ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ


Χθες το πρωί, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, έπειτα από τις αποφάσεις των τελευταίων γενικών τους συνελεύσεων, με σκοπό τη κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προχώρησαν σε αποκλεισμό της πρυτανείας του ΕΜΠ. Με εντολή του Πρύτανη Χατζηγεωργίου, μπάτσοι εισέβαλαν στο άσυλο, με σκοπό να αποτρέψουν την εφαρμογή του αποκλεισμούς από τους φοιτητές, ενώ αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα.
Κράτος και κεφάλαιο, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, φοβούμενοι την κλιμάκωση του αγώνα, επιστρατεύουν όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα και να το κατευνάσουν. Κι αφού αυτό δεν επιτεύχθηκε με τις απειλές για χαμένες εξεταστικές, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις στις καταλήψεις, τις ποινικές διώξεις, τα πειθαρχικά και τις απολύσεις σε βάρος ακαδημαϊκού προσωπικού που αρνείται τις τηλεξεταστικές και τα τηλεμαθήματα στα σχολεία, το κράτος αναβάθμισε τα μέσα του σε ωμή βία φανερώνοντας ποια είναι η νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για τους/τις αγωνιζόμενους/ες φοιτητές/τριες. Το είδαμε ολοφάνερα όταν μπάτσοι χτύπησαν το ελευθεριακό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην πανεκπαιδευτική πορεία της προηγούμενης Πέμπτης (15/02) στην Θεσσαλονίκη, συλλαμβάνοντας 4 συντρόφους και συντρόφισσες, το είδαμε πάλι όταν ΜΑΤ και ΕΚΑΜ εκκένωσαν τις κατειλημμένες Νομικές Σχολές του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, οι οποίες λίγες ώρες μετά επανακαταλήφθησαν, το βλέπουμε σε κάθε πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Φοιτητών/τριών Αθήνας, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας, φοβούμενοι τα ακηδεμόνευτα, μαχητικά, και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να δώσουμε στο κίνημα.
Αντίστοιχη μεταχείριση έχουν και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας όπως αναδεικνύει η πειθαρχική δίωξη του Δ.Α, διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ για την συνδικαλιστική του δράση αλλά και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις εναντίον καθηγητών που αρνούνται να λάβουν μέρος στο απεργοσπαστικό μέτρο της τηλεξεταστικής. Η επιβολή της τηλεξεταστικής με την συνεργασία της πανεπιστημιακής εξουσίας, και η εκβιαστική αντιμετώπιση όσων δεν συμμορφώνονται, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ακόμα ένα κατασταλτικό μέτρο με σκοπό την απομαζικοποίηση του αγώνα, παρεμποδίζοντας την δυνατότητα των φοιτητών/ριων να συμμετάσχουν σε αυτόν και παρακάμπτοντας τις συλλογικές αποφάσεις τους.
Η κρατική καταστολή αναδεικνύει για άλλη μία φορά την δομική σύνδεση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με την καταστολή. Η εντατικοποίηση των σπουδών, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της παιδείας αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης αντεξεγερτικής πολιτικής η οποία στοχεύει στην αποπολιτικοποίηση και αποριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Ως συνήθως την προσπάθεια για περαιτέρω κερδοσκοπία των αφεντικών τη συνοδεύουν οι ένστολοι τραμπούκοι του καπιταλιστικού-κρατικού συστήματος θυμίζοντάς μας ότι ο νεοφιλελευθερισμός επιφέρει αναπόφευκτα και αυταρχικοποίηση. Πειθαρχικά, ποινικές διώξεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις, αστυνομική βία, και εντατικοποίηση των σπουδών προοιωνούν το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι εξουσιαστές, ένα μέλλον που για κράτος και αφεντικά θα κερδοσκοπούν απρόσκοπτα ενώ για τους από τα κάτω θα προβλέπεται μόνο πλήρης υποταγή και εξόντωση.
Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι όποιος θέλει να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα, τις καταλήψεις των σχολών και να καταπατήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να περάσει από πάνω μας. Οι σχολές δεν είναι τσιφλίκια κανενός Χατζηγεωργίου, κανενός επενδυτή, αστού ή μανατζαρέου. Ο αγώνας που δίνεται αυτή την στιγμή είναι δίκαιος και θα τον πάμε μέχρι τέλους.
Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να γίνει επικίνδυνο, να ξεπεράσει τα όρια της διαμαρτυρίας που του επιβάλουν οι κομματικές παρατάξεις και να συγκρουστεί μαζικά κοιτώντας την καταστολή κατάματα. Το άρθρο 16 και το άσυλο αποτελούν σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις που ήρθαν μέσα από αιματηρούς αγώνες διάρκειας, κι όχι απλές θεσμικές παραχωρήσεις, και ως τέτοιες οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε.


ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας