που βρισκόταν εντός της. Η νωπή αυτή εικόνα ωμής καταστολής και βαρβαρότητας δεν αποτελεί ένα απλό στιγμιότυπο αλλά σκιαγραφεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το παρελθόν και προδιαγράφει με αμεσότητα το μέλλον του πανεπιστήμιου μέσα από τη κυριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου. Ένα πανεπιστήμιο για λίγους, εχθρικό προς την ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση της γνώσης προς κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, πρόθυμο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εξουσίας και να καταστείλει τις εστίες ταξικών και κοινωνικών αντιστάσεων που γεννώνται εντός του.

Ο προσφάτως ψηφισμένος νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και όλα τα προηγούμενα αντιδραστικά νομοθετήματα που επέφεραν τη κατάργηση του ασύλου, τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τα πειθαρχικά, τις διαγραφές υλοποιώντας την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, συντελούν στη πλήρη μετάβαση σε ένα μοντέλο πανεπιστημίου που θα είναι αποκομμένο από τη κοινωνία και ούτε κατ’ ελάχιστο «δημόσιο». Αυτή η συνθήκη εναρμονίζεται με τη γενικότερη εξαθλίωση και υποτίμηση των ζωών μας που επιβάλλει το κρατικο-καπιταλιστικό σύστημα και τη βιώνουμε καθημερινά.

Αποφασίσαμε λοιπόν να προχωρήσουμε και φέτος στη διοργάνωση του 3ου Διήμερου Αναρχικού Φεστιβάλ στο ΑΠΘ, χαράζοντας τη προοπτική της ελευθεριακής παιδείας και του οργανωμένου αναρχικού αγώνα μέσα στις σχολές και οικοδομώντας τον νέο κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Απέναντι στο σκοτάδι, τη βαρβαρότητα και τη βιαιότητα του σήμερα, επιλέγουμε να προτάσσουμε το φως, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη του αύριο. Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει και όλα μπορούν να γίνουν.

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

anarxiko festival quieta 2024 1

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 5 Απριλίου

- 17:00 Εκδήλωση - Συζήτηση [Ελευθεριακό Στέκι Primavera]
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Β. Μάγγου : " Κατά τον δαίμονα εαυτού "

" Πως η κρατική βαρβαρότητα αφενός αποτυπώνεται και αφετέρου περιφρουρείται από την αστυνομική βία; "

Συζήτηση πάνω στην καταστολή κοινωνικών και ταξικών αγώνων, τη λειτουργία και τις εκφάνσεις της. Απέναντι στην καταστολή να οργανώσουμε τις απαντήσεις μας, να σφίξουμε γροθιές, να μην ξεχάσουμε. Με την συμμετοχή του Γ. Μάγγου και του Α. Μανιουδάκη.

- 21:00 [φουαγιέ ΝΟΠΕ]

Punk Live με τους:

Aflikto | Κατολίσθηση | Στράφι

 

 

Σάββατο 6 Απριλίου

- 16:00 Εκδήλωση - Συζήτηση [Ελευθεριακό Στέκι Primavera]
" Η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης ως η ύστατη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου. Η αναρχική προοπτική και η οργάνωση του αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση. "

Από την κατάργηση του ασύλου και τον νόμο 4777 μέχρι την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

- 21:00 [φουαγιέ ΝΟΠΕ]

Hip - Hop live με τους:

Σίλε | Σημάδι | Jako x Kazal | Στολεν | sponty.

** στον χώρο του φεστιβάλ από τις 13:00 θα υπάρχει μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης των 49 συλληφθέντων/εισσών από την εκκένωση της ΣΘΕ.

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere