αναδημοσίευση από τη σελίδα της Αναρχικής Συλλογικότητας "Κύκλος της Φωτιάς", μέλος ΑΠΟ- ΟΣ

Το κράτος δολοφόνησε τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη – Καμιά κρατική δολοφονία δεν θα μείνει αναπάντητη

Η ασφυκτική αστυνομοκρατία των δρόμων και το φασιστικό κατασταλτικό δόγμα «Νόμος και Τάξη», εκτός από τα συνεχή αιματηρά περιστατικά βίας, από καιρό ήδη προοιωνίζονται το θάνατο. Σ΄ ένα κόσμο που απουσιάζει έστω και κατ΄ ευφημισμό, κάθε έννοια δικαιοσύνης, ισότητας κι ελευθερίας ήταν ζήτημα χρόνου το πότε θα αντικρίζαμε και στις μέρες μας τον πρώτο άνθρωπο που θα έχανε τη ζωή του από την δολοφονική βία και τα όπλα των πραιτωριανών του σάπιου κι εκφασισμένου πολιτικοοικονομικού καθεστώτος.

Αυτός ήταν ο Νίκος Σαμπάνης, ένας 18χρονος Τσιγγάνος, πατέρας δυο παιδιών, ενώ η γυναίκα του εγκυμονεί το τρίτο παιδί τους, ένας ακόμα νεκρός στην ατελείωτη αλυσίδα των νεκρών από την αστυνομική βία κι ο πρώτος αυτών των ημερών που υπέκυψε στο δολοφονικό μένος των μπάτσων, που κυνηγούν και χτυπούν βάναυσα τους αόρατους, τους απόκληρους και τους αποκλεισμένους αυτού του σάπιου κι ανελέητου εξουσιαστικού κόσμου.

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτώβρη, ο Νίκος Σαμπάνης με δυο ανήλικους συγγενείς και φίλους του επιβαίνοντες σ΄ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο καταδιώχτηκαν από 7 μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ. Το αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε στο Πέραμα θεωρήθηκε όπλο και οι τρεις νέοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν τον έλεγχο δέχτηκαν έναν καταιγισμό από 40 σφαίρες μέσα στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Οι μπάτσοι άδειασαν στην κυριολεξία τα όπλα πάνω τους. Ο Νίκος Σαμπάνης χτυπημένος θανάσιμα ξεψύχησε χτυπημένος πισώπλατα στην άσφαλτο. Ο 16χρονος συνεπιβάτης του συνελήφθη χτυπημένος από τρεις σφαίρες κι ένας άλλος ανήλικος διέφυγε τρέχοντας στα στενά της γειτονιάς.

Αμέσως, ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ και τα ΜΜΕ η προσπάθεια συγκάλυψης του αιματηρού περιστατικού και της στυγνής εκτέλεσης του Νίκου Σαμπάνη. Αρχικώς μίλησαν για «συμπλοκή» που ποτέ δεν έγινε και «τραυματίες» μπάτσους που ποτέ δεν τραυματίστηκαν. Κατόπιν παρουσίασαν τον Νίκο Σαμπάνη σαν δήθεν σεσημασμένο λες κι αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αξία της ζωής του και να δικαιολογήσει την εν ψυχρώ εκτέλεσή του από τους ένστολους δολοφόνους του και εστίασαν στην τσιγγάνικη ταυτότητα των 3 καταδιωκόμενων νέων, εργαλειοποιώντας την κοινωνική προκατάληψη, το διάχυτο ρατσισμό και την περιθωριοποίηση σε βάρος της κοινότητας Ρομά για την κατασυκοφάντηση του νεκρού και την συγκάλυψη της δολοφονίας του.

Τα πράγματα όμως είναι απλά και ξεκάθαρα. Μια ολόκληρη ομάδα αστυνομικών έριξε καταιγιστικά πυρά σε τρεις άοπλους νέους που προσπαθούσαν απλά να διαφύγουν και το ότι επέβαιναν σε κλεμμένο όχημα δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι έγιναν κινούμενοι στόχοι ενός εκτελεστικού αποσπάσματος. Και αν αυτοί οι 7 μπάτσοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί του στυγνού εγκλήματος στο Πέραμα ο ηθικός αυτουργός είναι το ίδιο το κράτος που έχει εξαπολύσει τις ένστολες συμμορίες στους δρόμους για να επιδίδονται σ΄ ένα όργιο τρόμου και βίας, όπως άλλωστε κατέδειξε ο γνωστός φασίστας κι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αμέσως μετά τη στυγνή εκτέλεση του Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα έσπευσε να δηλώσει «Πολύ καλώς έδρασε η αστυνομία”. Προοιωνίζοντας με την δήλωσή του αυτή και τη δικαστική κατάληξη της δολοφονίας στο Πέραμα, δεδομένου μάλιστα ότι η λεγόμενη Δικαιοσύνη είναι ίσως ο πλέον σάπιος μηχανισμός του κράτους, πράγμα που έχει καταδείξει πάμπολλες φορές συγκαλύπτοντας γνωστούς εγκληματίες, απατεώνες, πρεζέμπορους και δολοφόνους που σχετίζονται με την πολιτική εξουσία.

Δεν ήταν άλλωστε αυτή η πρώτη φορά που οι μπάτσοι άνοιξαν πυρ χωρίς να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ζωής και επιβραβεύτηκαν κιόλας από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Τ. Θεοδωρικάκο για «την ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητα» τους. Και είδαμε τ΄αποτελέσματα στο Πέραμα, αυτής της επίνευσης από την πολιτική εξουσία προς τους μπάτσους για την επιβολή του «νόμου και της τάξης», το άψυχο κορμί ενός 18χρονου νέου.

Κι αν σιωπήσουμε κι αδρανήσουμε μπροστά σε αυτήν την κρατική δολοφονία θα θρηνήσουμε στην συνέχεια κι άλλα θύματα από τους μπάτσους και την πολιτική εξουσία. Και θα μας επιβάλλουν να εξοικειωθούμε και να συνηθίσουμε στο θάνατο από την αστυνομική βαναυσότητα όπως συνήθισε η κοινωνία στο θάνατο από την εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας μετρώντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα 40-50 νεκρούς καθημερινά φθάνοντας τις 15.500 συνολικά.

Δεδομένου μάλιστα ότι το όλο κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε βαθειά σήψη και κρίση (πολιτική, κοινωνική, οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική, αξιακή και πολιτιστική) δεν έχει να προσφέρει στους πληβείους τίποτα άλλο εκτός από εκμετάλλευση και καταπίεση, ανέχεια και αρρώστια, καταστολή, βία και θάνατο.

Να αντισταθούμε ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αγώνας για ζωή και ελευθερία.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αναρχική Συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς”, μέλος ΑΠΟ- ΟΣ