Ενημέρωση για την κατασταλτική επίθεση σε φοιτητές στην Τουρκία

Από την Τουρκία...

Την Δευτέρα 4 Γενάρη χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε κινητοποίηση ενάντια στον νέο πρύτανη του πανεπιστημίου Boğaziçi και μέλος του “AKP” Melih Tulu. Όσοι βρέθηκαν στο δρόμο αντιδρώντας στον διορισμό αυτό, δέχτηκαν την καταστολή της αστυνομίας.

Σε συνέχεια αυτής της επίθεσης, σήμερα ακολούθησαν εισβολές σε πολλά σπίτια φοιτητών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, όπου και συνελήφθησαν 16 εξ αυτών και μεταφέρθηκαν στο Vatan Emnivet. Ενώ συνολικά υπολογίζεται οτι κρατούνται 28 άτομα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δικηγόρων οι φοιτητές θα παραμείνουν σήμερα υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα και οι απολογίες τους θα δοθούν αύριο.

Ένας από τους δικηγόρους των κρατουμένων, Av. Ο Ezgi Önalan, δήλωσε πως ο ισχυρισμός των μπάτσων για “αντίσταση” είναι ανυπόστατος, καθώς επίσης πως οι φοιτητές αναγκάστηκαν να βρεθούν γυμνοί στα πλαίσια του σωματικού ελέγχου που τους ασκήθηκε.
Ακόμα διαπιστώθηκε πως αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τοίχο διαμερίσματος στην προσπάθεια τους να εισβάλλουν σε ένα από τα παραπάνω σπίτια, την ώρα που ο διαμένοντας- φοιτητής απουσίαζε.

epithesi tourkia panepistimio3 4 1 2021
Επίσης 2 LGBTI+ άτομα, τα οποία συνελήφθησαν στην αστυνομική επιδρομή, απειλήθηκαν με σεξουαλικά βασανιστήρια από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα απειλήθηκαν με κακοποίηση, βιασμό και θάνατο, ξυλοκοπήθηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι δημόσιες προσβολές λόγω της ταυτότητάς τους κατά την διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο. Ένα από τα 2 προαναφερθέντα άτομα υπέστη σωματικό έλεγχο, κατά τον οποίο η αστυνομία το ανάγκασε να ξεγυμνωθεί.

Την ίδια στιγμή ο πρώην αναπληρωτής του “AKP” Samir Tayyar σε λογαριασμό του στα media χαρακτήρισε την διαμαρτυρία των σπουδαστών ως “πραξικοπήματα από ουρλιαχτά”, ανεβάζοντας φωτογραφίες με γυμνούς στρατιώτες να βρίσκονται ξαπλωμένοι στο έδαφος από τις 15 Ιουλίου του 2016, μετά το πραξικόπημα.

epithesi tourkia panepistimio1 4 1 2021

 

 

...μέχρι την Ελλάδα

Λίγες μέρες πριν στις 30/12/2020 μια άλλη κατασταλτική επιχείρηση έλαβε χώρα ενάντια σε φοιτητές, αυτή την φορά στην Αθήνα, όπου δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ και ΔΡΑΣΗ εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ με την σύμφωνη γνώμη του πρύτανη, καταστρέφοντας χώρους και προσωπικά αντικείμενα και αποδίδοντας προσχηματικές κατηγορίες σε πλήθος ανθρώπων. Σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν η τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εστιακών φοιτητών που είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και λήψη μέτρων ενάντια στον covid-19 και η οποία έληξε 2 μέρες πριν την εισβολή της αστυνομίας.
Να σημειωθεί πως η προσπάθεια κανονικοποίησης αυτής της επίθεσης ειδικά αλλά και γενικότερα της επίθεσης στο πανεπιστημιακό άσυλο, στους αγώνες που διεξάγονται εντός των σχολών, όπως επίσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων που ζυμώνονται μέσα σε αυτές, έρχεται μέσα από την πρόταση του νομοσχεδίου για την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο πρόκειται να ψηφισθεί μέσα στον Γενάρη με συνοπτικές διαδικασίες.

Η κρατική και καπιταλιστική δυστοπία που διαμορφώνεται σε όλο τον πλανήτη, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, όξυνσης της καταστολής και επίτασης της εκμετάλλευσης των πληβείων, έχει ως σκοπό την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής κατάστασης, τον βίαιο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας σε διαρκή κάτεργα, την εξαφάνιση της συλλογικής μνήμης, όπου όποιος τολμά να ορθώσει το ανάστημά του θα καταστέλλεται. Απέναντι, λοιπόν, στην βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος των πληβείων αυτού του κόσμου είναι η συνέχιση της αντίστασης ενάντια στα σχέδια λεηλασίας της ζωής τους, η συλλογική οργάνωση του αγώνα στην προοπτική της Κοινωνικής Επανάστασης, της οικοδόμησης μιας χειραφετημένης κοινωνίας.

Πηγή : meydan1.org