Κατατέθηκε στις 18 Οκτωβρίου από τους βουλευτές Kasbarian και Bergé της κυβέρνησης Μακρόν (LREM) και έχει ήδη εγκριθεί από το Γαλλικό Κοινοβούλιο.

Εάν υπερψηφιστεί, ο νόμος αυτός θα προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 3 ετών για την είσοδο ή  και παραμονή σε οποιοδήποτε "κτίριο για στεγαστική ή οικονομική χρήση". Αυτό σημαίνει ότι θα αφορά κάθε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, καταλήψεις, αυτόνομες ζώνες υπεράσπισης (ZAD), Πανεπιστημιακούς χώρους και εργοστάσια. Παρόμοιοι νόμοι έχουν ήδη ψηφιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η καταστολή των καταλήψεων αυξάνεται και οι εξώσεις πολλαπλασιάζονται. Σε ορισμένες χώρες όπου το πλαίσιο είναι ήδη πιο καταπιεστικό από ό,τι στη Γαλλία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανοίξουν νέες καταλήψεις.

Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι έχουν τεράστια σημασία για τους ανθρώπους που ζουν και περνούν χρόνο εκεί δίνοντας τους ζωή. Ενώ οι πόλεις μετατρέπονται με γοργούς ρύθμους σε κέντρα επιτήρησης και κερδοσκοπίας για τους πιο ισχυρούς, οι αυτοοργανωμένοι χώροι μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε αυτό που μας στερείται σε μια κοινωνία που στιγματίζει, αποβάλλει και τιμωρεί όσους δεν χωράνε στα πολύ στενά της πλαίσια. Στα όλο και πιο εξευγενισμένα αστικά κέντρα οι καταλήψεις γίνονται καταφύγια αλλά και χώροι πολιτικής οργάνωσης και αλληλεγγύης για όλους όσους δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα για να στεγαστούμε αλλιώς όπως και για εκείνους που το κράτος αποκλείει και ποινικοποιεί στερώντας τους άδειες παραμονής στη χώρα. Το κράτος έχει κηρύξει πόλεμο στους φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες καθώς και σε κάθε πολιτική ομάδα που αμφισβητεί την κρατική κυριαρχία προτείνοντας λύσεις από τα κάτω. Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με την Γαλλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των άδειων ιδιοκτησιών στην Γαλλία φτάνει τα  3,1 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.000 στο Παρίσι.  

Πιο αναλυτικά ο νόμος αυτός προβλέπει τα εξής :

Αρθρο 1 : Εντατικοποίηση της καταστολής με 45.000 ευρώ πρόστιμο και 3 χρόνια φυλάκιση αντί για 15.000 ευρώ και 1 χρόνο φυλάκιση που ισχύει μέχρι σήμερα

Άρθρο 2 : Επεκτείνει τον ορισμό της κατάληψης και συνεπώς και τις δυνατότητες δίωξης

Άρθρο 3 : Επιτρέπει τη δίωξη των καταληψιών και των ενοικιαστών που παραμένουν στο χώρο μετά από εκδικασμένη απόφαση έξωσης

Άρθρο 4 : Εμποδίζει τον δικαστή να αναστείλει τη ρήτρα διακοπής του ενοικιαστηρίου

Άρθρο 5 : Μειώνει τις προθεσμίες του πρωτοκόλλου εξόφλησης σε περίπτωση ενοικιαστικού χρέους και άρα τα υπάρχοντα περιθώρια τακτοποίηση της κατάστασης

Όλα αυτά σημαίνουν ότι καταργείται ο νόμος που μέχρι σήμερα προστάτευε τους ενοικιαστές καθώς οι προϋποθέσεις για έξωση από τον ιδιοκτήτη ήταν συγκεριμένες και αυστηρές. Με τον καινούριο νόμο προστατεύεται η ατομική περιουσία των μεγαλοιδιοκτητών και οι ενοικιαστές που θα βρεθούν σε καθεστώς επισφάλειας και θα αντιμετωπίσουν αδυναμία πληρωμής, ορίζονται πλέον ως καταληψίες που θα πρέπει να επιλέξουν να βρεθούν στο δρόμο ή στη φυλακή.  Παράλληλα, με την εντατική καταστολή των πολιτικών και στεγαστικών καταλήψεων, η από τα κάτω οργανωμένη απάντηση στην επισφάλεια και την αστεγία δεν θα υφίσταται καν ως επιλογή.

Ο νόμος anti-squat παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές του ως ένα μέσο προστασίας της ιδιωτικής ιδιοκτησίας αποκρύπτωντας επιμελώς ότι στη Γαλλία ένα 3,5% του γαλλικού πληθυσμού κατέχει το 50% του συνόλου των ιδιοκτησιών όλης της χώρας. Κάθε ένας από αυτούς τους μεγαλοιδιοκτήτες έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 5 κατοικίες αξίας πολλών εκατομμυρίων η καθεμία, ειδικά στο Παρίσι. Η κρατική ρητορική προσπαθεί να περάσει μια συμπαθητική εικόνα αυτών των μεγαλοιδιοκτητών, παρουσιάζοντας μια εντελώς θυματοποιημένη εικόνα τους, αμελώντας φυσικά να αναφερθεί στα 10 εκατομμύρια Γάλλων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τους 300.000 αστέγους, σύμφωνα με την καταγραφή του 2020.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτός ο νόμος θα πλήξει ακόμα πιο σκληρά συγκεκριμένες ομάδες : μετανάστριες, τρανς άτομα, σεξεργάτριες, ανάπηρα άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζώντα έμφυλης και οικογενειακής βίας θα βρεθούν χωρίς ασφαλείς χώρους αναφοράς και στέγασης.

Την εβδομάδα 21 με 29 Ιανουρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Intersquat, οι καταλήψεις της περιφέρειας του Παρισιού άνοιξαν τις πόρτες τους και οργάνωσαν εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης καθώς και ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον των καταλήψεων και τους τρόπους υπεράσπισης των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων μας. Η εβδομάδα έκλεισε με πορεία των συλλογικοτήτων των καταλήψεων από τη Βαστίλλη μέχρι το μέγαρο της Γαλλικής Συγκλήτου.

Η ποινικοποίηση της επισφάλειας και των πολιτικών φρονημάτων δεν θα περάσει !

Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους χώρους αυτονομίας, αυτοδιαχείρισης και ελευθερίας !

 

Αναρχικοί/ες Παρισιού