αναδημοσίευση από τη σελίδα το καραβάνι των Ζαπατίστας

Ιούνιος 2023

Προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου,

Προς τα άτομα, τις συλλογικότητες και τους λαούς που υπερασπίζονται τη Ζωή

Προς όσ@ς νιώθουν την επιτακτική ανάγκη να δράσουν απέναντι στο φλεγόμενο νοτιοανατολικό Μεξικό.

Σήμερα, αυτή τη στιγμή, το Μεξικό βρίσκεται στο όριο, σε εκείνο το όριο που πάντα φαίνεται μακρινό έως ότου να πυροδοτηθεί η οργή του Μεξικού από κάτω από μια σφαίρα που έρχεται από πάνω. Ο σύντροφος Ζαπατίστας Jorge López Santíz βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου εξαιτίας της παραστρατιωτικής επίθεσης από την Περιφερειακή Οργάνωση Καφεκαλλιεργητών του Ocosingo (ORCAO), την ίδια οργάνωση που επιτίθεται και παρενοχλεί τις ζαπατιστικές κοινότητες. Η Chiapas βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, με παραστρατιωτικούς και εκτελεστές διαφόρων καρτέλ (με την ενεργό ή παθητική σύμπραξη των κυβερνήσεων του Rutilio Escandón Cadenas και του Andrés Manuel López Obrador) να ανταγωνίζονται με ομάδες αυτοάμυνας για τον έλεγχο περιοχών.

Ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), που τήρησε την ειρήνη και ανέπτυξε το αυτόνομο πρόγραμμά του στα εδάφη του, προσπαθώντας να αποφύγει τις βίαιες συγκρούσεις με παραστρατιωτικές και άλλες δυνάμεις του μεξικανικού κράτους, δέχεται συνεχώς παρενοχλήσεις, επιθέσεις και προκλήσεις. Από τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο EZLN έχει επιλέξει έναν ειρηνικό, πολιτικό αγώνα, παρά το γεγονός ότι οι κοινότητές του δέχονται πυροβολισμούς, οι καλλιέργειές τους πυρπολούνται και τα ζώα τους δηλητηριάζονται. Αν και, αντί να επενδύσουν στον πόλεμο, έχουν αφιερωθεί στο έργο της οικοδόμησης νοσοκομείων, σχολείων και αυτόνομης διακυβέρνησης, που ωφελούν ζαπατίστας και μη ζαπατίστας, οι κυβερνήσεις από τον Carlos Salinas μέχρι τον López Obrador προσπάθησαν να τους απομονώσουν, να τους απονομιμοποιήσουν και να τους εξοντώσουν. Σήμερα, λίγους μήνες πριν από την 40ή επέτειο του EZLN, η παραστρατιωτική επίθεση της ORCAO οδήγησε στο να κρέμεται η ζωή ενός ανθρώπου από μια κλωστή, ακριβώς όπως η έκρηξη του Μεξικού των από κάτω που δεν μπορεί πλέον να αντέξει την πίεση που δέχεται η αξιοπρέπειά του ή τον πόλεμο εναντίον των κοινοτήτων και των εδαφών του.

Η επίθεση της ORCAO δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων, όπως θα την χαρακτήριζε ο Carlos Salinas και σίγουρα θα προσπαθεί να ισχυριστεί ο López Obrador. Η επίθεση αποτελεί άμεση ευθύνη της κυβέρνησης της Chiapas και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρώτον, γιατί συγκάλυψε την εξάπλωση των εγκληματικών ομάδων που μετέτρεψαν την Chiapas από μια πολιτεία με σχετική ηρεμία σε εστία βίας. Δεύτερο, για τη σιωπή και την παθητικότητα τους απέναντι στην προφανή κατάσταση στα νοτιοανατολικό Μεξικό. Γιατί η ORCAO επιτίθεται στις ζαπατιστικές κοινότητες; Γιατί μπορεί. Γιατί το επιτρέπει η κυβέρνηση του Rutilio Escandón; Επειδή στην Chiapas των από πάνω, το να κυβερνάς σημαίνει να πνίγεις στο αίμα τους ιθαγενείς. Γιατί σιωπά ο López Obrador; Επειδή ο κυβερνήτης της Chiapas είναι κουνιάδος του αγαπημένου του υπουργού Εσωτερικών, Adán Augusto López˙ επειδή, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν μπορεί να αντέξει μια ομάδα εξεγερμένων να αποτελεί το σημείο αναφοράς της ελπίδας και της αξιοπρέπειας˙ επειδή πρέπει να δικαιολογήσει μια στρατιωτική δράση με σκοπό να “καθαρίσει” το νοτιοανατολικό Μεξικό και να επιβάλει τελικά τα μεγαπρογράμματά του.

Θεωρούμε, επίσης, ότι αυτή η επίθεση είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης που αποσκοπεί στο διχασμό και τη διαφθορά, καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων και των λαών της χώρας μας και, ειδικότερα, της Chiapas. Βλέπουμε με ανησυχία ότι προγράμματα όπως το “Sembrado Vida” – κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι έχει πρακτικά τον ίδιο προϋπολογισμό με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας – και άλλα παρόμοια, προωθούν τη σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων των οποίων ιστορικά έχουν υφαρπάξει τα εδάφη και τα δικαιώματα, καθώς χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί πολιτικού ελέγχου και ως διαπραγματευτικό όπλο ώστε οργανώσεις όπως η ORCAO να αποκτήσουν πρόσβαση στα υποτιθέμενα οφέλη που παρέχουν αυτά τα προγράμματα, με τίμημα την αρπαγή των ανακτημένων αυτόνομων ζαπατιστικών εδαφών. Είναι ξεκάθαρο σε μας πως δεν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων αλλά για επιχείρηση κατά της εξέγερσης που επιδιώκει να καταστρέψει τον EZLN και όλες τις κοινότητες και τους λαούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Σκοπός όσων υπογράφουμε αυτή την επιστολή είναι να απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε μας και σε όσ@ς πιστεύουν ότι πρέπει να εξεγερθεί η αξιοπρέπεια και ο λόγος για να σταματήσει η σφαγή που προμηνύεται˙ για να καλέσουμε όσ@ς συμφωνούν με τη σημερινή κυβέρνηση να ανοίξουν τις καρδιές τους μπροστά στις αδικίες που κατακλύζουν το παρόν αυτής της χώρας, πέρα από τις πολιτικές τους συγγένειες ή συμπάθειες˙ για να συναντηθούμε απέναντι στην αναγκαιότητα να δράσουμε με κοινό στόχο τον τερματισμό αυτής της θηριωδίας.

Υπογράφουμε αυτή την επιστολή επειδή θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει η παραστρατιωτική βία στην Chiapas, γιατί αν δεν το κάνουμε θα σημαίνει ότι αφήνουμε το Μεξικό να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στον ατελείωτο πόλεμο που το διαμελίζει. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Jorge López Santíz. Απαιτούμε την απόλυτη διάλυση της ORCAO. Απαιτούμε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος για την κυβέρνηση του Rutilio Escandón. Απαιτούμε να σταματήσει ο López Obrador με τη σιωπή του, να γίνεται συνεργός στη βία στην Chiapas.

Επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, απαιτούμε:

Να διασφαλιστεί η υγεία του συντρόφου Jorge και να του παρασχεθεί όλη η απαραίτητη φροντίδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Να σταματήσει η ένοπλη επίθεση εναντίον της κοινότητας Moisés Gandhi και να γίνει σεβαστό το αυτόνομο έδαφός της.
Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των παραστρατιωτικών επιθέσεων.
Να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες μέσω των οποίων παραμένει ενεργός και κλιμακώνεται ο πόλεμος εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων.
Απαιτούμε, επίσης, την άμεση απελευθέρωση του Manuel Gómez, βάσης στήριξης του EZLN, την άδικη φυλάκιση του οποίου δεν ξεχνάμε.

Μαζί με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI) προειδοποιούμε ότι ο πόλεμος που έχουν κηρύξει στους αυτόχθονες λαούς, τους προστάτες της μάνας γης, μας αναγκάζει να δράσουμε οργανωμένα για να σταματήσουμε την αυξανόμενη βία και να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας και τη φροντίδα μας για τη Ζωή.

Καλούμαστε να διαδηλώσουμε στους δρόμους, στις πρεσβείες και τα προξενεία, στα κέντρα σπουδών και τους χώρους εργασίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παντού, όπου είναι εφικτό και αναγκαίο, ενάντια στη βία του στρατού, των παραστρατιωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος και για την υπεράσπιση της Ζωής.

Καλούμαστε και σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οργανώσουμε μια ημέρα αποκεντρωμένων δράσεων από τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου και μια συντονισμένη δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις 8 Ιουνίου.

Να σταματήσει ο πόλεμος κατά των ζαπατιστικών λαών.

Όταν χτυπούν έν@/μια από μας, μας χτυπούν όλ@ς!

Υπογράφουν:

Noam Chomsky
María de Jesús Patricio Martínez
Carlos González García
Enzo Traverso, (escritor y profesor de la universidad de Cornell)
Michael Hardt
Yvon Le Bot
Michael Löwy, Sociólogo, Paris
Bertha Navarro
Juan Villoro
Alfonso Cuarón
Gael García Bernal
Diego Luna
Jorge Volpi
Julieta Egurrola
Joaquín Cosío
Franck Gaudichad (co presidente de Francia America Latina)
Raoul Vaneigem
Anselm Jappe
Tomás Ibañez, Escritor, militante libertario
Alicia Castellanos
Pierre Salama, profesor emérito de la Universidad Sorbonne- Nord
Júlio Henriques, revista Flauta de Luz (Portugal)
Rubén Navarro, profesor, Lyon, Francia
María Herrera Magdaleno (Familiares en Búsqueda María Herrera)
Daniel Giménez Cacho
Marcos Roitman Rosenmann
Carlos Taibo (autor de varios libros Colapso, entre otros)
Jaime Pastor, editor de la Revista Viento Sur, Estado Español

Gilberto López y Rivas
Malú Huacuja del Toro
Arturo Escobar, Colombia
Ofelia Medina
Javier Sicilia
Alfonso Reynoso Rábago
Ana Laura Gamboa Muñoz
Sabrina Melenotte. Investigadora del CIESAS
Francisco Barrios, El Mastuerzo
Ariadna Flores Hernández
Sophie Alexander-Katz
Raúl Delgado Wise
Santiago Corcuera Cabezut
Luis de Tavira
Guadalupe Nettel
Everardo González
Carlos Cuarón
Fernanda Navarro
Raul Zibechi, Uruguay
Vilma Almendra
Manuel Rozental
Diego Osorno, reportero. Sonora, México
Sylvia Marcos, Investigadora
John Holloway
Magdalena Gómez
Fernanda Aragonés
Carmen Ventura, El Colegio de Michoacan
Antonio Gritón, Artista Visual, México

Daniela Rea Gómez, Periodista
Servando Gajá, Cineasta
Margara Millán, Profesora
Jérôme Baschet, México, Francia
Rocío Martinez, México
Anne Gerschel, directrice artistique des Chapiteaux Turbulents, Paris, Francia
Jean-Luc Untereiner, directeur des écoles immersives alsaciennes, Bischheim Francia
Ana Laura Nettel
Arturo Anguiano
Juan Wahren
Clara Jusidman
Emory Douglas, Political / Social Justice and Black Panther Party Revolutionary Artist
Juan Carlos Rulfo, cineasta
Marcela Turati, periodista
Daniela Rea
Natalia Beristáin
Kyzza Terrazas, cineasta y escritor
León Chávez Teixeiro
Pedro de Tavira
Ana Esther Ceceña
Bárbara Zamora López, Bufete Jurídico Tierra y Libertad
Mariana Elkisch Martínez, Secretaria General de la Universidad Autónoma de la
Ciudad de México (UACM)
Valentina Leduc, documentalista, Ciudad de México
Marina Stavenhagen
Jacobo Dayán
Carolina Coppel Urrea
Raquel Gutiérrez Aguilar, BUAP
Alberto Cortés

Ana Lydia Flores Marin (Ibero, Puebla)
Miguel Urbán, Eurodiputado, Estado Español
Youssef Diawara, comédien, Paris Francia
Christine Pellicane, metteur en scène, Paris, Francia
Philippe Maymat, comédien, Paris, Francia
Madame Miniature, musicienne, Paris, Francia
Sergio Canto, réalisateur, Paris, Francia
Sylvain Sèchet, réalisateur, Paris, Francia
Viviana Saint Cyr, psychanalyste Paris, Francia
Rime Ateya, médiatrice culturelle, Paris, Francia
Solène Merran, comédienne, Paris, Francia
André Lejarre, photographe, Paris, Francia
Catherine Rauscher, artiste peintre, Paris, Francia
Fanny Gaillanne, professeur, Paris, Francia
Jon López de Vicuña, musicien, Paris, Francia
Amaia Cabranes, professeur Université Paris Ouest Nanterre Francia, Nanterre, Francia
Manon Buisson, conseillère principal d’éducation, Aubervilliers, Francia
Gabriel Gau, coordinateur socio-culturel, Aubervilliers, Francia
Joseph Kempf, comédien, Montreuil, Francia
Sandrine Demoron, comédienne, Montreuil, Francia
Barthélémy Maymat, comédien Bordeaux, Francia
Serge Balu, musicien, Saint-Denis Francia
Ilef Jerbi, étudiante, Saint-Denis Francia
Thomas Girou, comédien, Colombes, Francia
Aurélien Desclozeaux, danseur, Marseille, Francia
Odile Lauria, comédienne, Arcueil, Francia
Cécile Mesnard, directrice de collège retraitée, Plouha (22) Francia
Aline Paillet, journaliste , Francia Lercoul

Sarah Viennnot, comédienne, Nantes, Francia
Judith Arsenault, comédienne, Rustrel
Laure Gilquin, artiste plasticienne, Berlin, Alemania
Pascaline Lefèbvre, coordinatrice de production à l’opéra, Portland, Estados Unidos
José Luis Humanes Bautista, ex-secretario de organización de CGT y ex-coordinador
general de la CGT-Comisión Chiapas), España
Tamara Pearson
Miguel Barrera Rocha
Pilar Gonzalo Arranz, Madrid. Estado Español
Lola del Valle
Gaya Makaran, Investigadora CIALC-UNAM
Vivian Abenshushan, escritora
Manuel Garí Ramos, Economista, Comisión de Economía de Anticapitalistas, Estado
Español
Mariana Mora, CIESAS, Ciudad de México
Luciana Kaplan
Gabriela Jauregui, Escritora y editora, Estado de México
Paula Mónaco Felipe, periodista
Fernanda Paz, UNAM
Tatiana Coll, profesora y articulista de La Jornada
David Flores Magón Guzmán
Araceli Osorio Martínez
Ángeles Eraña, UNAM
Silvia Ribeiro, investigadora
Gabo Revuelta (Mexikan Sound System)
Luisa Riley, Documentalista
Lengualerta, Ciudad de México
Daniela Alatorre
Elena Fortes

Ramón Vera-Herrera, (ojarasca)
Carmen Giménez Cacho
Fernando Matamoros Ponce, ICSyH-BUAP
Alexis Ontiveros
María Minera
Julieta Giménez Cacho
Jorge V. Villalobos G.
Peter Rosset
Ariel García, escritor
Josué Vergara
Mariana Rivera
Gilda Revueltas
Roberta Alexander, Profesora emérita, Estados Unidos
Raúl Romero, México
Argelia Guerrero Rentería, México
Sandra Patargo Muriedas
Luis Fernando García Muñoz
Ixchel Cisneros Soltero
Magdiel Sánchez Quiroz
Lucia Linsalata
Zenia Yébenes Escardó
Amilcar Paris Mandoki
Francesca Cozzolino, profesora-investigadora Paris
Christy Petropoulou, Grecia
María Herrera
Nancy Mercado, pan artesanal La patrona
Inés Durán Matute, México
Mina Lorena Navarro, BUAP – Puebla

Alfonso Diaz, Colectivo de prácticas narrativas
Mir Rodríguez Lombardo
Papús Von Saenger
Marcos Giralt
Yael Weiss
Vicente Moctezuma Mendoza
Isabel Mateos
Carlos A. Ventura Callejas
Luca Newman
León Fierro, Mexicali Resiste
David Zonana
Lila Avilés
Sofía Arrollo
Sophie Alexander
Gabriela Zanabria Corona
Graciela Delgado Ramírez
Constanza Cuetia
Aracelia Guerrero Rodríguez
Marceo Sandoval
Piña Palmera AC. (México)
Paola Diaz Lizé (Chile)
Pierre Beaucage (Canadá)
Cecilia Zeledón (México)
Oscar Soto Badillo (México)
Álvaro Quiroz SJ (Mëxico)
Gabriela Di Lauro Bentivogli (México)
Mercedes Núñez Cuétara (México)
Antonio Fuentes Díaz (México)

Eduardo García Vázquez. Universidad Iberoamericana Puebla (México)
María Eugenia Sánchez Díaz de Rivera (México)
Itzel López Nájera (México)
Marcela Ibarra Mateos, Universidad Iberoamericana Puebla, México.
Claudia Magallanes Blanco, Universidad Iberoamericana Puebla (México)
Guadalupe Chavez Ortiz Académica de la Ibero Puebla (México)
Patricia Maldonado (México)
Compas Arriba – colectivo de Medios Libres
Lado B Medio (Puebla)
Silvia Coca, México
Jéssica Coyotecatl
Fortino Domínguez Rueda, Centro de Lengua y Cultura Zoque – Universidad de
Guadalajara. México.
David Garcia Cazares
Rocio Martinez
Diego Luna, Monterrey, N. L.
Lylia Palacios Hernández , Monterrey, N. L.
Martine Gerardy, Liège, Bélgica
Isabelle Mouly, Francia
Alfonso Leija Salas
Francisco De Parres Gómez, Antropólogo y fotógrafo
Carolina Elizabeth Díaz Iñigo, Antropóloga
María Gabriela Debus, San Martin de los Andes, Argentina
Rodrigo Alexander Uribe Cevallos, Cuernavaca, Morelos
Lila Calderón, Cipolletti, Rio Negro, Argentina
Maria Teresa Bermudez , Venezuela
Adazahira Chávez Pérez
Patricia Botero-Gómez, Centro de estudios independientes, Color tierra, Colombia
Eva Arán Vidal

Eva María Serna Arán
Rocío Servín Jiménez, Guanajuato
Charlotte Sáenz , California, E. U.
Gisela Espinosa Damián
David Barrios Rodríguez, Ciudad de México
Raúl Ornelas, Académico de la UNAM
Héctor Tomás Zetina Vega
Laura Gisela García Domínguez, Profesora de la ENAH.
José Ignacio Sánchez Alaniz
Ana María Vera Smith
Víctor Manuel Ortiz Villarreal
Nora Tzec Caamal
Alberto Coria Jiménez
Jorge Antonio Cruz López
Profra. Jubilada Guadalupe Castillo Feliciano
Fabián Guerrero, editor
Fernando Medina
Felipe Ignacio Echenique March
María Guadalupe Mea Lavaniegos
Aline González Balcázar, Colima, México
Carlos Garza Falla
Graciela de la Torre
Oralba Castillo Nájera, Cuernavaca, Morelos
Verónica Ortiz Cisneros
Ma. del Rosario Aguilar Pizaña
Arturo Carrasco Gómez, sacerdote anglicano
Tania Paloma Hernández, Academica, UACM
Lina Odena Güemes Herrera

