Την ίδια στιγμή που καίγονται τεράστιες δασικές εκτάσεις και οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα• την ίδια στιγμή που τα πολιτικά αφεντικά αφήνουν τις τοπικές κοινωνίες και τη φύση στο έλεος των πυρκαγιών ενώ παράλληλα επιδίδονται σε επικοινωνιακά τρικ και δακρύβρεχτες δηλώσεις• την ίδια στιγμή που η διάσωση των ανθρώπων, των ζώων, των κοινοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας με τις μοναδικές ουσιαστικές προσπάθειες διαχείρισης των πυρκαγιών να γίνονται από εθελοντές, αυτοοργανωμένες ομάδες πυρόσβεσης, κατοίκους και αλληλέγγυους/ες που συνεργάζονται με τις ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις• την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι πεθαίνουν από τον καύσωνα εν ώρα εργασίας ως αποτέλεσμα της δολοφονικής εργοδοτικής αυθαιρεσίας και γέφυρες γκρεμίζονται σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ρομά• την ίδια στιγμή που ο δήμος Αθηναίων και ιδιωτικές εταιρείες περιφράσσουν με λαμαρίνες και στέλνουν τα ΜΑΤ στο πάρκο Δρακόπουλου• την ίδια αυτή στιγμή οι πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας συνεχίζουν την αντιεξεγερτική κατασταλτική εκστρατεία εναντίον των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Έτσι το πρωί της Δευτέρας 24/07 το κράτος και ο δήμος Πετρούπολης προχωρούν στην εκκένωση και το γκρέμισμα της κατάληψης “Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος”. Πρόκειται για έναν χώρο αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντίστασης, το χτύπημα του οποίου αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι για το κράτος και το κεφάλαιο μηδαμινή αξία έχουν οι πραγματικές κοινωνικές και ταξικές ανάγκες, η φύση καθώς και η ίδια η ανθρώπινη ζωή, αλλά αντιθέτως προτεραιότητά τους πάντα θα αποτελούν η καταστολή και η εκμετάλλευση.

Η κατάληψη του Βοτανικού είναι κατάκτηση του Δεκέμβρη του ‘08, αποτελώντας εδώ και 14 χρόνια εστία κοινωνικής αντίστασης και αυτοοργανωμένου αγώνα και γενικότερα παραγωγής πολιτιστικού και πολιτικού έργου. Μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων, όπως τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων (συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του Βοτανικού Κήπου ως προέκταση δασικής έκτασης), το ακόλουθο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καθώς και την απευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΤΕΚΑΛ, οι εχθροί κάθε τί δημόσιου και κοινού κατάφεραν να περάσουν νόμο για την κατασκευή Δημαρχείου στον Βοτανικό Κήπο με σκοπό την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της δασικής έκτασης στην οποία ανήκει. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ανέγερσης Δημαρχείου στον Βοτανικό, φορέας του οποίου είναι ο Θ. Σκαλιστήρας, στέλεχος της Ν.Δ και υποψήφιος στο Δήμο Πετρούπολης, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Σ. Βλάχο, έρχεται να εξυπηρετήσει την ευρύτερη κατασταλτική πολιτική ενάντια στους κατειλημμένους χώρους αντίστασης και αγώνα.

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί πάγιο και διακηρυγμένο στόχο του κράτους και ανήκει στη στρατηγική της αντιεξέγερσης, ειδικά μετά τον Δεκέμβρη του ’08, στην απόπειρά του να ξεριζώσει τις εστίες του αυτοοργανωμένου συλλογικού αγώνα. Το χτύπημα των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, που ξεσπούν από τη βάση, όπως και η στοχοποίηση των καταλήψεων αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και την πειθάρχηση των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας, για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας: από την εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, της Ντουγρού στη Λάρισα, την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά και την εκκένωση και κατεδάφιση του Ε.Κ.Χ Βοτανικού Κήπου μέχρι το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες και λόφους, τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις μαζικές κρατικές δολοφονίες στα τρένα και στα σύνορα. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η βαθιά συστημική κρίση επιταχύνεται εν μέσω συνθηκών γενικευμένης λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, οι κυρίαρχοι σπεύδουν να ξεριζώσουν τα σημεία αναφοράς του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού αγώνα και να καταστείλουν όσους και όσες αγωνίζονται.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΗΝ ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37