Από σήμερα 12 Μάη, αλλάζει η γεωπολιτική σκακιέρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς αίρονται οι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας και πιθανότατα και της Σουηδίας. Η Φινλανδία από σήμερα προχωράει στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου την Κυριακή αναμένεται να την ακολουθήσει και η Σουηδία. Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται μετά την συνάντηση που είχαν η Κυβέρνηση της Φινλανδίας και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπ. Τζόνσον, όπου υπέγραψαν μία συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης στην χώρα της Σκανδιναβίας μέχρι αυτή να εισχωρήσει στην στρατιωτική συμμαχία.

Το προηγούμενο διάστημα η Ρωσία εκτόξευε απειλές στο ενδεχόμενο μίας τέτοια κίνησης από μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αυτό καθώς με την Φινλανδία μοιράζονται σύνορα 1000 km περίπου και ουσιαστικά, αν εξαιρέσουμε την Ουκρανία θα μιλάμε πλέον για μία περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση της Δύση ασκεί αφόρητη πίεση προς την Ρωσία και αυτή είναι που έχει την μπάλα στην κατοχή της πλέον για το πως θα αντιδράσει, αν δηλαδή θα υλοποιήσει τις απειλές του προηγούμενου διαστήματος και η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” κινδυνέψει για ακόμα μία φορά να μετατραπεί σε μία γενικευμένη σύρραξη που θα εμπλακούν και η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Το Δυτικό μπλοκ εξουσίας φαίνεται να είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, ρισκάροντας συνέχεια με την κλιμάκωση, ειδικά τώρα που με βάσει την ρητορική που ασκεί, αναγνωρίζει μία πολιτική και στρατιωτική “αδυναμία” του αντιπάλου της [Ρωσίας]. Έτσι και αλλιώς σε επίπεδο ρητορικής το Δυτικό μπλοκ εξουσίας έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο τι πραγματικά ελπίζει από αυτό τον πόλεμο που ξεκίνησε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο αποτυπώνεται σε μία φράση του Τζο Μπάιντεν “Η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε να μην μπορεί να πράξει αναλόγως στο μέλλον όπως τώρα στην Ουκρανία.” Η συνεχόμενη ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρέα όπλα, η ενεργοποίηση του διατάγματος από τις ΗΠΑ που βασίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιτρέπει την άμεση αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, χωρίς να περνάει από το αμερικάνικο κογκρέσο, στην Ουκρανία και η ένταξη των Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ αποσκοπούν στην υλοποίηση της φράσης του Μπάιντεν, δημιουργώντας μία αφόρητη πίεση στους εξουσιαστές της Ρωσίας. Η Ρωσία λοιπόν με το σκεπτικό της μέχρι σήμερα είναι αναγκασμένη να απαντήσει και να οδηγήσει την σύρραξη σε έναν πόλεμο απέναντι σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Έτσι και αλλιώς η επέκταση του ΝΑΤΟ θεωρείτε όχι απλά μη αποδεκτή συνθήκη αλλά λόγος κινδύνου της ίδιας ύπαρξης της με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον της σύρραξης. Η εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανία, με βάση την ομίλια του Πούτιν για την επέτειο των 77 χρόνων από την "νίκη των λαών" της 9ης Μάη, είχε σκοπό να αποτρέψει μία υποτιθέμενη επίθεση του ΝΑΤΟ μέσω των Ουκρανών εθνικιστών στην Κριμαία. Σε μία ομιλία που απευθυνόταν στο εσωτερικό της χώρας, με την ρητορική του ο Πούτιν θέλει να καταδύξει και τον πραγματικό που πολεμά στην Ουκρανία και δεν είναι άλλος από το ΝΑΤΟ, αφού και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ έχει αναφέρει ότι "Η Μόσχα ποτέ δεν θα δεχθεί την εικόνα ενός κόσμου όπου η Αμερική θα ενεργεί σαν παγκόσμιος σερίφης"

