ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ/ΙΣΣΕΣ"
ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ Γ.Ι.


Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12:00μμ καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σύντροφο Γ.Ι. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 9:00πμ στηρίζουμε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης, έξω από το Εφετείο Αθηνών


Ο σύντροφος Γ.Ι. εισήχθη το καλοκαίρι του 2023 στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο σύντροφος αδυνατεί να παρακολουθήσει τη σχολή του, λόγω των 9 περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί, οι οποίοι περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την απαγόρευση χρήσης δίκυκλου, την απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και την απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της πόλης της Πάτρας και ουσιαστικά του απαγορεύουν να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο που πέρασε. Παρά την αίτηση του ίδιου για άρση ή μεταρρύθμιση των παραπάνω περιοριστικών όρων που εμποδίζουν τη φοίτησή του, τη Δευτέρα 02/10 ανακοινώθηκε εισαγγελική πρόταση απόρριψης της αίτησης, η οποία “συνιστά μια πρωτοφανή -επιχειρούμενη- απαγόρευση φοίτησης σε διωκόμενο, που ούτε έχει καταδικαστεί, ούτε βρίσκεται προφυλακισμένος”, όπως αναφέρει και ο ίδιος. Οι 9 περιοριστικοί όροι συνιστούν ομηρία και δημιουργούν μια ενδιάμεση κατάσταση για τον σύντροφο, κατά την οποία δεν είναι μεν φυλακισμένος ώστε να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ως τέτοιος, αλλά στερείται δε βασικές ελευθερίες μέσα από μια σειρά απαγορεύσεων, αποκλεισμών, εκτοπίσεων και απορρίψεων οποιουδήποτε αιτήματός του για άρση/μεταρρύθμιση των περιοριστικών όρων. Μεταξύ αυτών είναι και η τωρινή απαγόρευση φοίτησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία ο μόνος τρόπος να αρθεί είναι το δικαστικό συμβούλιο να ανατρέψει την πρόταση του Εισαγγελέα στις 29 Νοεμβρίου που θα ξεκινήσει η δίκη της υπόθεσης.
Εδώ και 3,5 χρόνια επιβάλλεται από το Κράτος και την δικαστική εξουσία ένα πρωτοφανές καθεστώς ομηρίας στον σύντροφο Γ.Ι. καθώς και σε άλλους 2 συντρόφους και 1 συντρόφισσα για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους στην “τρομοκρατική οργάνωση ‘Σύντροφοι/ισσες’”, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο τις φιλικές/συντροφικές σχέσεις μεταξύ τους καθώς και τη δηλωμένη τους ταυτότητα ως αναρχικοί. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα στημένο κατηγορητήριο, μια ακόμα σκευωρία της κρατικής ασφάλειας για να ποινικοποιήσει τα αναρχικά ιδεώδη και τη συμμετοχή στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, ενώ παράλληλα λειτουργεί παραδειγματικά για όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια σε Κράτος και Κεφάλαιο. Η καταστολή των αγωνιζόμενων υποκειμένων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιεξεγερτικής πολιτικής του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, που μοναδικό στόχο έχει να αυτοσυντηρηθεί και να διατηρήσει την πολιτική και οικονομική κυριαρχία του, φιμώνοντας όσες φωνές αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και στην εκμετάλλευση που επιβάλλει. Αυτή τη φορά μάλιστα, η πάγια και διακηρυγμένη αντιεξεγερτική πολιτική εφαρμόζεται με αναβαθμισμένα κατασταλτικά μέσα: δημιουργείται ένα πρωτοφανές εκδικητικό καθεστώς εξαίρεσης για όσους/ες διώκονται με πολιτικά κριτήρια, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση στερεί την ελευθερία στον σύντροφο Γ.Ι. χωρίς αυτός να έχει καταδικαστεί (και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου έχει καταρρεύσει). Μια δικαστική απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει τα τείχη της φυλακής για όσους και όσες διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα την ίδια στιγμή μάλιστα που το ίδιο αυτό δικαστικό σύστημα αθωώνει βιαστές και μαστροπούς, μπάτσους δολοφόνους και φασίστες, κάνοντας ξεκάθαρο το σε ποιούς η αστική δικαιοσύνη είναι πρόθυμη να εξαντλήσει όλα της τα κατασταλτικά μέσα και σε ποιούς κλείνει επιδεικτικά το μάτι.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει αυτή τη στιγμή να στηρίξει τον Γ.Ι, ώστε να αρθούν οι περιοριστικοί όροι που του απαγορεύουν να φοιτήσει στη σχολή του. Ήδη περισσότεροι από 13 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην απαγόρευση φοίτησης. Διότι η στέρηση του δικαιώματος στην μόρφωση, στην υγεία, στην στέγαση είναι η καθημερινότητα της κοινωνικής βάσης και εμείς ως κομμάτι αυτής επιλέγουμε να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας και τις αντιστάσεις μας. Γιατί ο αγώνας για την δικαίωση ενός είναι αγώνας για την δικαίωση όλων.
Οι πρυτανικές αρχές του Παντείου, μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί να πάρουν δημόσια θέση υπέρ του συντρόφου. Όσο και να προσπαθεί η Πρυτανική Αρχή να προβάλει ένα προοδευτικό και διαλλακτικό προσωπείο, είναι ξεκάθαρο ότι η υποταγή τους στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία δεν τους επιτρέπει να πράξουν τα αυτονόητα. Πόσο μάλλον από ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που διδάσκει ανθρωποκεντρικές επιστήμες και οι μεγάλοι καθηγητάδες του διαρκώς βγαίνουν σε ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις και εξυμνούν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό που υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα(sic!). Εμείς, ως αναρχικοί/-ές φοιτητές/-τριες, έχουμε στηρίξει, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον σύντροφο, μέχρι να δικαιωθεί, μέχρι να γίνει κατανοητό ότι δεν θα δεχθούμε οι κόποι μας για μόρφωση να πηγαίνουν χαμένοι επειδή επιλέξαμε να αγωνιστούμε αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα.


Αλληλεγγύη στους 6 φοιτητές που δικάζονται στις 29/11 για την Αντιφασιστική τους Δράση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


ΜΠΑΤΣΟΙ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ - ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας