Παρέμβαση του Ελευθεριακού Σχήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή φοιτητική λέσχη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07/02. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΣΟΥ Ή ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Το προηγούμενο διάστημα, έγινε γνωστή – μέσω mail- στους φοιτητές/τριες μια πιο άμεση πρόθεση της διοίκησης της Λέσχης, σε συνεργασία με την εργολαβία και προς όφελός τους, για την μείωση των διαθέσιμων μερίδων. Πιο συγκεκριμένα, οι μερίδες θα καθορίζονται πλέον μόνο από τον αριθμό τον εχόντων κάρτας σίτισης, με βάση τα, όλο και πιο στενά οικονομικά κριτήρια. Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια η Λέσχη του ΑΠΘ λειτουργεί δίχως κανέναν έλεγχο, τόσο για την σίτιση των φοιτητών, όσο και γενικά για υποκείμενα της κοινωνικής βάσης, τώρα ενισχύεται ο αποκλεισμός όσων σιτίζονται από τη λέσχη.

ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ
Η ΣΙΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ακόμη, είναι απαραίτητο να αναφερθούν οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην λέσχη. Ειδικότερα, μιλάμε για εργασία μέσα στην επισφάλεια, καθώς προλαμβάνονται μόνο με εξάμηνες συμβάσεις, χωρίς να είναι σίγουρη η επαναπρόσληψή τους. Παρόλα αυτά, μέσα από τον αγώνα τους έχουν κατορθώσει να διεκδικούν και να συνεχίσουν να εργάζονται. Τον Γενάρη που μας πέρασε, η εργολαβία δεν ανανέωσε την σύμβαση του προέδρου του σωματείου, στοχοποιόντας τον, αλλά επαναπροσλήφθηκε μετά από κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.

Αυτό αποτελεί μία ακόμα έκφανση των ταξικών διαχωρισμών και της απαξίωσης της δημόσιας παιδείας. Η ιδιωτικοποίηση της λέσχης με την είσοδο της εργολαβίας έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή της, καθώς και του δημόσιου χαρακτήρα της. Βασική αντίφαση αποτελεί το γεγονός πως ενισχύονται εταιρίες/εργολαβίες που αποσκοπούν μονάχα στη μεγιστοποίηση του κέρδους, ενώ διανύουμε μία περίοδο που το κόστος ζωής έχει δραματική αύξηση, συναρτήσει των ολοένα και χαμηλότερων μισθών. Συγκεκριμένα, βλέπουμε μία διαρκή αύξηση στο κόστος διαμονής, θέρμανσης, σίτισης, μεταφοράς και βασικών αγαθών. Πιο συγκεκριμένα, στις εστίες του ΑΠΘ δέχονται όλο και λιγότερους φοιτητές/τριες, ακόμη, στην Κομοτηνή η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών καταργήθηκε ενώ αποτελεί βασική ανάγκη καθώς το πανεπιστήμιο απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης. Μάλιστα σε προσπάθεια των φοιτητ(ρι)ών να επιβιβαστούν χωρίς εισιτήριο καλέστηκαν μπάτσοι και τους κατέβασαν από το λεωφορείο. Απέναντι στην περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης, με βάση την αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη να οργανωθούμε σε κάθε σχολή και σε κάθε κοινωνικό πεδίο για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΘ

 

eleutheriako sxima ilmix parembasi lesxi 07022023 1

 

eleutheriako sxima ilmix parembasi lesxi 07022023 2