Με απόφαση των συλλόγων Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Επιστημών, το πρωί της Δευτέρας 22/2 καταλήφθηκε η πρυτανεία του ΑΠΘ. Την κατάληψη πλαισίωσε αλληλέγγυος κόσμος, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Αν και υπήρξε προσπάθεια αποτροπής από τους φύλακες της πρυτανείας η κατάληψη πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Κατόπιν αιτήματος για εισαγγελική παρέμβαση από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Παπαϊωάννου-ο οποίος είναι ο πρώτος που ζήτησε ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας-ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο. Λίγα λεπτά μετά, εισέβαλλαν στο πανεπιστήμιο και στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου όπου φοιτήτ(ρι)ες και οι αλληλέγγυοι/ες υπερασπιστήκαν την κατάληψη. Κατά τη διάρκεια της εισβολής και της περικύκλωσης μας από τις δυνάμεις, αλληλέγγυος κόσμος προσέγγισε για να υπερασπιστεί την κατάληψη. Η στάση του Πρύτανη Παπαϊωάννου να καλέσει την αστυνομία, αποτελεί την θεσμική κάλυψη για το όργιο της βίας και της καταστολής που εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας. Αποτελεί το χρήσιμο πιόνι της Κυβέρνησης στις κρατικές μεθοδεύσεις, από την κατάργηση του Ασύλου, την είσοδο των μπάτσων σε προηγούμενες παρεμβάσεις στη Σύγκλητο, την σύλληψη και τον ξυλοδαρμό φοιτητ(ρι)ών και καθηγητών. Η αντιδραστική στάση του Πρύτανη συνεχίστηκε με την παρουσία του επί ώρες στη ΓΑΔΘ και το δικαστικό μέγαρο, ώστε να υποδείξει και να ρουφιανέψει φοιτητές, ενώ δήλωνε ότι δεν είχε μπει καν μέσα στο κατειλημμένο κτήριο.

Έτσι εκφράζεται η προώθηση της πιο βίαιης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και σαρωτικής επίθεσης των αγωνιστικών κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος. Είναι η προσωποποίηση του κατασταλτικού σχεδίου του Κράτους για την ωμή βία και την αυταρχικότητα στα πανεπιστήμια. Παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι φοιτήτ(ρι)ες κατάφεραν να συνεχίσουν την κατάληψη κι ακολούθησε αυθόρμητη πορεία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους/ις συλληφθέντες/είσες, έξω από την ΓΑΔΘ και πορεία στο κέντρο της πόλης που επιχείρησε να καταλήξει στα πανεπιστήμια αλλά εμποδίστηκε από τον φραγμό της αστυνομίας. Το πρωί της Τρίτης ξεκινώντας από την Πρυτανεία έφτασε στα δικαστήρια η συγκέντρωση αλληλεγγύης, την οποία στήριξαν σωματεία υγειονομικών, διανομέων καθώς και καθηγήτ(ρι)ες. Οι 31 συλληφθέντες/είσες αφέθηκαν με αναβολή για 25/2 με κατηγορίες -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, φθορές, παράβαση νόμου περί συναθροίσεων, αντίσταση, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης. Η συγκέντρωση επιχείρησε να επιστρέψει στο χώρο των πανεπιστημίων, από όπου και ξεκίνησε, αλλά εμποδίστηκε ξανά από φραγμό της αστυνομίας.

Την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις καθηγήτ(ρι)ες του ΑΠΘ, το τμήμα καθηγητών σχολής Πολιτικών Επιστημών, διδάσκοντες της σχολής ΠΤΔΕ, μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Φοιτήτ(ρι)ες οργάνωσαν κινητοποιήσεις και δράσεις σε άλλες πόλεις, όπως η κατάληψη Πρυτανείας στη Κομοτηνή.

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο ελεύθερα πανεπιστήμια, ελεύθερη παιδεία.


ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ 22/2
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Τετάρτη 24/2
    11.00, Καμάρα Συγκέντρωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως και την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια
    12:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ 12.00 (καλεί η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ)
    17:00 Διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας Δ. Κουφοντινά, Άγαλμα Βενιζέλου
  • Πέμπτη 25/2
    Διαδήλωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου


Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Τρίτη 23/2/21