24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 - ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ/ΕΙΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΤΗΝ 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ 2020


Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 έχει οριστεί η δίκη των συλληφθέντων από την αντικρατική-αντιφασιστική κινητοποίηση στο Γαλάτσι την 1η Νοεμβρίου 2020 που δέχτηκε την ακραία σε βιαιότητα κατασταλτική επίθεση από διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Το αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν ο τραυματισμός πολλών διαδηλωτών, η σύλληψη 12 εξ αυτών ανάμεσά τους και των πιο σοβαρά τραυματιών (με ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια) και ένα βαρύ, ολότελα στημένο κατηγορητήριο σε βάρος τους.
Την ημέρα εκείνη με πρωτοβουλία της “αντιφασιστικής- αντιεξουσιαστικής συνέλευσης Ν. Ηρακλείου- Ν. Ιωνίας” είχε καλεστεί συγκέντρωση και διαδήλωση στο Ν. Ηράκλειο απέναντι στα φασιστικά τάγματα εφόδου που θα επιχειρούσαν να βγουν στο δημόσιο χώρο με αφορμή την επέτειο της εκτέλεσης των 2 φασιστών τον Νοέμβρη του 2013. Από το προηγούμενο βράδυ το κράτος είχε απαγορεύσει τη συγκέντρωση με βάση τον χουντικής εμπνεύσεως νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων την ημέρα της κινητοποίησης και η πλατεία Ν. Ηρακλείου ήταν κατειλημμένη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ από νωρίς το μεσημέρι. Άμεσα τα αντιφασιστικά καλέσματα για την συγκέντρωση ανανεώθηκαν για τον σταθμό της Ν. Ιωνίας, όπου και εκεί οι πρώτοι σύντροφοι και συντρόφισσες που έφτασαν διώχθηκαν από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις. Έτσι, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αντιφασιστική κινητοποίηση, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Γαλάτσι, πορεύτηκε στους δρόμους της περιοχής και κατέληξε στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα. Λίγα λεπτά μετά την είσοδο της διαδήλωσης στην πλατεία, εμφανίστηκαν διμοιρίες ΜΑΤ εν πλήρει εξαρτύσει και δυνάμεις ΟΠΚΕ, περικύκλωσαν τους διαδηλωτές εγκλωβίζοντάς τους σε ένα σημείο - ανάμεσα σε παρτέρια, τραπέζια και καρέκλες καφετεριών και άλλους ανθρώπους που κάθονταν εκεί – και εξαπέλυσαν μια μανιώδη επίθεση με χημικά και ξύλο αδιακρίτως, σαρώνοντας όποιον και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και αδιαφορώντας εντελώς όχι μόνο για την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών αλλά και των εγκλωβισμένων μαζί τους θαμώνων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οικογένειες με μικρά παιδιά. Συνέχεια αυτής της επίθεσης ήταν η σύλληψη 12 διαδηλωτών και ενός κατοίκου της περιοχής που προσπάθησε να καταγράψει στο κινητό του την επίθεση, ο βασανισμός συντρόφου μετά την σύλληψή του με παρατεταμένο σφίξιμο των χεριών του από χειροπέδες, η λεκτική βία και οι απειλές, οι άθλιες συνθήκες μέσα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία και η απόδοση ενός βαρύτατου και στημένου κατηγορητηρίου βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν σε δίκη. Να αναφέρουμε εδώ πως για τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ που προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς σε τέσσερις από τους διαδηλωτές και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια καθώς και για το βασανισμό του συντρόφου κατά τη σύλληψή του από τους ίδιους, έχει κατατεθεί μήνυση, για την οποία αναμένεται ο ορισμός δικασίμου.
Η κινητοποίηση - που εδώ και χρόνια διοργανώνεται στο Ν. Ηράκλειο ενάντια στην προσπάθεια επανεμφάνισης στο δημόσιο πεδίο των παρακρατικών φασιστικών-ναζιστικών ταγμάτων εφόδου - αναρχικών και αντιφασιστών και η βούλησή τους να βγουν στο δρόμο παρά τις απαγορεύσεις την 1η Νοέμβρη 2020, ένα μήνα μετά την καταδίκη της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση από την αστική δικαιοσύνη και τη «νίκη της δημοκρατίας» κατά του φασισμού, αντιμετωπίστηκε με μηδενική ανοχή από το κράτος, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα όπως ο κίνδυνος διάδοσης του COVID-19 ή «η διατάραξη της δημόσιας τάξης και της κοινωνικοοικονομικής ζωής» σε μια προσπάθεια τόσο κατοχύρωσής του ως μοναδικού εγγυητή της κοινωνικής ομαλότητας και ασφάλειας, όσο και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται.