Silvia Resendiz Flores, Ensenada, BC
Blanca Lilia Narváez Rivera
Margarita Rodríguez
Bonifacia Hernández Flores
María Elena Ferrer Amarillas
Jacinta Zepeda Nuñez
Josefina Fregoso
Sashenka Fierro Resendiz
Rosa Paulina Resendiz Flores
Jorge Luis López López
Shula Erenberg cineasta
Paula Lucía Muñoz Güemes
Siria Garibay Marrón
Tania Gallaga Hernández
Betsabé Rivera López
María Cristina Peralta Casillas
Elena Katzenstein Ferrer
Alejandra sierra
Alejandro Rodríguez Andrade, Villa de Álvarez, Colima
Elena Fortes Acosta
Natalia Pérez Turner
Sofía Arroyo Martin del Campo
Irene Alvarado Saravia
Laura Ulloa
Arturo Sampson Alazraki.
Jaime Chabaud, dramaturgo y periodista
Stella Maris Figueroa
Hugo Molina

Mathias Órdenes Delgado, Universidad Católica de Temuco, Chile
Mario Bladimir,
Dalia Alejandra Luna Muñoz, Ciudad de México
Ruben Bello Traverso, Artista Plástico , Integrante del Conversatorio Abya Yala
Uruguay
Lila Avilés
Andrés Hirsch Soler
José Antonio Arenas Romero, Colectivo Jirafa. Cuernavaca, Mor
Araceli Joshabet Mendoza Granados
Anayatzin Temores Alcántara
Maria Gracia Castillo Ramírez, APJI-SNPICD-INAH
María Gutiérrez Zúñiga
Edo Schmidt, sociólogo, Münster/Alemania
Laura E Hinojosa Her
Mónica Sainz Ibarra
Laura Espejel
Aída Analco Martínez
Dante Anaya Saucedo
María Cristina Castillo Velázquez
Edith López Ovalle
Isabel Gutiérrez Paredes
Florina Mendoza Jiménez
Adolfo Valtierra
Yolanda Abrajan Flores
Roberto Quiroz González
Rodolfo Oliveros Espinosa
Alexis Daniel Rosim Millán
Rocío Badillo Garrido
Ana Vianey Figueroa Rodríguez

Lilia García Torres
Volga De Pina
Sandra Estrada Maldonado
Mireya P. Ruiz Esparza
Paula Herrera Martínez
Merary Beatriz Vieyra Carmona
Marisela López Pérez
Julieta Flores Muñoz
Abraham Héctor Cano Alarcón
Mario Galván, Sexta Grietas del Norte, Sacramento, CA, Estados Unidos
Mtra. Julieta García L, CNTE, Ciudad de México
Juan Manuel Ayala, Red Ciudadana Alcaldía Miguel Hidalgo
Consuelo Barajas Aviles, terapeuta, Estado de México
Karla Edna Garcia Rocha, Académica, Ciudad de México
Juan José Hernández López, Docente, Ciudad de México
Melva Hortensia Vázquez Velasco, Docente, Ciudad de México
Ricardo Padilla Reyes, Empleado público, Ciudad de México
Pablo Casares Arrangoiz
Jesús González Pazos, Euskal Herria/País Vasco
Aris Mermigkas Honorario Abogado, Athens Bar Association Grecia
María José Martínez Gutiérrez
Simona Maria Frigerio, periodista, directora del Semanario Inthenet, Italia
Manuela Fulvia Micolano
Carmen Domingo
Héctor Estomba Valencia, España
Eduardo Viveiros de Castro, Universidade Federal do Rio de Janeiro Brasil
Daniela Alatorre Benardhttp://noficcion.mx/
Margaret Cerullo Hampshire College, Estados Unidos

Bárbara A. Riviello Falcón, Adherente a La Sexta
Eugenia Ogarrio Calles
Rubén García R., Docente jubilado UAQ.
Diana Itzu Gutiérrez Luna, Chiapas, México
Claudia Fausti, Misiones, Argentina
Maya Goded
Martha Elena Welsh H.
Matilde Belem Huerta
Clementina Gutiérrez Zúñiga.
Carlos Tornel, investigador, Universidad de Durham, RU
Humberto Robles dramaturgo, México
Virginia Ortega Cervantes, Colectiva Jirafa/Nuestra alegre rebeldía, Cuernavaca,
Morelos
Deyanira Cortes Martinez
David Jiménez, Geografias Comunitarias
Emilia Torres, Geografias Comunitarias
Rene Olvera Salinas, Docente de la Universidad Pedagógica Nacional, Querétaro,
México
José Antonio Ortega Rangel
Marco Arturo Calderas Osorio
Armando Soto Baeza
Porfirio Martínez González
Johan Gordillo García
Elena Aguayo
Alma Idalia Kullick Lackner.
Cecilia Dávalos, Alemania
Alma Sánchez, Periodista de Medios Libres, Morelos, México
Delmy Tania Cruz Hernández
Adel Gutiérrez Tenorio

María del Lucero Pacheco Blas, Estudiante de doctorado
Francisca Urias Hermosilo
Antonio Sarmiento Galán, Cuernavaca, Morelos
Rogelio Vizcaino
Guillermo Ramírez, FES Acatlán UNAM
Timo Dorsch, Alemania
Ebru Celtikli, Alemania
Luis Carlos Andrade García Peláez
Verónica Munier
José Resendiz
Cecilia Duarte
Carlos Chablé Mendoza Cronista de Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo, México
Miguel Napoleón Estrada Serrano, Trabajador de la UACM
Juan Luis Sosa Mendoza
Alptekin Aydogan, Ohio, Estados Unidos
Camila Barragán, ICSyH-BUAP, Puebla, México
Silvia Beatriz Della Maddalena, Buenos Aires, Argentina
Otoniel Toledo Salinas médico intensivista perteneciente al colectivo Ángela Davis
de la Liga Comunista de México.
Luis Gonzaga Braga Filho, São Paulo / Brasil
Agustín Vaca García
Mariana Favela
Ernesto Camou Healy, Hermosillo, Sonora
María Isabel Ruiz Quiroz
Rodrigo Camarena González
Braulio Montequin, Txiapasekin (país vasco)
José María Gamboa Herrera
Eduardo Michel González
Blanca Ibarra, Ciudad de México

María Isabel Concepción Pérez
Enrique Avila Carrillo
Gerardo Salvador, Ciudad de México
Daniela Lechuga, Ciudad de México
Joel Ortega Erreguerena, Profesor de la UNAM.
Mariana Ramirez Manzano
Michael Breidsprech
Selva Enríquez Bejarano
Verónica Isabel Rivera Vázque
Jessica Alonso Flores
Rosa Carrasquillo
Eleuterio Payan
Dolifet Antunez
José Manuel Juárez Núñez, UAM Xochimilco
Carlos Hagerman
Roger Maldonado Baqueiro
Marisol Fernández, Artista Plástica, Tepoztlán, Morelos
Mayra Almanza, Córdoba-Argentina
Fabiana Bringas, Córdoba-Argentina
Valeria Sbuelz
Carolina Santizo Portillo
Soledad Herrera
Ana Paula Morel, Universidade Federal Fluminense (UFF), Brasil
Ullrike Röding-Gilberg
Paula Seidel
Oskar Röding
Beatriz Vela, San Agustín, Jalisco
Guadalupe Miranda

Vicki Alexander, Berkeley, California, Estados Unidos
Lourdes Padilla-Cabrera, Académica
Michalis Psimitis, Universidad del Egeo
Jorge V. Villalobos G
Paula Canal Huarte
Mario Vázquez Dirzo, Iztapalapa Ciudad de México
Arturo Espinoza, Comunicólogo
Roxana Bolio
Leonel López
María de Lourdes Mejía, Madre de Carlos Sinuhé Cuevas Mejía
Roberto Rodríguez Contreras “Gato”
Zoraida Rosalía Balcázar Cedillo, Ciudad de México
Felipe I Echenique March, INAH
Lorna Scott Fox
Santiago Llerenas
Ana G Quijano, Colombia
Lino von Saenger
Patricia de Obeso González
Francisco Ortega García
Oscar Arturo González Espinosa, Naucalpan, Edo Mx
Lourdes Gutiérrez
Mercedes Simoncini, Rosario, Argentina
David Olguín
María Isabel Pérez Enríquez, San Cristobal de las Casas, Chiapas
Nicolas Pérez Rulfo
Javier Méndez
Elia Bedonia, Bolonia, Italia
Lenin Andrés Fonseca

Claudio García Ehrenfeld
Andrea Medina Riancho, California, Estados Unidos
Berta María Rayas Camarena, Mujeres y la Sexta Jalisco
Ma. de La Paz Espino del Castillo Barrón
William C. Quinn, Zapopan, Jalisco
Servando Gajá Rodríguez, Cineasta, Morelos, México
Tania Claudia Castillo
Lia Pinheiro Barbosa, socióloga, Brasil
Max Elbaum, Convergence Magazine Editorial Board
Pablo Martinez, Pachuca, Hidalgo
Mariano Francesco De Luca, Italia
Rodolfo Miguel Hirsch Soler
Joe Liesner, California
Elisa Cruz Rueda
Alma López
Aaron Pollack
Daliri Oropeza, periodista independiente
Cecilia María Salguero, Junín de los andes Neuquén, Argentina
Amaranta Cornejo Hernández, Puebla, México
Rosángela Pérez Mendoza, Ciudad de México
José Luis García Ortíz
Argelia Rentería Ravizè
Arturo Guerrero Alonso
Johnatan Guerrero Rentería
Janet Jarrell, San DIego, California, Estados Unidos
Nina Serrano, Ciudad de México
Eduardo Espino, Montevideo, Uruguay
David Muñoz-Alcántara, Finlandia

Kate Keller, Montana, Estados Unidos
John Wolverton, Montana, Estados Unidos
Pablo Reyna Esteves
Adriana del Moral Espinosa, editora México/Estados Unidos
Sonia Larramendy
Chaco de la Pitoreta, Honduras
Fernando Alan López Bonifacio, UNAM
Brenda Porras Rodríguez, UNAM.
Cristina Leal, Estado español
Rosa María Barajas Aviles, México
Enrique Davalos Lopez, México
Adolfo Olea Franco
Alejandra Cárdenas Santana
Violeta A. Chávez Bautista, Veracruz
Johanna Murillo.
Gabriel Pascal
Vicky Lili, Grecia
Antonio Flores González, Universidad Autónoma de Querétaro
Ángel Ancona
Maribel Nicasio González, Guerrero, México
Karina Bustos García, Fotógrafa, Ciudad de México
Mario Espinosa Ricalde
Polo Castellanos, Movimiento de Muralistas Mexicanos, México
Alma Leticia Fregoso Rodríguez, Aguascalientes,
María Cecilia Sheridan Prieto
César Silva Montes
Armida Elia Valverde Cabral
Alicia Cruz, Adherente a la Sexta, Tepic, Nayarit, México.

Estela Valverde Cabral
Danilo de Assis Clímaco
Stefanía Cecconello, Córdoba-Argentina
Ricardo Enrique Flores Corrales.
Pía Camil, Artista visual, Edo Mx
Marlen Alicia Cano Morales
Sihara Casillas Gaeta, Bióloga
José Martín Velázquez Pérez
Kaori Citlali Flores Valverde
Cecilia Soler
Isabel Castillo
Yuriria Pantoja Millán
Amanda Ramos García
Natalia Hernández Cornejo
Víctor Hugo Guzmán Cuevas
Claudia I. Espinosa Díaz
Claudia Ledesma Hernández
Xochitl Zolueta Juan
León Benito Silva Velázquez
Pável Valenzuela Arámburo
Roxana Carmona Viveros
Dulce María Reyes Páramo
Gibrán Rodrigo Mejía Toriz
Hugo Pérez Trejo
Alejandro Araujo Pardo
Adriana Ruiz Gadea
Alejandra Hernández Bocanegra
Lilia Bocanegra Moreno

Francisco Pérez Hernández
Edgar Aguilar Espinoza
Selene Solís Tejada, Cd. Juárez, Chihuahua
Alberto Barrera
Carmen Georgina Treviño González
Jack & Ayda Lucero Fleck, Oakland, California, Estados Unidos
Florina Piña Cancino, gestora cultural y trabajadora universitaria
María Rosaria Mariniello, Napoli, Italia
Patricia González-Zúñiga, California, Estados Unidos
Mtro. Gilberto Zuniga, San Diego, California, Estados Unidos
Carolina Irene Márquez Méndez
Carovane Migranti, Italia-Tunisia-México
André Nascimento, Diário da Guanabara
Luca Manunza, Sociólogo investigador Association cultural Perda Sonadota, Cerdena,
Italia
Elizama Rodas
Gabriela Aguilar
German Hernández
Verónica Marín
Yazmin Cano
Katya Ramírez
Evelyn López Simental
Patricia Ortega
Martha Rodríguez
Dulce Ureña Hernández
María José Larios Corrales
Diana Rubio
Verónica Beltrán
Fiama Rosas Rodríguez

Magaly Romo Pedroza
Martha Ruiz Ballesteros
Daniel Don
Abelardo Chávez
David Pavón Cuéllar
Nithia Castorena-Sáenz, Chihuahua
Lucia Elena Cara, Reggio Calabria, Italia
Ana Belén Sánchez Montalvo, Ciudad de México
Aguanno Enza, Florencia, Italia
Vladmir Souza, São Paulo, Brazil
Olivier Malcor, Italia
Calixto Trinidad Carbajal
María Inés Roqué
Lídia Serrano Martínez, Cantabria (España)
Marina Roio, Italia
Israel Solorio Sandoval, Facultad de Ciencias Políticas y Sociales UNAM
Atanacia Rescalvo
Juan Martínez, Tepoztlan, Morelos
Coquis Delgado, Tepoztlan, Morelos
François Paumier, Saint-Girons, France
Isabel Sanginés Franco, profesora universitaria.
Ena Miroslava Martínez Pérez
Mabel Nogueira
Raquel Vázquez Díaz
Lorenzo Perrona, Italia
Rodrigo García Leija
Maud Febvay, enseignante
Stephan Lynn DeWeese-Parkinson, Tijuana, BC

Catherine DeWeese Párkinson, Tijuana, BC
Emely Arroyo Elizarraraz, Tijuana, BC
Fabio Bertazzo, Italia
Sara Islas, feminista lesbiana independiente
Patricia de Obeso
Astrid Puentes
Renata Demichelis
Adriana Muro
Valeria Villalobos
Diego Morales de Murga
Andrea Ariza Ruiz
Amalia De Montesinos Zapata
Irene López Caltenco
Natalia Iliana López Medina
Ricardo Reyes Márquez
Margarita Cervantes
Eduardo Velasco Vásquez
Elena de la Fuente
Gabriele Braghelli
Juan Ramón Castillo R.
Ruben Macias Esparza
Guillermo Büsch
Luis Alberto Hernández Guzmán
Tobias Müller, The New Institute, Hamburg, and University of Cambridge
Tekwani Fernández
Itztliocelotl Miguel Romero
Ana Laura Vázquez Caso
Mary Ann Tenuto, Chiapas Support Committee

Miguel Ángel Radilla, Red de Resistencias y Rebeldías de Tijuana, Tijuana, BC
Ferdinando Alliata, Palermo, Italia
Ivette Leyva C.
Alicia Andares, trabajadora independiente, Ciudad de México.
Carlos Hagerman
Ruth Betancourt Vargas
Tlatoani Tlacaelel Flores
Mary Zapala
Diego Luz
Alicia Mendoza Guerra
Ángeles Sánchez Bringas
Ricardo Falomir
Mauricio Acosta
Enriqueta López de la Cruz
Miguel Ángel Alvarado Hernández
Sergio Visquerra, Seminario Subjetividad y Teoría Crítica del Posgrado de Sociología
de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla.
Teresa Jacob
Rosa María Jurado Muñoz
Erica Serrano
Teresa Rodríguez de la Vega Cuéllar, FCPyS UNAM
Carmen Dayana Ayala Lopez, Tijuana, BC
Andrea Schwuchow
Andrea Sánchez Grobet
Sofía Falomir Sánchez
Andrea Ramírez Aburto
Lucía Riojas
Carolina Torreblanca Becerra-Acosta
Daniel Cuevas

Mónica Meltis Véjar
Simón Sánchez Ortega
Regina Barrios Parlange
Simón Sánchez Ortega
Regina Barrios Parlange
Mariana Orozco Ramirez
Pablo E. Martínez Rodríguez
Jimena Soria
Marcela Azuela Gómez
María Álvarez Reyes
Regina Ganem
Jimena Garcia Cabello
Isabel Garcia Lievana
Lilian Karina Barriga Castañeda
Yael Viridiana Ramírez Romero
Brenda Ana Isabel Rolón García
Vladimir Chorny
Aldo Sotelo
Francisco Lagunes Gaytan, Antropologo
Elisa Cruz Rueda. Escuela de Gestión y Autodesarrollo Indígena. Universidad
Autónoma de Chiapas.
Ana María Sánchez Rodríguez
Regina Pérez Ysunza
Paulina Botella Alanis
Jorge Hidalgo Zurita
Anahí Espíndola Pérez
Judith Chaffee Hoppe
María de Lourdes Covarrubias Velasco
Valentina Glockner Fagetti

Roberto Rosete Guzmán
Celeste Maribel Tamayo Carrera
Paulino Alvarado Pizaña
Huáscar Salazar Lohman (Bolivia)
Lesly Yobany Medoza, Nubenegra
Ragueb Chaín Guadarrama
Melina Gómez
Shuravi Serratos
Marcela De Alva
Ericka Sánchez
Rosalba Zambrano Velasco México
Gerardo Pérez Viramontes (México)
Guillermo Pérez Esparza (Guadalajara, Jalisco)
Ernesto Aroche (Puebla, México)
Mely Arellano Ayala ( Puebla, México)
Nuria Ciofalo (Estados Unidos)
Joaquín Osorio Goicoechea
J. Jesús María Serna Moreno
Pedro Raul Suarez Treviño, Asesor juridico
Ericka Ileana Escalante Izeta (México)
Al-Dabi Olvera Castillo (México)
Cecilia Peraza Sanginés UNAM
Liliana Daunes Comunicadora feminista argentina
Angela Daly, Escocia
Jesse Hutchison , Sextas grietas del Norte California, Estados Unidos
Giuseppe Rotiroti
Irene Mulazzani
Virgilio Mail

Emmanuel Galaviz, Red de Resistencias y Rebeldías de Tijuana Tijuana, BC
Cassandra Cárdenas Pimentel Promotora Cultural
Sinaí Rivera Martínez Integrante del colectivo Ilusionistas sociales
Marco R. Alcántara Jiménez
Karen Huffman
Adriana López Catalán
Eliézer González Luévanos, Profesor de primaria y cantautor, Saltillo, Coahuila
Ma. Asunción Gutiérrez González
Rosaria Ronchi, Italia
Priscilla Mojica, Tijuana, BC
Agustin Solano Lopez, Guerrero, México
Luz Verónica Gallegos Cantú, Profesora universitaria, Monterrey, N. L.
María Belmonte Vega, Monterrey, N. L.
Diana Puente, Monterrey, N. L.
Vanessa Sugey Catalán Sánchez, Cuautla, Morelos
Oswaldo Salvador Alba Chavez, Tallerista del faro Indios Verdes
Nayade Monter Arizmendi
Heriberto Rodriguez, fotógrafo, México
Amarela Varela Huerta Profesora Investigadora. Academia de Comunicación y
Cultura San Lorenzo, Tezonco
Maria Auxilio Barajas Aviles, trabajadora independiente Estado de México
Alejandro Bonada Chavarría, Universidad de Granada
Omar Vargas Angeles, estudiante de posgrado en CIESAS-Sureste.
Raúl Ybarnegaray, trovador, Cochabamba – Bolivia
José Luis Aguilar Alatorre, Corregidora, Querétaro
Wilda Western Universidad Autónoma de la Ciudad de México
Alberto Velázquez Solís Universidad Intercultural de Campeche Yucatán, México
Juan Carlos Alejandre
Maria Isabel Pérez, Colectivo Chikinte’