Η πρόβα πολέμου στα τέλη του 2021 μετατράπηκε σε εισβολή και πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 του Φλεβάρη, ενώ από ερχόμαστε όλο και πιο κοντά μέρα με την ημέρα στην γενίκευση της σύρραξης και ο μόνος παράγοντας που φαίνεται να την αποτρέπη για την ώρα είναι οι ορέξεις των εξουσιαστών και η προετοιμασία των σχεδίων τους, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση όταν αυτή ξεσπάση. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε οι από τα κάτω στην εξουσία, ότι δεν θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ακόμα έναν όλεθρο, σε έναν ακόμα πόλεμο για τα κέρδη των πολιτικών και οικονομικών μας αφεντικών. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει παρέλθει δραματικά γρήγορα τα τελευταία 2 χρόνια. Το εκμεταλλευτικό σύστημα εξουσίας έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κρίσεις σε υγειονομικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, τέτοιες κρίσεις οι οποίες κινδυνεύουν σε μία αλυσιδωτή ή/και ταυτόχρονη ανάφλεξη, όπου θα πυροδοτήσουν μία άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή. Το σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε κρίση και είναι ανεξέλεγκτο, καθιστώντας το επικίνδυνο για τον άνθρωπο, τη γη και την ίδια τη ζωή. Η μόνη επιλογή μας είναι η κοινωνική επανάσταση, η αναρχία και ο κόσμος της ισότητας και της ελευθερίας που ποθούμε και γίνεται πλέον πιο αναγκαίος από ποτέ γιατί ή θα σταματήσουμε τον πόλεμο ή θα πρέπει να υποστούμε τις φοβερές συνέπειές του.

Οι αναρχικοί στη μεγάλη ιστορία τους δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται απέναντι στους εξουσιαστές όποια προβιά κι αν αυτοί φορούσαν για να ικανοποιήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους: τα συμφέροντα των αφεντικών. Είτε αγγλικός ιμπεριαλισμός, είτε αμερικάνικος «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» είτε σοβιετική «σοσιαλιστική και αντιμπεριαλιστική» επέμβαση, οι αναρχικοί χτυπούσαν τον συναγερμό ενάντια στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό, προσπαθώντας να καλύψουν τις σειρήνες των επικείμενων βομβαρδισμών, της επικείμενης βαρβαρότητας. Αυτό θα πράξουμε και σήμερα! Γιατί ή θα σταματήσουμε τον πόλεμο ή θα πρέπει να υποστούμε τις φοβερές συνέπειές του. Συνέπειες που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των φτωχών και των αδύναμων, είτε αυτές αφορούν το κόστος ζωής είτε την ίδια τη ζωή, η αξία της οποίας αρχίζει να ευτελίζεται και στο ευρωπαϊκό έδαφος, όσο την έχουν ευτελίσει τα πλανητικά αφεντικά στην καπιταλιστική περιφέρεια και στα κορμιά των προσφύγων και των μεταναστών που ξεριζώνονται. Είναι καθήκον μας ως αναρχικοί επαναστάτες να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του ακηδεμόνευτου χαρακτηρα του αντιπολεμικού κινήματος που θα παλεύει για το δίκιο των από τα κάτω εν αντιθέσει με τα υποκριτικά καλέσματα των φιλελεύθερων που προσπαθούν να καπηλευτούν την ανθρωπιά για να την κάνουν καύσιμα για τα νέα πολεμικά τους σχέδια. Απέναντι στη δυστοπία του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, όπου η μεγάλη πλειοψηφία εξαθλιώνεται και υποτάσσεται, να αντιπαραθέσουμε την ελευθεριακή κοινωνία που οργανώνεται μέσα από τα ομόσπονδα κοινωνικά συμβούλια «για την Ελευθερία του καθενός και την Ισότητα όλων». Καμία εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε δεν κρατά ψηλά τη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού – και μόνον αυτή!

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης για τον Πόλεμο