19 χρόνια φυλακή χωρίς στοιχεία. Τον Απρίλιο ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 19 χρόνια φυλακή. Ο σύντροφός μας βρέθηκε προφυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2019, στην πρώτη κατασταλτική επιχείρηση της ΝΔ – αφού ανέλαβε την εξουσία - όσον αφορά τη φυλάκιση αγωνιστών/ριών μέσω στημένων κατηγορητηρίων και εξόφθαλμων σκευωριών.

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, όταν του ζητήθηκε, προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο σύντροφο. Το δικαστήριο, με πρόεδρο εφετών τη Μαρία Γιαννακοπούλου – την ίδια δικαστή που είχε καταδικάσει πρωτόδικα και τον Τάσο Θεοφίλου – τον καταδίκασε σε 19 χρόνια φυλακή για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και για κλοπή σε κατάστημα ΟΠΑΠ.

Με βάση ποια στοιχεία; Με βάση τα ίδια στοιχεία με τα οποία έχουν μπει όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλές και πολλοί αγωνιστές/ριες στη φυλακή: τα γνωστά «ανώνυμα τηλεφωνήματα» της αντιτρομοκρατικής, τα αντιεπιστημονικά «δείγματα dna» της αντιτρομοκρατικής και τις υπαγορευμένες από την αστυνομία «καταθέσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη σύλληψή του, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Λευτέρης Χαρδαλιάς του είπε: «Ξέρουμε ότι δεν έχεις σχέση με τη ληστεία στον ΟΠΑΠ αλλά το κερασάκι στη τούρτα θα το μάθεις αύριο». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η μεθόδευση της αστυνομίας ότι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος συμμετείχε στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Σε ένα δικαστήριο, στο οποίο κατέθεσαν 3 μάρτυρες, οι οποίοι/ες ήταν μαζί με τον Βαγγέλη στο κέντρο της Αθήνας την ώρα της κλοπής στο κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό. Σε ένα δικαστήριο, στο οποίο μέχρι και οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τον Βαγγέλη σε καμία επίθεση της οργάνωσης, ούτε στην κλοπή. Σε ένα δικαστήριο, στο οποίο βιολόγος/τεχνικός σύμβουλος κατέθεσε ότι το συγκεκριμένο δείγμα dna θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε. Στο ίδιο δικαστήριο, ο σύντροφος μας καταδικάστηκε σε 19 χρόνια.

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο ίδιος ο Βαγγέλης Σταθόπουλος: «Αυτό που μου αναλογεί είναι η αλληλεγγύη και από την αρχή έχω αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με αυτό. Αν πρέπει να δικαστώ για τα πολιτικά μου φρονήματα το δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι αναρχικός. Υπερασπίζομαι την ιστορία των ανατρεπτικών κινημάτων στο δρόμο για την καθολική απελευθέρωση του ανθρώπου. Η αλληλουχία των γεγονότων, οι ακροβασίες, οι βεβαιότητες που δεν αιτιολογούνται πουθενά, τα ερωτήματα που είναι πολλά και αναπάντητα, δεν κάνουν βάσιμη την πρόταση του Εισαγγελέα. Είναι η αντίληψη του ό, τι πει η αστυνομία, είναι μια προαποφασισμένη πρόταση σε διατεταγμένη υπηρεσία που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου ώστε να μου αφαιρεθεί κάθε τεκμήριο αθωότητας. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες και ως προς την συμμετοχή μου στην Επαναστατική Αυτοάμυνα και ως προς την ληστεία». Στις 9 Φλεβάρη ορίστηκε η δίκη σε β’ βαθμό για την υπόθεση.

Στις 9 Φλεβάρη θα είμαστε όλες και όλοι στο Εφετείο, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον Βαγγέλη Σταθόπουλο, τον αγωνιστή σύντροφό μας, που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού συντρόφου. Βαγγέλη, γερά ως τη λευτεριά.

Αλληλέγγυες/οι