Rodrigo Carrillo Barajas, estudiante UNAM, Edo Mx
Maria Refsland
Susanne Normann
Viljar Eidsvik
Åsne Rosseland
Eline Mannino
Ingrid Fabiola Ocares Moen
Hedda Østgaard
Haley de Korne,
Eva Maria Fjellheim
Ragnhild Holtan
Henrikke Ellingsen
Tuva Sætre Ressem
Sonia Munoz Llort
Sarah McClain, Missoula, Montana EEUU
Robbie Liben, Missoula, Montana EEUU
Carol Wald, Missoula, Montana EEUU
Robert C. Rosen, Missoula, Montana EEUU
Kim Bostrom, Missoula, Montana EEUU
Char Jones, Hamilton, Montana EEUU
Dave Jones, Hamilton, Montana EEUU
JP Kaljonen, Visual artist
Alèssi Dell’Umbria
Maurizio Acerbo
Luis Hernández Herrero, médico, España
Lorena Cortés Manresa
Kurt Richards McLean, Baja California, Mx y San Diego, Estados Unidos
Carmen Valle
Alejandro Simental Casillas
Cipriano Izquierdo

Claudia Ramírez Martínez, artista interdisciplinaria
Elena Delgado
Maria Concepcion Garcia Batalla, España
Juana Cruz Jimenez de las margaritas
Ludovica Pivari
Giovanni Cuocci
Felipe de Oliveira Uba, FGV, Brasil
Patricia Guerrero, UFSC, Brasil
Adriana Angelita da Conceição, UFSC, Brasil
Brenda Arelli Urbina Bolaños, actriz Performer
Jérémie Bonheure, Francia
Andrea Guerrero, Colombia
Diego Florez, Colombia
Samantha Alflen, Brasil
Aline de Jesus Nascimento, Brasil
Fernando Neri Valente, Brasil
Natalia Walzburger Martins, Brasil
Amanda Becker, Brasil
Ana Lilia Félix Pichardo, UFSC, Mex/Brasil
Natalia Escobar, Periodista
Jorge Abraham Rábago Vega
Raúl Camargo, Estado Español
Lisa Lugrin, autora de comics
Clément Xavier, autor de comics
Filiberta Nevado Templos
Rudy Graves, Reino Unido
Ivette Sampson Avila, Mexico
Ricardo Giraldo Montes
Clara Redal Móntan
Laura E. Prianti, Ciudad de Mexico

Pilar Redal Montané
Hernán Uviña, Autor, Argentina
Gizela Garciarena Hugyecz
Zaidy Manoella Dzay Graniel, Red Recrearte Germina, Yucatán, Quintana Roo
Diana Gabriela Uiz Ateaga, Red Recrearte Germina, Yucatán,Quintana Roo
Luis Carlos Andrade
Cecilia Espinoza Reyes
Miguel Jiménez Mendoza
Armando Mora Martínez
Gerardo Tort
Bertha María Preza Martínez, Ciudad de Mexico
Raquel Herrera, Red De Resistencias y Rebeldías en Tijuana, Tijuana, B C
Norma Angélica Parra Hernández
Luiz Miguel Mendonça Gonçalves
Crisstian Villicaña, Periodista, Tijuana, BC
Rubén Guevara, Ensenada
Noemí Domínguez Gaspar
Rosa Merino, Escribano, Madrid, España
Nayar López
Reyna Cliiff
Daniel De Santis
Juan Trujillo Limones, Barcelona, España
Silvia Resendiz Flores
Blanca Lilia Narváez Rivera
Margarita Rodríguez
Bonifacia Hernández Flores
María Elena Ferrer Amarillas
Jacinta Zepeda Nuñez
Josefina Ibarra Fregoso
Rosa Paulina Resendiz Flores

María Cristina Peralta Casillas
Virginia Rivera Gutiérrez
Fabian Hector Luna
Claudia Martínez Sánchez, Puebla
Francisco Toscano Sosa
Mónica Sánchez
Ángel Manuel López Rafael
Teresa González de Chávez Fernández, Madrid, España
Ángel Serrano Galindo, Comunero de Xalatlaco
Cresencio Chávez Salazar, Docente, Ciudad Juárez, Chihuahua.
Tania Paulina Viña Frías
Isaac Aldana Serrano
Ana Valentina López De Cea
Alejandra Madrigal
Araceli Maldonado
Sonia Tuset
Juan Espinosa, Argentina
María Belén Maña, Argentina
Marcos de Vedia, Argentina
Toluz Chediex, Argentina
Morelia Montes, Argentina
Mariano Pierri
Denise Sol Margulis, Argentina
Remigio Gomez
Raúl Alberto Cela, Argentina
Carolina González González, Red Regional de RyR, La Paz, BC, Mexico
Itzamna Hernández, Músico y Actor
Wendy Juárez
Miriam Diana
Constanza Campos Cerón, estudiante, UAZ

Manuela Salazar Suárez
Mario Alberto Cortez Campos
Francisco Javier Tapia Hernández
Nadia Constanza Hernández Díaz
Jesús Espinoza Mendez
Gildardo Izaguirre Fierro
Jennifer Zoe Borrego Duran
Jaime Renan Ramírez Zavala
Ana Laura Ríos Morón
Ramón Ernesto Jara Guzmán
Iris de la Peña López
Brenda Yohana López
Alma Leticia Borrego
María Betzabe García Galindo
Ilich David Escobar Corona
Victoria Gallegos Guerrero
José Alberto Zamudio Salazar
Gildardo Izaguirre Fierro
Alfredo Galvez Rubio
Germán Mendez Lugo
Héctor Abraham Borrego Duran
José Antonio Estrada Godinez
Luis Alain Lizarraga Sánchez
Ricardo Vazquez Gonzalez
Pablo Montaño
Nysai Moreno, Red regional de RyR San José BCS, Ensenada, BC
Carmen Morales Mendez, socióloga
Silvia Anguiano Rodriguez, abogada
Nery Chaves García
Mariana Edith González Alvarado, etnóloga

Mariana Alaide Jiménez Toris
Ireri Mejía Almonte
Ma del a Carmen Bustos Garduño
José Alberto Dávila Corella, músico
Axel Gottschalk, Argentina
Rosa María Mila Degante, Huamantla, Tlaxcala
Efrén López Mila, Huamantla, Tlaxcala
Diego René Rosas Martínez, Puebla
Carlos Damién Nava Suárez , Puebla
Rubén Torija Luna, Puebla
León Julián Mayorga Vaca, Puebla,
Guadalupe D. Vargas, CDMX
Pável Alejandro Mayorga Vaca
Ana Laura Suárez Lima
Nemir Viveros Cantera, San Pedro Cholula, Puebla
Israel Rivera González, Ciudad de México
María Teresa Ascencio Cedillo, Puebla.
Francisco Jorge Espinosa, Argentina
Noé Humberto cazetta, São Paulo, Brasil
Silvio Carneiro, São Paulo, Brasil
Menna Mourad, Africa, Egypt
Elismar de Souza, Rio de Janeiro, Brasil
Marina Rago Moreira , São Paulo, Brasil
Rayssa Cortez, Brasil
Angelica Santamaria Alvarado
Adair Daer Simoes Filho, Santo André SP, Brasil
Anielle Gonçalves de Oliveira, Atalanta, SC, Brasil
Flávio Miranda, Rio de Janeiro, Brasil
José Blanes Sala, São Paulo, Brasi
Ricardo de Sousa Moretti, São Paulo, Brasil

Igor Celestino Ramos, Santo André, SP, Brasil
Eduardo Massayuki, São Bernardo do Campo, SP, Brasil
Leonardo Leite, Niterói, Brasil
Jônatas da Silva Abreu Aarão, Niterói, Brasil
João Nackle Urt, Brasil
Robson Luiz Pretodio
Adriana de Carvalho Alves, Brasil
Isaac dos Santos Bezerra, Brasil
Alessandra Prates Barreras Carriero, Porto Alegre, Brasil
Marcos Paulo Vitorino, Santo André, SP, Brasil
Raul Garcia Simões, São Paulo, Brasil
Pedro Puertas Silveira, São Paulo, Brasil
Sávio Freitas Paulo, Rio de Janeiro, Brasil
Miriam Oliveira, São Paulo, Brasil
Andrea Avila Serrano, Bogotá, Colombia
Liam, Nueva York, EUA
Paulo Henrique Furtado de Araujo, Niterói,Brasil
Fabiane Santana Previtali, Coordenadora do GPTES, UFU, Brasil
Andrea Santos Baca, CRU Solo , UFABC, SP, Brasil
José Antonio Foronda Farro, CdMx
Cecilia Torres Garibaldi, Argentina
Rodrigo Vera Reyero
Elina Aguiar, Argentina
Yhaira González-Avilez, Tijuana, Baja California, México.
Iris Nayeli López Pérez
Elia Gutiérrez Díaz
María Paola Ortiz Santiago Reyes Herrada
Susana Molina Medina
Paulina Genea Parra Chávez
Dany Gutiérrez

Karen Elizabeth Zúñiga Fernández
Ivonne Monte de Oca
María Estrada, Tijuana, BC
Cipactli Yruegas Rubalcaba
Lizet Romero Guzmàn
Ricardo Javier Suárez Estrada
María Magdalena Cerda Báez
Ernesto García Hernández, Puebla
Theresa Ortega, San Diego, CA
Cristina Steffen, CdMx
Addison Winslow, California, EUA.
Enrique Ávila Carrillo,
Luz Rivera
Miguel Alejandro Gutiérrez Hernández
Lizeth Capulín Arellano
Macarena Marey, Argentina
Luis Rojas, Paraguay
Nicolás Salvi, Argentina
Matías Blaustein, Argentina
Pablo Díaz, Uruguay
Pablo Vommaro, Argentina
Carla Gras, Argentina
Fernanda Torres, Argentina
Pablo Alabarces, Argentina
Bernardo Mançano Fernandes, Brasil
Manuel Riveiro, Argentina
Pablo Dalle, Argentina
Pabel López Flores, Bolivia-Italia

Elver Guerrero Espitia, Colombia
Jorge Montenegro, Brasil
Paula Varela, Argentina
Stalin Herrera Revelo, Ecuador
Salvador Schavelzon, Brasil
Sergio Elías Uribe Sierra, Chile
Mariano Millán, Argentina
Vanda Ianowski, Argentina
Fabiana Bringas, Argentina
Stefanía Cecconello, Argentina
Valeria Sbuelz, Argentina
Juan Wahren, Argentina
Dolores Roca Rivarola, Argentina
Renata Ferreira da Silveira, Brasil
Marcelo Argenta Câmara, Brasil
Mariana Caballero Briones
Ilyana Ramírez Gutiérrez
Margarita Espino Del Castillo Barrón
Alejandra Martínez, Monterrey, N.L.
Alejandro Bernal, Monterrey, N.L.
Hugo Gottschalk, Argentina
Jesús Gómez
Yarazeth Mayoral Santiago
Victoria Ruiz Rincón
Elena Morúa, San Cristóbal de las Casas, Chiapas
Ernesto Flores Escareño , Zacatecas, México
Miguel Ángel Sánchez Salas, Zacatecas, México
Martin Argumedo López, Zacatecas, México

Sergio Armando Flores Carranza, Zacatecas, México
Juan Enrique Ortiz Sanchez, Zacatecas, México
Sonia Viramontes Cabrera, Zacatecas, México
Jairo Antonio López, Zacatecas, México
Betsy Malely Linares, Zacatecas, México
Gilberto Raúl Mendoza Martínez, Zacatecas, México
Silvana Andrea Figueroa Delgado, Zacatecas, México
Norma Angélica Andrade Haro, Zacatecas, México
Raúl Morones Muñoz, Zacatecas, México
Josué De Ávila Gonzalez, Zacatecas, México
Alba Amaranta Hernández Martínez, Zacatecas, México
Noé Hernández Cortez, Zacatecas, México
Sigifredo Esquivel Marín, Zacatecas, México
José Antonio Garamendi, Zacatecas, México
José Fernando Rojas Morales, Zacatecas, México
Luis Rubio Hernansaez, Zacatecas, México
Ricardo Bermeo, Zacatecas, México
Florentina Santiago Santiago, Zacatecas, México
Erika Isabel Varela, Zacatecas, México
Gamaliel Moreno Chávez, Zacatecas, México
Domingo Cervantes Barragan, Zacatecas, México
Sandra Magdalena Montelongo Cortez, Zacatecas, México
Martín de la Rosa Trejo, Zacatecas, México
Kevin Jareth Gonzalez García, Zacatecas, México
Norma Ávila Baez, Zacatecas, México
Patricia Lerma Ríos, Zacatecas, México
Humberto Catalán Carbajal, Zacatecas, México
Mónica Yunuen Ávila Valdivia, Zacatecas, México

Daniel Omar García Magallanes , Zacatecas, México
Mauricio Moncada de León, Zacatecas, México
Ana Dorrego Carlón, España
Eric A. Valdes
Alma Laura López Gabriel
Adán Israel Martinez Murillo,
Silvia Moguillansky, Argentina
Lev Moujahid Velázquez Barriga
Laura Gabriela Rivera Acosta
Nidia Andrea Olvera Hernández
Gerardo Buenrostro Rivera
Amaranta Cabrera Pimentel
Raúl Rodríguez Fernández, Escultor
Jordi Vera
Yesenia del Carmen Cortés, socióloga
Silvia Martínez Saavedra, gestora cultural
Viridiana Coria Heredia, docente
Víctor Gutiérrez Torres, editor
Katia Reyes Garduño
Noé Arias Barajas
Laura Díaz-Ortíz Salgado
Emmanuel Díaz Hernández
Mariana Uribe Cortés
Maribel Aguilar Medina
Edgar Salvador Sanabria
Cindy Vanessa Olvera Camacho
Laura Eugenia Malagón Castro
Rubén Morales Farías

Jonathan Sibrahim Macotela Aldrete
Yurisan Berenice Bolaños Ruíz
Dante Khalil Ibarra Pichardo
Melissa Lara Flores
Roberto Briceño Figueras
Alejandro Manuel Castro, Argentina
Juliana Gómez, BUAP
Guillermo Bustamante Castañares
Francisco Arturo Rubio Michaus
Mariana Saenz Arroyo Valencia
Jorge Gordillo Matali
Bosque David Iglesias
Taide Martínez Gómez
Daniel J. Ehrlich V
María Mac Gregor
José Guillermo Villegas Cruz
María Matilde Salazar Rodríguez
Francisco Hernández Ochoa
Maria L. Guillen Valdovinos, Seattle, Estados Unidos
Christopher Rishel, Tijuana, BC
Gerardo Díaz, Tijuana, BC
José Manuel Lomelin, Tijuana, BC
Xirli Thomas, Tijuana, BC
Carolina González González, La Paz, BCS
Alejandra Córdova, Tijuana, BC
Valeria Salas, Tijuana, BC
Beatriz Córdova, Tijuana, BC
Kanec Chris Rodriguez, Los Angeles, California, Estados Unidos

Targol Mesbah, Los Angeles, California, Estados Unidos
Linda Quiquivix, Los Angeles, California, Estados Unidos
Martha Josefina Molina Avila, Tijuana, BC
Miriam Garcia, Tijuana, BC
Waldo López, Tijuana-San Diego
Bertha Jottar, Nueva York, Estados Unidos
Daniel Mejía, Tijuana, BC
Eduardo Chairez Mendoza, Tijuana, BC
Daniela Cortés, Tijuana-San Diego
Guadalupe Duarte Espinoza, Tijuana, BC
Lorena Muro, Guadalajara, Jalisco
Priscilla Mojica, Tijuana, BC
Liz Huato, Tijuana-San Diego
Karén Marquez Saucedo, Tijuana, BC
Diana Damián Palencia, San Cristobal de las Casas, Chiapas
Nelly Yaxaira Espinoza Martinez, Tijuana, BC
Bianka Itzel Verduzco Carrazco, Tijuana, BC
Efrain Avila Delfin, Tijuana, BC
Roberto Flores, Los Angeles, California, Estados Unidos
Jaime Cota Aguilar, Tijuana, BC
Giselle Estrada, Tijuana, BC
Maria Isabel Pérez, Colectivo Chikinte, San Cristobal de las Casas, Chiapas
Ana Lourdes Téllez Rojo Solis
Alice Valenzuela, colectivo "hij@s del maíz pinto”, Tlaxcala
Mauricio González González
Rut Miramontes Cabrera, Zacatecas
Martin Bustamante
Pablo Scafati, Argentina

Quetzalli Ocampo Quinto, Escuelita viva
José Ricardo León Gazca
Itzam Antonio Cano Espinoza
Alain Gilberto Cano Espinoza
Arian Yunes Morales
Evelia Espinoza Hernández
Amarylis Castillo Barrera
Mars Mars, San Diego, California, Estados Unidos
Lourdes Gutiérrez
Claudia García Hernández
Sagrario Méndez Bustamante
Yasmin Méndez
Rebeca Franco Méndez
Abzurdo Chávez del Chahuistle, Puebla, México
Luis Fernando Juan Mendoza
Gerardo Juan Mendoza
Liliana Juan Mendoza
Ángel Juan Mendoza
Luis Fernando Juan Mendoza
Danny Fredi Rodríguez Chávez
Ykciv Avlis
Gloria Pérez Vargas, Colima
Magda Escareño Torres, Colima
María Goretti Rodríguez Hernández, Colima
Claudia Estefanía Valle Tapia, Colima
Lilibeth Paulina Ochoa de Dios, Colima
Jesús Alexis Cortés Córdova, Colima
Miguel Ángel Ceceña González, Colima

Antonio López, Colima
Lionel Alejandro Pérez Farías, Colima
Darío Michel Luna, Colima
Ivanovich Michel Luna, Colima
Telésforo Rojas Munguía, Colima
Hugo Alejandro Rojas López, Colima
Juan Manuel Zerón Hernández, Colima
José Francisco Moreno Ceballos, Colima
Julio César Chávez Aguilar, Colima
Isela Analí Zárate Rubio, Colima
Sebastián Velasco Villegas, Colima
Esteban Martínez Velasco, Colima
Héctor Velasco, Colima
Adán Velasco Velasco, Colima
Emiliano Velasco Ledesma, Colima
Julieta Nogales Zempoalteca, Colima
Juan Diego Perales Franco, Colima
Gabriela Adame Parra, Colima
Juan Pablo Sánchez Castellanos, Colima
Francisco Javier Cervantes Ávalos, Colima
Francisco Arreola, Colima
Antonio Contreras Núñez, Colima
Erik Eney Galvez Rivera, Villa de Álvarez, Colima
Enrique Sarabia, Colima
Germán Mancilla, Colima
Paulina Aguilar Velasco, Jalisco
Camelia Lidia Balcázar Cedillo, Cd Mx
Oscar Arturo González Espinosa, Naucalpan, Edo Mex

