ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Το ελληνικό κράτος, ως συνοριοφύλακας της Ευρώπης-Φρούριο, διαχρονικά ακολουθεί και εκφράζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αντιμεταναστευτική πολιτική που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά επιχειρούν μία, άνευ όρων, επίθεση εναντίον των λαών της καπιταλιστικής περιφέρειας μέσα από πολέμους, στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανατροπή καθεστώτων και την επιβολή νέων με στόχο τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση ολόκληρων πληθυσμών, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τον ξεριζωμό, στο εσωτερικό η ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, από τον φράχτη του Έβρου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι τα ναυάγια στο Αιγαίο και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, διευρύνει την δολοφονική στρατηγική της στα χερσαία και υδάτινα σύνορα, με στόχο τον έλεγχο και την αποτροπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Έτσι καθώς ο αριθμός των απωθήσεων από την Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021, ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τους ανθρώπους να ωθούνται προς άλλες, πιο θανατηφόρες διαδρομές μέσω της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.
Τον τελευταίο χρόνο, η άνοδος των εξαναγκαστικών επιστροφών με τη χρήση βίας σηματοδοτεί την συνέχιση της απάνθρωπης, εξευτελιστικής και ταπεινωτικής μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών, με κλοπές προσωπικών αντικειμένων, ξεγυμνώματα, ξυλοδαρμούς ως και απαγωγές σε παράνομα κέντρα κράτησης μέχρι την επίσης παράνομη επαναπροώθησή τους. Το ελληνικό καθεστώς με τη συνδρομή του δολοφονικού μηχανισμού της Frontex επιχειρεί την παρεμπόδιση και βύθιση βαρκών και πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών και αγνοούμενων στα νερά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, με πιο πρόσφατα τα ναυάγια στην Πάρο, τα Αντικύθηρα και τη Φολέγανδρο.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβρη ένα σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 30 πρόσφυγες και μετανάστες, βυθίστηκε νότια της Φολεγάνδρου και ανασύρθηκαν τα πτώματα 3 νεκρών ανθρώπων. Στις 4 Γενάρη ανασύρθηκαν 4 ακόμα πτώματα και 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Στις 23 Δεκεμβρίου ένα σκάφος, μετά από πρόσκρουση, βυθίστηκε στα Αντικύθηρα και οι 90 επιζώντες εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί. Αργότερα, ανασύρθηκαν 11 πτώματα. Την επόμενη ακριβώς μέρα, ιστιοφόρο ανατράπηκε βορειοδυτικά της Πάρου με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 16 ατόμων. Στις 24 Γενάρη περίπου 40 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 17 παιδιά, διασώθηκαν λίγο έξω από το Τσεσμέ, με πιο πιθανό σενάριο αυτό της βίαιης επαναπροώθησής τους από την ελληνική ακτοφυλακή μετά από προσέγγισή τους στις Οινούσσες.
Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας και με πρόσχημα την πανδημία, επιχειρείται η διαρκής και με σκληρότερους όρους απομόνωση των προσφύγων και μεταναστών από τον κοινωνικό ιστό και ο εγκλεισμός τους στις δομές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τροφή, περίθαλψη και στέγη. Η πανδημία του covid-19, ήρθε να επισφραγίσει και να επιτείνει την ζοφερή συνθήκη που οι κυρίαρχοι επιφύλαξαν για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αποκλείοντας τους από βασικά αγαθά και αφήνοντας τους έκθετους στην πανδημία. Μη μπορώντας να τηρηθεί οποιοδήποτε μέτρο προστασίας υπό αυτές τις συνθήκες εντείνεται η ανεξέλεγκτη υπερμετάδοση του ιού και χιλιάδες καταδικάζονται σε νόσηση και θάνατο, στερούμενοι της δυνατότητας πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυρίαρχοι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οδηγώντας τους στον ξεριζωμό, την απομόνωση και τον εγκλεισμό, την εξαθλίωση και τον θάνατο, έρχονται να προστεθούν οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, όπως ο ξυλοδαρμός τριών μεταναστών από το Πακιστάν στα Καμίνια τον περασμένο Οκτώβρη από ομάδα παρακρατικών και η ρατσιστική επίθεση και η εισβολή σε σπίτια μεταναστών εργατών γης στο Λασίθι τον Αύγουστο του 2021.
Η εδραίωση της φυσικής και ηθικής εξόντωσης των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, είναι απόρροια της ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής πολιτικής και αποτυπώνει τη δολοφονική στρατηγική των κρατών απέναντι στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Από την πλευρά μας ως αναρχικές/οί, ως κομμάτι των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων αντιστεκόμαστε στη ρατσιστική και εγκληματική πολιτική του κράτους απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να διεκδικήσουμε ντόπιοι και μετανάστες την ελεύθερη πρόσβαση όλων μας στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, τροφή, στέγαση) και να οξύνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς κράτη, σύνορα και εκμετάλλευση.

 

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 13:00, ΟΜΟΝΟΙΑ

 

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση