Ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 8 Νοέμβρη του 2019 και αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη του σε πρώτο βαθμό. Η σύλληψή του έγινε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα και ενορχηστρώθηκε από τα ΜΜΕ και τη συνήθη μιντιακή δίκη και διαπόμπευση. Οι κατηγορίες που του προσάπτονται αφορούν σε ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση “επαναστατική αυτοάμυνα”. Η σύλληψη και η κράτησή του έγιναν παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και προσπαθεί να αναδείξει τον εκδικητικό χαρακτήρα της μεταχείρισής του από τις αρχές. Τόσο σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν όσο και την άδικη προφυλάκισή του καθώς και τη μεταγωγή του στις φυλακές της Λάρισας καίριος λόγος υπήρξε η πολιτική ταυτότητα του Β. Σταθόπουλου, το γεγονός δηλαδή ότι ήταν και είναι αναρχικός. Άλλωστε, είναι γνωστός τόσο στο αναρχικό κίνημα όσο και στις αρχές για τη μακρόχρονη συμμετοχή του στους αγώνες όπου δεν έπαψε να παλεύει ενάντια στην βαρβαρότητα της εξουσίας ακόμα και μέσα από τα κελιά. Πιο συγκεκριμένα, κατά την κράτησή του στις φυλακές της Λάρισας- και ενώ ανήκει σε ευπαθή ομάδα και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό- αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αγωνίστηκε, δηλαδή, ώστε να θέσει ανάχωμα στο καθεστώς εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στους φυλακισμένους ακόμα και εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον, πραγματοποίησε απεργία πείνας σε αλληλεγγύη στον αγώνα του Δ. Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του τελευταίου στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η σύλληψη και κράτηση του Β. Σταθόπουλου καταδεικνύει την εκδικητική πρακτική και φύση των διωκτικών μηχανισμών, τη λογική της δίωξης των συνήθων υπόπτων, της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και εντάσσεται στο συνολικό δόγμα νόμος και τάξη που με τη σειρά του εξυπηρετεί τη συνολική αναδιάρθρωση του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος. Η κυριαρχία κάνει λάθος αν νομίζει ότι με τις εκδικητικές διώξεις αγωνιστών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τους άγριους ξυλοδαρμούς και συλλήψεις σε διαδηλώσεις, τις τηλε-δίκες των συλληφθέντων από τον συρφετό των ΜΜΕ, την περιστολή των δικαιωμάτων, την εγκληματοποίηση του ίδιου του αγώνα μπορεί να σιγήσει το δίκαιο όσων αγωνίζονται για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σάββατο 10/4, 15:00 συγκέντρωση στα Προπύλαια, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης

Τοπικός συντονισμός Αθήνας της Α.Π.Ο-Ο.Σ


Πρόσφατα άρθρα