Nahir Antonio Velasco Velasco, Cd Mx
Gloria Alicia Ponce Pérez, Quebec, Canada
Fátima Monasterio Mercado, Bolivia
Karim Velasco Asserías, Colombia
Simón Velasco Montaño, París, Francia
David Luna Velasco, París Francia
Anahí Luna Velasco, Inglaterra
Ana Victoria Padilla Velasco, Ilinois, Estados Unidos
Oscar Barragán Guerrero, Ilinois, Estados Unidos
Valentina Velasco Montaño, California, Estados Unidos
Camila Joselevich Aguilar
Dionisio Eduardo Carreón Sánchez
Roxana Alvelais Pegueros
Pavel Ortiz Estivill
Ximena Verduzco Flores, Michoacán, México
José Alejandro Barón Hernández , Jalisco, México
Teresa Flor de Jesús Sauceda González, Jalisco, México
Julia Ramírez Delgado, Coahuila. México
María Eugenia Gabriel Ruiz, Michoacán, México
Ma Del Carmen Flores Arteaga, Michoacán, México
Jaasiel Isaí Ortiz Razo, Jalisco, México
Asunción Alondra Felipe González, Michoacán, México
Mayra Anahí Fregoso Corona, Jalisco, México
Miram Moreno Sánchez, Jalisco, México
Daniel Reyes Lara, Jalisco, México
Jaime Morales Hernández, Jalisco, México
Ivonne Ayala González, Jalisco, México
Salvador Fong Fierro, Jalisco, México

Paulo Orozco Hernández, Jalisco, México
Emma Osorio Jacob, Jalisco, México
Martha Elena Aguiar Barrera, Jalisco, México
Zaira Lorena Gámez Flores, Jalisco, México
Fabián González, Los Ángeles, CA, Estados Unidos
Sergio E Rosales Wybo, Jalisco, México
Mónica González Aguilar, Jalisco, México
Yunuen Marili Pérez Gómez, Jalisco, México
Antonio Ramírez Chávez, Jalisco, México
Jacobo Ramírez, Jalisco, México
Domi, Jalisco, México
Sergio Araht Ortiz Rosales, Jalisco, México
Edgardo Badial, Jalisco, México
Magdalena Alcázar Gómez, Jalisco, México
Ma. Del Refugio Madera Rentería, Jalisco, México
Claudia Velasco Madera, Jalisco, México
José Manuel Márquez Ponce, Jalisco, México
Josefina Eliza Noriega Martínez, Jalisco, México
Manuel Márquez Noriega, Jalisco, México
Andrés Volcan Niz, Jalisco, México
Carmen Díaz, Jalisco, México
Ana Carolina Delgadillo Rosas, Jalisco, México
Paloma Patlán Reinoso, Jalisco, México
Juan Pablo Villaseñor Méndez, Jalisco, México
Andrés Marquez Noriega, Jalisco, México
Anahí Acosta Felix, Jalisco, México
Alejandra Vizcarra Jonsson, Jalisco, México
Cristina Barragan Salin, Jalisco, México

Margarita Robertson Cierra, Jalisco, México
Resurrección Rodríguez Hernández, Jalisco, México
Rosa María Jurado Muñoz, Jalisco, México
José Arnoldo Hinojosa Iglesias, Jalisco, México
Arturo Espinoza Maldonado, Jalisco, México
Lorenza Petersen Orendain, Jalisco, México
Tania Flores de la Torre, Jalisco, México
Daniel Rodríguez Partida, Jalisco, México
Rubén Martín Martín, Jalisco, México
Sandra Vanesa Robles Aguilar, Jalisco, México
Erik de Luna Fors, Jalisco, México
Emilia Noemí Cervantes Zambrano, Jalisco, México
Ludmila Chalian
Carmen Edith Flores Gutiérrez
Cristina González García
Laura Salas Sánchez
Alberto Germán Hernández Hernández
Atzin Gordillo Acevedo
Luis Daniel Vázquez Valencia
Paulina Mariana Cervantes Alonso
Rosa Rosano Rodríguez
La Nezia Café
Julia Escalante De Haro
Cynthia Astudillo Ventura
Alejandro Ramírez Ángeles
Alejandra Ramírez Ángeles
Laura Karen Pavón Chagoyán
Cinthia Perdomo Pavón

Gloria Aragon Cruz
Marie Richard
Miguel Santos Diego, Ensenada, BC
Vicky Mora, Ensenada, BC
Arcelia Pazos, Ensenada, BC
Miguel Navarrete, Ensenada, BC
Atsumi Ruelas, Ensenada, BC
Tito Fernando Piñeda Verdugo, La Paz, BCS, México
Ramona Avilés Gómez, La Paz, BCS, México
Isaac Amarillas Peralta, La Paz, BCS, México
Alma Castro Rivera, La Paz, BCS, México
Homero Avilés, La Paz, BCS, México
Gilberto Piñeda Bañuelos, La Paz, BCS, México
Mirna Verdugo Silva. La Paz, BCS, México
Antonieta Barrera Sánchez, La Paz, BCS, México
Bertha Gloria Manríquez Zárate, La Paz, BCS, México
Ivan Castro Beltrán, La Paz, BCS, México
Elisa Paz Rosas, La Paz, BCS, México
María Dolores Rosas Romero, La Paz, BCS, México
Alinne Zamora Ulloa, La Paz, BCS, México
María Gomez José, La Paz, BCS, México
Luis Fernando Paez Rosas, La Paz, BCS, México
Cristian Fernando Paez Gómez, La Paz, BCS, México
Miguel Angel Fuentes Piña, La Paz, BCS, México
Oscar Castro Romero, La Paz, BCS, México
Quayaip Avilés Castro, La Paz, BCS, México
Deniss Joana Arellano García, La Paz, BCS, México
Janneht Armendáriz Villegas, La Paz, BCS, México

Lefteris Becerra, La Paz, BCS, México
Andrea Carolina López Vergara, La Paz, BCS, México
Berenice Castro Rivera, La Paz, BCS, México
Daniel Alexandro Borja Carrisoza, La Paz, BCS, México
Judith Carrisoza Rodríguez, La Paz, BCS, México
Areli Eunice López Lozano, La Paz, BCS, México
Ruth Lonngi Vélez, La Paz, BCS, México
Carolina Cecilia Bastidas Rosales, Sinaloa, México
Antony Benjamín León Zavala, Sinaloa, México
María Dolores Hernández Valenzuela, Sinaloa, México
Andrey Martínez Escalante, Sinaloa, México
Jesús Eduardo Martínez López, Sinaloa, México
María Guadalupe Rodarte Segoviano, Sinaloa, México
Aguirre Toledo Heri David, Sinaloa, México
Santos García Eduardo Gerónimo, Sinaloa, México
Gastelum Corrales Gilberto, Sinaloa, México
Garibaldi Robles Ian Andrés, Sinaloa, México
Astorga Ríos Jacqueline, Sinaloa, México
Castillo Arce Brisa Marina, Sinaloa, México
Celis Felix Miguel Angel, Sinaloa, México
Felix Velarde Esmeralda, Sinaloa, México
Gaxiola Osuna Eduardo Cayetano, Sinaloa, México
Hernandez Valenzuela Martha Alicia, Sinaloa, México
Leal Camacho María José, Sinaloa, México
Meza Castillo Perla Araceli, Sinaloa, México
Meza Quintero José Ángel, Sinaloa, México
Villa Loza Jesús Clemente, Sinaloa, México
Uriarte Gavilanez Anel Angelina, Sinaloa, México

Samanta García Rojo Sinaloa, México
Castro Juárez Gilberto, Sinaloa, México
Miranda Angulo Benito, Sinaloa, México
Moreno Angulo Perla Sarahi, Sinaloa, México
Olmeda Campos Jose Carlos, Sinaloa, México
Sainz Bueno Adriana, Sinaloa, México
Sánchez Sarabia Pablo Emmanuel, Sinaloa, México
Taboada Cárdenas Jesús Alexis, Sinaloa, México
Terrazas López Ibis Abelardo, Sinaloa, México
Torres Juárez Marbella, Sinaloa, México
Velasco López Araceli, Sinaloa, México
Jacob González Tejeda
Sara Rodríguez
Carla Teresa Hinojosa Iglesias
Fidel Juan Mendoza
Irene Téllez
Ángel Juan Santos
Alfonso Reynoso Rábago
Ana Laura Gamboa Muñoz
Sabrina Melenotte, Investigadora del CIESAS
Claudia Andrea Gotta, Argentina
Olga Claveria Iranzo
Pablo Domínguez Carrasco
Mariana Itzel Espinosa, Alemania
Gloria Janet Guerrero Téllez
Joel Velázquez Trejo
Juan Carlos Gómez Palacios
Daniel Galicia García

Karina Araceli Flores Cordero
Gerardo Emmanuel García Rojas
Edin Noé López Dueñas
Alejandro Mira Tapia
Patricia Westendarp Palacios
Angelica RIco Montoya
Danilo Lillia Como, Italia
Anpi Dongo, Italia
Caleb Emiliano Posada, California, Estados Unidos
Lilly Lizzete Aguilar Rosas
Regina Álvarez De La Cadena Hernández

Alemania
Colectivo gata-gata
interventionistische Linke
Café Libertad Kollektiv
Red Ya-Basta-Netzwerk

Argentina
Voices in Movement
Marabunta
Red de solidaridad con Chiapas de Rosario en la Otra Casa
Acción Socialista Libertaria (ASL)
Colectivo desde el Pie (CdP)
Corriente Político Sindical – Rompiendo Cadenas (CPS-RC)
Unión de Trabajadores Desocupados UTD
Exaltación Salud, Exaltación de la Cruz
Grupo de Estudios Rurales – Grupo de Estudios de los Movimientos Sociales de América Latina (GER-GEMSAL)
Colectivo de Comunicación Contrahegemoniaweb
La Chispa Prensa
Red de Solidaridad con Chiapas de Buenos Aires
Espacio de Desaprendizaje Autónomo desde la Sexta
Espacio Cultural La Otra Casa
Río Jarana – batucada feminista/disidente Alto Valle Neuquén – Patagonia Extrandina – Puel Mapu
Tinta Limón Ediciones
Feministas del Abya Yala
Asamblea de Mexicanxs en Argentina
Movimiento Centroamericano 2 de marzo
Pañuelos en Rebeldía
Asociación mutual Sentimiento

Ramona Mercado Autogestivo Natural
Bodegón Cultural Casa De Pocho. Ludueña
Universidad de Buenos Aires (UBA)
Enclave Rabia Caracol

Bélgica
Le Front Antifasciste de Liège 2.0
Casa Nicaragua
Groupe CafeZ
Asociación Identité Amérique indienne

