Στα ειδησιογραφικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορεί η είδηση με κεφαλαία γράμματα “ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” και “ΑΝΗΣΥΧΙΑ” για μία νέα παραλλαγή της ασθένειας COVID-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής και δείχνει να έχει επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης “ΔΕΛΤΑ” στο κράτος της Νότιας Αφρικής.

Για την ιστορία αυτή η νέα μετάλλαξη έχει την κωδική ονομασία “B.1.1.529” ενώ αργά το απόγευμα της παρασκευής βαπτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως “Όμικρον”. Το νέο στέλεχος φαίνεται να περιέχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής που αυτό σημαίνει ότι αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο. Κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Ισραήλ, ενώ χώρες τις Ευρώπης, οι Η.Π.Α και ο Καναδάς έχουν κλείσει τα σύνορα τους με κάποιες από τις χώρες της νότιας Αφρικής που βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού.

Οι έρευνες για την μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα συνεχίζονται ενώ τα τωρινά στοιχεία δεν επαρκούν για μία σαφή εκτίμηση αλλά όπως και να εξελιχθεί αυτή η νέα παραλλαγή της ασθένειας COVID–19, είναι ολοφάνερο ότι οι ανισότητες και η ταξική σύνθεση του κόσμου που έχουν επιβληθεί από την κυριαρχία δεν μπορούν παρά να διαιωνίζουν την πανδημία, τις μεταλλάξεις της και τον θάνατο. Γιατί για να τελειώσουμε με την πανδημία πρέπει ταυτόχρονα να τελειώσουμε με το εξουσιαστικό σύστημα που γεννά την ανισότητα και τώρα είναι πιο έκδηλη από ποτέ αυτή η σύνδεση.

Η τωρινή και κυρίαρχη μετάλλαξη με το όνομα “ΔΕΛΤΑ” φέρεται να εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία. Εκεί, λόγω της συγκέντρωσης των ανθρώπων σε τεράστιες πόλεις τύπου Νέο Δελχί, μαζί με την φτώχεια και το διαλυμένο Εθνικό τους σύστημα υγείας, ο ιός κατάφερε να βρει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να είναι δυνατή μια μετάλλαξη και να μας προσφέρει το στέλεχος του ιού “ΔΕΛΤΑ”. Μάλιστα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει σαν στέλεχος και κοστίζει δεκάδες ζωές καθημερινά που είναι δεκάδες καθημερινά κρατικά εγκλήματα.

Όταν στην Ινδία λοιπόν κατέρρευσε, όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες, το Εθνικός τους Σύστημα Υγείας, η φτώχεια και η ανέχεια του μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου και η ανεπάρκεια σε εμβόλια (σε χώρα παραγωγής τους), στάθηκαν ικανά ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες για την ανάπτυξη μεταλλάξεων.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και σε πολλαπλάσιο (ίσως) βαθμό αυτό συμβαίνει τώρα στην Αφρική.

Από την αρχή της πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάθε λογικός άνθρωπος είχε εκφράσει φόβους ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και οι υπερπληθής παραγκουπόλεις των αφρικανικών χωρών όπως και η ανεπάρκεια των Εθνικών Συστημάτων Υγείας θα προσφέρονταν για μία ακόμα ανθρωπιστική καταστροφή για την ήπειρο αυτή που ήδη πλήττεται από εξάρσεις ακόμα πιο θανατηφόρων ιών όπως ο Έμπολα. Άργησε αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Εδώ να αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη, στην Αμερική και στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες της Ασίας η μετάδοση του ιού ήταν ταχύτατη λόγω της κοινωνικής και οικονομικής διασύνδεσης των χωρών τους (αεροπορικά ταξίδια, εμπόριο κλπ). Ένας παράγοντας που η αφρικανική ήπειρος δεν απολάμβανε ως “μέλος” μίας παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής διασύνδεσης εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (πχ. Νότια Αφρική) και για αυτό άργησε η πανδημία να χτυπήσει τις χώρες της Αφρικής και να έχει την ραγδαία εξάπλωση όπως στην προηγμένες καπιταλιστικά χώρες. Για χρόνια η τσακισμένη αφρικανική ήπειρος από τις καπιταλιστικές, ιμπεριαλιστικές, δυτικές δυνάμεις δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει έστω κάποια από τα προτερήματα - ”προνόμια” της Δύσης σε εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την συνεχή εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου προς όφελος των ισχυρών κρατών της Δύσης. Από την αυθαίρετη χάραξη των συνόρων της και την λεηλασία των φυσικών της πόρων, τα υποβοηθούμενα ολοκληρωτικά καθεστώτα και οι πόλεμοι (εμφύλιοι και διακρατικοί) η Αφρική θυμίζει μία κόλαση επί γης. Μία κόλαση που έφτιαξε η κυριαρχία και σε αυτήν έρχεται να προστεθεί και η πανδημία της ασθένειας COVID–19.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν ήταν θέμα χρόνου ο ιός να βρει εύφορο έδαφος για να διαχυθεί και να μεταλλαχθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης με ελάχιστα όπλα εναντίον του (Νοσοκομεία, ΜΕΘ, συνθήκες υγιεινής, κοινωνικές αποστάσεις κλπ). Μία ημέρα στην δουλειά σε πολλές χώρες της Αφρικής σου εξασφαλίζει το φαγητό της επόμενης, τότε όσο άρρωστος και να είσαι θα πας για δουλειά γιατί ο θάνατος δεν έρχεται μόνο από τον ιό αλλά και από την πείνα.