Από την πλευρά μας ως αναρχικοί, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση αυτή, όπως οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε πλήθος άλλων αντιφασιστικών κινητοποιήσεων – όπως αυτές στο Κερατσίνι για τη δολοφονία του αντιφασίστα Π. Φύσσα και στα Πετράλωνα για τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σ. Λουκμάν από τα τάγματα εφόδου της Χ.Α., από την έναρξή της και τις ημέρες που εκδικαζόταν η υπόθεση της επίθεσης στο αναρχικό/αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια από τάγμα εφόδου της Χ.Α μέχρι τη μαζική συγκέντρωση στη Λ. Αλεξάνδρας την ημέρα της απόφασης για τη Χ.Α. και τις συγκρούσεις με τους ένστολους δολοφόνους της αστυνομίας και αυτές στο κέντρο της Αθήνα στη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα για το «Μακεδονικό» αλλά και στις γειτονιές όπου οι παρακρατικές συμμορίες επιχειρούν να εμφανιστούν ξανά και επιτίθενται σε αγωνιζόμενους ανθρώπους και μετανάστες, δομές και χώρους αγώνα - αντιλαμβανόμενοι τον αντιφασιστικό αγώνα ως κομμάτι του συνολικότερου, συνεχή αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που τον γεννούν και τον θρέφουν. Και γνωρίζοντας πως ο φασισμός, ως εγγενής έκφανση του ίδιου του κράτους, και οι παρακρατικές συμμορίες ως εφεδρείες του, δεν αντιμετωπίζονται από τους θεσμούς και στα δικαστήρια που λειτουργούν για να αποσοβήσουν τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή και να ξεπλύνουν το κράτος αλλά με διαρκή αγώνα στους δρόμους από τους αγωνιζόμενους από τα κάτω. Άλλωστε, μέσα στις ακραίες συνθήκες θανάτων, φτώχειας, αποκλεισμών και καταστολής των τελευταίων δύο χρόνων, ο παρακρατικός μηχανισμός βρίσκει έδαφος, εμφανίζεται ξανά στο δημόσιο πεδίο εκφράζοντας την πιο αντιδραστική, αντικοινωνική και ανορθολογική ρητορική συμπληρώνοντας την επίσημη κρατική αντικοινωνική πολιτική εξαθλίωσης, θανάτου και εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, και επιτίθεται με τις φασιστικές συμμορίες του σε αγωνιστές, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, φοιτητές, νεολαίους, μετανάστες.
Τα γεγονότα τις 1ης Νοέμβρη στο Γαλάτσι, όμως, με την άγρια κρατική καταστολή σε βάρος των αναρχικών και αντιφασιστών, τις συλλήψεις και το βαρύ κατηγορητήριο ήταν ένα πρώτο επεισόδιο της περιόδου που ακολούθησε, με την επιβολή ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στους δρόμους από το κράτος με πρόσχημα την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας ενώ ταυτόχρονα χώροι εργασίας και Μ.Μ.Μ. ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Ένα επεισόδιο που ακολούθησε των μαζικών αστυνομικών πογκρόμ, άγριων ξυλοδαρμών, συλλήψεων, δικαστικής και οικονομικής ομηρίας αγωνιστών/στριών. Από τις κινητοποιήσεις για την 17η Νοεμβρίου -επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973- και την 6η Δεκεμβρίου -επέτειο της κρατικής δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης του 2008-, μέχρι τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας πολιτικό κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα, την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του Α.Π.Θ. ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021. Αλλά και πιο πρόσφατα- όπως άλλωστε και διαχρονικά - αυτοί που αγωνίζονται στους δρόμους και οι χώροι αγώνα αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστολής και αστυνομοκρατίας. Από την καταστολή των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, όπως αυτή για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Ν. Σαμπάνη από την αστυνομία όπου τα αναρχικά μπλοκ δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ που στη συνέχεια διέλυσαν τη διαδήλωση αλλά και πλήθος άλλων που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποβάθμιση του συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας, τους αντεργατικούς νόμους, την αντιμεταναστευτική πολιτική, τη λεηλασία της φύσης, μέχρι την εισβολή των ΕΚΑΜ στην ΑΣΟΕΕ και την εκκένωση της κατάληψης «στέκι στο βιολογικό» στο Α.Π.Θ.
Ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που επιβάλουν την τρομοκρατία και την καταστολή, την εκμετάλλευση, την εξαθλίωση και τον θάνατο στους από τα κάτω, ως αναρχικοί προτάσσουμε την κοινωνική, ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη και τον διαρκή αγώνα για το γκρέμισμα αυτού του σάπιου και χρεοκοπημένου συστήματος της κρίσης και των πολεμικών συρράξεων, προτάσσουμε τον αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση, για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 12 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ THN 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 11.30 Π.Μ.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, ΚΤΗΡΙΟ 12

 

Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37,
Αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια


Πρόσφατα άρθρα