ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από το 2013 η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ βρίσκεται στα χέρια των εργολάβων και των εταιρειών. Αυτό το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους φοιτητές αλλά κυρίως από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι της λέσχης δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με συμβάσεις περιορισμένου χρονικού διαστήματος, βρισκόμενοι πάντα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Ως αποτέλεσμα, στο σήμερα, 11 εργαζόμενες/οι της λέσχης μένουν ξεκρέμαστοι αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Από της 24/4 και για λίγες μέρες οι συνάδελφοι τους προχώρησαν σε στάση εργασίας προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση στο χώρο εργασίας τους, μια κίνηση που φάνηκε να μην θορυβεί τον εργολάβο την εργολαβία της λέσχης αφού ο εργολάβος δεν υποχώρησε ούτε ένα βήμα και παρέμεινε στην αρχική του απόφαση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις.

Το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών στον τρόπο διαχείριση της λέσχης είναι εμφανές αφού με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να κερδοσκοπήσει στις πλάτες εργαζομένων και φοιτητών. Το νέο εγχείρημα “Ελεγχόμενη σίτιση”, αφορά τον έλεγχο της κάρτας σίτισης κατά την είσοδο όλων στην λέσχη και τον αποκλεισμό πολλών, με σκοπό η εργολαβική εταιρεία να μειώσει τα έξοδα της και να έχει μεγαλύτερα κέρδη. Τα πανεπιστήμια γίνανε «κτήματα» εργολάβων και εταιρειών κι ως αποτέλεσμα, τα κοινωνικά αγαθά όπως στέγαση, σίτιση, νερό, θέρμανση, ρεύμα θεωρούνται πολυτέλειες και όχι αναγκαία, για τον καθένα, αγαθά. Η επίθεση αυτή είναι η συνέχεια της γενικότερης επίθεσης προς την κοινωνία, με την ακρίβεια να δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις ζωές των από κάτω, των καταπιεσμένων.

Όλο αυτό το διάστημα -ενώ οι αριστερές δυνάμεις προετοίμαζουν τις φοιτητικές εκλογές- ο κόσμος του αγώνα επιχειρεί τη διακοπή του ελέγχου της κάρτας σίτισης, μπλοκάροντας τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, ο εργολάβος απτόητος, κόβει τις διανομές του φαγητού στον κόσμο που έχει έρθει να φάει. Έτσι οι διανομές για πολλές μέρες γίνονταν από τους ίδιους τους φοιτητές που παρευρίσκονται εκεί για τις παρεμβάσεις. Στις 8/5 κάποια από τα αυτόνομα και ελευθεριακά σχήματα κατέλαβαν για δύο μέρες το κτίριο προσπαθώντας να ασκηθεί πίεση στον εργολάβο και τη διοίκηση της λέσχης που δείχνει να πολεμάει κάθε μορφή αντίστασης και διεκδίκησης. Και σαν να μη φτάνει η πλήρης υποτίμηση των ζωών μας με τις αποφάσεις τους, η διευθύντρια της λέσχης, δουλεύει τους φοιτητές κατάμουτρα λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν, κάρτες δεν υπάρχουν». Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας για μια λέσχη ανοιχτή σε όλη την κοινωνία και για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων θα συνεχιστεί.

Εμείς ως μέλη της κοινωνίας βλέπουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους εργαζόμενους/ες και να υπερασπιστούμε τις ζωές μας . Θεωρούμε χρέος μας να αγωνιστούμε ενάντια σε μια ακόμη επίθεση των αφεντικών στην κοινωνική βάση. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποκλεισμού ατόμων από την σίτιση. Η λέσχη αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο σίτισης για όσους το έχουν ανάγκη και το επιθυμούν, φοιτητές και μη. Τα βασικά αγαθά ανήκουν σε όλους μας και δεν είναι εμπορεύματα για να πλουτίζουν οι εταιρείες τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ/ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ ΟΥΣ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΠΘ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ/ΟΛΑ, ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΣΤΕΓΑΣΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

 


Πρόσφατα άρθρα