Ανακοίνωση της κατάληψης Mundo Nuevo
Σχετικά με τη φασίζουσα «ενδοκινηματική» επίθεση στην αναρχική κατάληψη “Mundo Nuevo”


Την Παρασκευή 20 Μάη κι ενώ στην κατάληψη λάμβανε χώρα το προγραμματισμένο diy drag show – hip hop live με τη συμμετοχή drag queens και μουσικών σχημάτων, κάποια άτομα εκμεταλλευόμενα τη σχετική μας ανακοίνωση ότι μόλις ξεκινήσει η εκδήλωση θα κλείσουν οι πόρτες της κατάληψης, ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός στην ταράτσα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια κοινού και συμμετεχόντων, επιτέθηκαν στην κατάληψη, πετώντας τρικάκια και βάφοντας με σπρέι στα τζάμια του ισογείου αυτής μερικές εμετικές και ακατάληπτες ελεεινολογίες όπως «ξεπλένετε παραβιαστές» και η «τρανσφοβία σας βρωμάει», ενώ επίσης αναγράφονταν σε τρικ ότι «η Mundo Nuevo δεν είναι safe space» και άλλα παρόμοιου περιεχομένου. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης ούτε σχετικά με τον οργανωμένο χαρακτήρα της, αφού οι επιτιθέμενοι υπολόγισαν την ολιγόλεπτη απόσυρση της περιφρούρησης στο εσωτερικό του κτηρίου.
Αντιλαμβανόμαστε τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια φασίζουσα ενέργεια, καθότι είναι προφανές ότι κανείς άλλος πλην των φασιστών και των υπόλοιπων παρακρατικών θα διανοούνταν να επιτεθεί σε κατάληψη και μάλιστα την ώρα που λαμβάνει χώρα αντιπατριαρχική εκδήλωση με τη συμμετοχή queer καλλιτεχνών και ανθρώπων στο κοινό. Την ίδια αίσθηση ασφαλώς αποκόμισαν μέσα στην αρχική σύγχυση και όσοι άνθρωποι έτυχε να αντιληφθούν την επίθεση ρωτώντας μας εάν πρόκειται για φασίστες. Πέρα όμως από την οποιαδήποτε σημειολογία η ουσία είναι απολύτως ολοφάνερη. Μια ομάδα ατόμων, αναφερόμενοι στην πραγματικότητα σε προσωπικές τους εμμονές, αποφάσισαν να επιτεθούν σε μια κατάληψη, ρισκάροντας ακόμα και τη φυσική αντιπαράθεση με την περιφρούρηση, (καθώς ένα τυχαίο γεγονός όπως η ξαφνική επιστροφή κάποιου συντρόφου στο κτήριο εκείνη τη στιγμή θα πυροδοτούσε ασφαλώς ανεξέλεγκτες καταστάσεις) για να παράξουν «πολιτική», την οποία μόνο η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μπορεί να χρησιμοποιήσει, εντάσσοντας την στους σχεδιασμούς της για την ολοκληρωτική καταστολή του κινήματος και των οργανωμένων χώρων και ιδιαίτερα των καταλήψεων.
Η ίδια η ενέργεια, δεν μπορεί να σταθεί σε οποιουδήποτε είδους κριτική, καθώς πέρα από την αδιανόητη απόφαση επίθεσης σε κατειλημμένη δομή του αναρχικού αγώνα, καθίσταται απολύτως καταφανές, πως όσο αυτονόητος θεωρείται (από εμάς) ο σεβασμός στον αυτοπροσδιορισμό, άλλο τόσο υποκριτικό και θλιβερό γίνεται στην πράξη το να ακούγεται οποιαδήποτε αναφορά περί σεβασμού από τα εν λόγω άτομα. Καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς, πως δεν απηχεί σε καμία πραγματικότητα ο λόγος των εν λόγω ατόμων, που σε καμία περίπτωση δεν σεβάστηκαν όχι ασφαλώς τον χώρο της κατάληψης, αλλά ούτε καν τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και μάλιστα τις συντρόφισσες drag queens, οι οποίες συμμετείχαν πολύ συνειδητά και συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση μαζί μας, μια εκ των οποίων μάλιστα κάνοντας ολόκληρο ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Απ’ ότι φαίνεται όμως, εφόσον οι συγκεκριμένες drag queens συντρόφισσες δεν ταυτίζουν την αντίληψη τους με αυτήν των παραγοντίσκων και όσων λειτουργούν με λογική νταβατζήδων, ώστε να θεωρούν ότι η αναφορά στην queer κουλτούρα αποτελεί κάποιου είδους μονοπώλιο από τους ίδιους, τότε τίποτε δεν τους σταματά από το να θεωρήσουν και αυτούς τους ανθρώπους, αγωνίστριες που μπαίνουν καθημερινά στο στόχαστρο των μπάτσων, των δικαστών και των φασιστών ως «πλυντήρια που ξεπλένουν (παρα)βιαστές».