Σε όσα προαναφέραμε έρχεται να προστεθεί και η εύρεση του εμβολίου κατά της ασθένειας της COVID–19 και ο διαμοιρασμός του στην παγκόσμια κοινότητα. Η ταξική σύνθεση του κόσμου μας από την κυριαρχία de facto αποκλείει την Αφρική από την πρόσβαση στο εμβόλιο και αυτό γίνεται περισσότερο φανερό αν σκεφτούμε ότι αποκλείει ακόμα και μία παραγωγό χώρα του εμβολίου (Ινδία) να προμηθευτεί τις ανάγκες που έχει σε εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ακόμα ένα όπλο απέναντι στον ιό λοιπόν δεν αφήνεται από την πλούσια Δύση να φτάσει στην Αφρική και όπως και στην Ινδία, βλέπουμε ότι οι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορούν να βρίσκουν χώρο και να ξεπηδάνε (νέες) μεταλλάξεις (πιο πριν ήταν το στέλεχος που ανακαλύφθηκε στη χώρα της Νότιας Αφρικής – Στέλεχος Βήτα) που υποσκάπτουν την προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας για να ανταπεξέλθει και να βγει από την κατάσταση της παγκόσμιας πανδημίας. Ο ιός ή θα τελειώσει παντού ή πουθενά. Ή η παγκόσμια κοινότητα θα έχει καθολική πρόσβαση στο εμβόλιο και στα φάρμακα ή οι φτωχές χώρες θα γεννάνε μεταλλάξεις και η εκμετάλλευση αυτών των χωρών θα φέρνει τις μεταλλάξεις πίσω στους εκμεταλλευτές τους.

Όσο και να προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα να απαλλαγεί από την COVID-19, αυτό δεν θα είναι εφικτό όσο τα όπλα εναντίον του τα έχουν στα χέρια τους οι κυρίαρχοι, οι λίγοι έχοντες, οι από τα πάνω, οι εξουσιαστές μας. Γιατί αυτοί που δεν έχουν καμία ηθική και κανέναν ανθρωπισμό επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν έναν θανατηφόρο ιό για να συνεχίσουν τα εγκληματικά και αντικοινωνικά τους σχέδια είτε αυτά είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας είτε η επιβολή και η μονιμοποίηση της αυταρχικότητας και της επιτήρησης είτε οι γεωπολιτικοί τους ανταγωνισμοί, η τροφοδότηση των εθνικισμών και των ρατσιστικών αντιλήψεων.

Οι μεταλλάξεις του ιού θα βρίσκουν εύφορο έδαφος, όπως και οι μελλοντικές πανδημίες, όσο αφήνουμε την εξουσία να μας καταπιέζει και να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο και την φύση, όσο τα βαρίδια αυτού του κόσμου – το κράτος και το κεφάλαιο – διαφεντεύουν τις ζωές μας, όσο δεν μαζικοποιούμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες για να κάψουμε τις ανισότητες, τον πλούτο και την αυταρχικότητα, το κράτος και το κεφάλαιο.