Το πιο εξωφρενικά γελοίο στην όλη κατάσταση είναι ότι αν δεν υπήρξε για μερικά δευτερόλεπτα η Mundo Nuevo ένας χώρος ελευθερίας και ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού και έμφυλου (αυτό)προσδιορισμού ήταν εκείνα που κράτησε η αθλιότητα που διοργάνωσαν οι ίδιοι οι επιτιθέμενοι. Καθώς η εκδήλωση κατά τα άλλα αποτέλεσε μια γιορτή όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν χορεύοντας, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιπατριαρχικά συνθήματα και συνθήματα υπέρ των κατειλημμένων χώρων. Για να τελειώνουμε: τίποτε δεν μας χωρίζει με αγόρια, κορίτσια, gay, τρανς, κουίρ, με όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους ανθρώπους, ωστόσο τα πάντα μας χωρίζουν από τους κανίβαλους αυτού του κόσμου.
Κατά την άποψή μας δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τα εκατομμύρια τζάμια που σ’ αυτήν την πόλη κρύβουν πίσω τους τα εγκλήματα της πατριαρχίας είτε αυτά βρίσκονται στο «Αχίλλειον» και το «ΜΕΤ» είτε στα κολαστήρια των «Μεταγωγών» και τα μπαράκια του Βαρδάρη, όπου μπάτσοι και μαφιόζοι εκδίδουν γυναίκες και ελέγχουν το trafficking, οι συγκεκριμένοι εξάντλησαν την δήθεν οργή τους στα τζάμια της Mundo Nuevo. Πέρα από τη δεδομένη θρασυδειλία τους φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αντιλήψεις, που συγκροτούν σταθερά εδώ και χρόνια τον νεοναδιρισμό, δεν έχουν -όπως δεν είχαν ποτέ- λόγο ύπαρξης πέρα από την προσπάθεια επίθεσης εναντίον του οργανωμένου αναρχικού κινήματος. Όσο κι αν αλλάζει η κοινωνική σύνθεση ή οι αναφορές από τον «μηδενισμό» και τη «Νέα Αναρχία», στο ζήτημα του ατομικού προσδιορισμού στη βάση διαφόρων ταυτοτήτων, αυτό που μένει απολύτως κοινό είναι οι εκβιασμοί, οι απειλές βίας εναντίον αγωνιστών και δομών με τις οποίες διαφωνούν, διακινώντας μια κουλτούρα η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με οτιδήποτε ελευθεριακό, αλλά αντιθέτως αντλεί και συναθροίζεται με τις ορέξεις των φασιστών και τις προθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Πιστεύουμε ότι το οργανωμένο αναρχικό κίνημα της πόλης έχει ωριμάσει και έχει βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις προηγούμενες θλιβερές εμπειρίες που εκκινούν με ανθρώπους που δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κατειλημμένους χώρους, ότι γνωρίζει την κατάληξη αυτών των κανιβαλιστικών φαινομένων, τα οποία ποτέ δεν αφορούν μόνο μια ομάδα, μια συλλογικότητα, μια δομή αλλά αντιθέτως αποτελούν ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης από το κίνημα στο σύνολό του, ως τέτοιο.
Από την πλευρά μας η θέση μας παραμένει η υπεράσπιση του συνόλου του αναρχικού κινήματος. Θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση με αυτές τις ανώνυμες γκρούπες στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά χάσιμο χρόνου από τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ωστόσο βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου η μη ενασχόλησή μας με τέτοια φαινόμενα κινδυνεύει να κατανοηθεί ως κάποιου είδους αδυναμία που ρίχνει νερό στο μύλο του εκχυδαϊσμού τους. Γι’ αυτό επιλέγουμε σε αυτήν την περίπτωση να αναδείξουμε το αίσχος φέρνοντάς το στη δημοσιότητα, αν και ασφαλώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ασφάλεια μελετά ήδη αυτό το κείμενο για να χρησιμοποιήσει τα καθέκαστα στα σενάρια καταστολής της κατάληψης μας που αποτελεί σημείο αναφοράς του οργανωμένου αναρχικού κινήματος της πόλης. Από εμάς ωστόσο δεν αλλάζει τίποτε:
Θα υπερασπιστούμε την Mundo Nuevo απέναντι σε κράτος, μπάτσους, καταστολή, φασίστες, παρακρατικούς και όποιον άλλον κανίβαλο επιβουλεύεται την ύπαρξη της, δηλαδή την παρουσία των αναρχικών αγωνιστών και αγωνιστριών μέσα στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες για την Κοινωνική Απελευθέρωση, για την ΑΝΑΡΧΙΑ!


Ιούνης, 2022
Κατάληψη Mundo Nuevo