Brasil
Rede de Economia Solidária e Alternativa do ABC SP
Instituto Giramundo Mutuando – SãoPaulo/Brasil
Coletivo Pilula Preta SP Brasil
South Feminist Futures, Zimbabue, Global South
Teia dos Povos do Rio Grande do Sul
Teia dos Povos Pernambuco
Teia dos Povos RJ
Ateneu Libertário a Batalha da Várzea
Quilombo Coxilha Negra – São Lourenço do Sul
Território Junana – Maquiné
Retomada Mbyá Guarani Tekoá Ka’agüy Pora
Retomada Kaingang Konhún Mág
Retoamada Xokleng Konglui, Brasil
COMPAZ- Comunidade Kilombola Morada da Paz
Retomada Kaigang Gah Teh Porto Alegre
Horta Comunitária Vó Maria
Território Okupado dos Mil Povos

Assentamento Urbano Utopia e Luta
Vila Resistência
Araucária Resiste
Guandu Grupo Agroecológico do Assentamento C. Marighella
Banquinha Etinerante Cordel Libertário
Movimento das Mulheres Trabalhadoras Rurais de Pernambuco
Associação Quilombola de Castainho
Associação Sítio Ágatha
Sitio Ágatha
Grupo Mulheres N’Ativa
Gris Espaço Solidário
Resistencia Popular
Associação Kapi’wara
Resistência Popular Alagoas
Articulação Nacional das Pescadoras
Coletivo Ação Libertária
Quilombo Semear
Quilombo Catucá
Aldeia Malhador Kapinawá
Instituto Candeeiro
Teia dos Povos
Coletivo de Estudos sobre Conflitos por Território e por Terra (Enconttra)
Ramona Mercado Autogestivo Natural
CRU Solo – São Paulo

Colombia
Tejido de Colectivos-Universidad de la Tierra Manizales y Suroccidente Colombiano
Pueblos en Camino
Colectiva Feminista Campesina (en)candilando

Chile
Tierra y Libertad para Arauco – Wallmapu
Dinamarca
Foro Internacional, Grupo México
Ecuador
Desde el Márgen

Estado Español
Ass. Cafè Rebeldía-Infoespai
La Adhesiva
colectivo Movimiento Feminista de Murcia
Confederación General del Trabajo (CGT)
Caracol Extremadura
Derechos Humanos Madrid
Espacio Común 15M
Centro de Documentación sobre Zapatismo – CEDOZ
Txirbilenea – Pais Vasco
Gernikatik mundura – Pais Vasco
Ingeniería sin fronteras – Pais Vasco
Lumaltik Herriak – Pais Vasco
Y Retiemble! Espacio de apoyo al Congreso Nacional Indígena (México) y al EZLN desde Madrid, Estado Español
Anticapitalistas
Fundación Viento Sur
Colectivo Peruanxs en Madrid
Ecologistas en Acción
OMAL – Paz con Dignidad
Kuautlalu A.c

Colectivo Agita’t Gràcia
Colectivo Sobrevivir al Descalabro
Red solidaria de acogida de Madrid
colectivo de autodefensa feminista Turas
Colectivo de peruanos y peruanas residentes en Mallorca

Estados Unidos
Red de Solidaridad con México
Universidad Autónoma de Movimientos Sociales
A Legacy of Equality, Leadership and Organizing (LELO)
Rhizomatica Communications
Hormigas, San Diego
Xican@patistas Autonomxs
Armadillos Ni Un Migrante Menos
Organización Subaltern Voices. Org
Organización Ious Cogenus Fundation
Union del Pueblo Fronterizo
Bay Area chapter of the Committee in Solidarity with the People of El Salvador
Midnight Books
Galveston 161
the National Lawyers’ Guild
Red Nodo Norte Feminista Descolonial
Women’s International League for Peace and Freedom, U. S. Section
Chiapas Support Committee
Schools for Chiapas/Escuelas para Chiapas
Semillas Collective

Eslovenia
Iniciativa Anarquista Ljubljana

prstovsto (Ljubljana)

Francia
Union syndicale Solidaires
CSPCL (comité de solidarité avec les Peuples du Chiapas en Lutte)
Echanges Solidaires
CSIA (comité de solidarité avec les Indiens des Amériques)
CNT-f (Confédération Nationale du Travail-France)
Collectif Contre Culture
Asociación Solidaria: Mut Vitz 13
Comité de Solidaridad con los Pueblos Indigenas de las Américas (CSIA-Nitassinan)
Espoir Chiapas, Esperanza Chiapas
Caravane de convergences pour les Autonomies & Résistances en Lengadoc
Syndicat Solidaires09
Colectivo Intercerros de las 2 orillas del rio Aveyron
Asociasion Café des 2 rives
Asociasion Americasol
Compagnie Tamèrantong
Compagnie Jolie Môme
Compagnie Izidoria
Compagnie Débrid’Art
Djab Production
Tatcha Compagnie
Collectif El Cambuche de Toulouse
colectif, Grains de Sable, Francia
Collectif Paris-Ayotzinapa
Soulèvements de la Terre
Asociación Alerta Feminista
Espace Autogéré des Tanneries

Quartier Libre des Lentillères

Finlandia
Grupo de México de la Unión Finlandesa para la Paz
Debt for Climate, Finland
Colectivo Armadillo Suomi
Museum of Impossible Forms
Varisverkosto
Mustan Kanin Kolo
Havu Laakso

Grecia
Asamblea Libertaria Autoorganizada Paliacate Zapatista, Grecia

Italia
Colectivo Nodo Solidale
Associazione Ya Basta! Milano
Centro Sociale CasaLoca
colectivo PLAT (plataforma por la intervencion social).
Centro sociale intifada Empoli
Polisportiva Antirazzista Assata Shakur
Brigate Volontarie per l’Emergenza – Marche ETS
Il Circolo Libertario Emiliano Zapata
Parteciparte compañía de teatro del oprimida/o
Comitato Piazza Carlo Giuliani ODV
Sud éducation 09/solidaires 09
laboratorio sociale occupato e autogestito Buridda
COBAS SCUOLA
Circolo Anarchico Berneri di Bologna

Comitato NoMuos/NoSigonella
Ufficio d’informazione del Kurdistan in Italia
Campi Aperti, per la sovranità alimentare
Circolo Fratellanza di Casnigo
Arbèschia Rebelde, Comitato solidarietà Sardegna – Chiapas
La lanterna di Diogene (Solara di Bomporto. Mo. Italy)
Centro Sociale Occupato autogestito Zapata
Il Coordinamento Regionale Sanità di Roma e del Lazio
Tatawelo
Ya Basta Marche (Italia)
Partito della Rifondazione Comunista
Il Csa Intifada/Comunità in Resistenza Empoli
Sicilie Zapatiste (Sicilia)
C.s.a. Officina Rebelde (Catania)
Casa della cooperazione (Palermo)
Movimento No Muos (Sicilia)
Terra Insumisa Alcamo (Alcamo-Trapani)
CISS (Palermo)
Caracol Albergheria (Palermo)
Siracusa Ribelle (Siracusa)
CSA Pacì Paciana

México
Congreso Nacional Indígena – Concejo Indígena de Gobierno
Llegó la hora de los pueblos
Madres y Padres de los 43
Sindicato Mexicano de Electricistas
Organización Popular Francisco Villa de Izquierda Independiente.
Nueva Central de Trabajadores

Centro de Derechos humanos de la Montaña Tlachinollan
Asamblea Nacional de Usuarios de la Energía Eléctrica
Confederación de Jubilados, Pensionados y Adultos Mayores de la República Mexicana
Archivo histórico de luchas en la maquila, mujeres, zapatismo, trotskismo
Colectivo Aequus.- Promoción y Defensa de Derechos Humanos
Coordinación de Familiares de Estudiantes Víctimas de la Violencia.
Colectivo:trabajo Libertad y Autonomía
Espacio estudiantil: Mitotzin Resiste UACM/SLT
Plantón de Huexca y Asurco en Resistencia
Red de Mujeres que Luchan
Colectivo In Laak Le IxI’mó
Colectivo Híjar
Colectiva Jirafa
Universidad de la Tierra en Puebla, A. C. (UnitierraPuebla).
EL Bordado de Ramona
Resistencias Enlazando Dignidad-Movimiento y Corazón Zapatista (RedMyCZ)
Espacio de Lucha contra el Olvido y la Represión (ELCOR-CHIAPAS)
Colectivo de defensoras Antsetik Ts ‘unun
Movimiento de Mujeres en Defensa de la Madre Tierra y nuestros Territorios
Colectivo de Mujeres Tejiendo Resistencias
Grupo ETC
colectivo Tierra y Libertad
Colectivo Chikinte’
colectivo Ocotenco-Kuautlali
Colectivo CriptoPozol + DDHH
Colectiva SucuLENtaZ
Ediciones Caradura
Imprenta la Rueda
Taller El ángulo

Casa del centro
Clínica de Heridas
La Ezkina
Red de Resistencias y Rebeldías de Tijuana
Mujeres que Luchan Xalapa
Comunidad de Xochitlanezi
Tlanezi Calli en Resistenci
Colectivo Ollin Calli
Concejo Indígena Y Popular De Guerrero Emiliano Zapata (CIPOG-EZ).
Red De Apoyo Iztapalapa Sexta (RAIS).
Brújula Roja
Colectivo De Profesorxs En La Sexta
Colectivo Gavilanas
Colectivo De Trabajo Cafetos
Colectivo Cuaderno Común
Colectivo La Otra Justicia
Red de Resistencia y Rebeldía Ajmaq
Desarrollo Económico y Social de los Mexicanos Indígenas AC (DESMI, A.C.)
Hijas de su Maquilera Madre
Brigada Cigarra
Colectivo cultural Los Amorosos del Espacio
Molotov, la cooperativa de cafe zapatista
El Bloque de la izquierda
Radio Tlanixco
Red Modi Te Yu Nguani
Red de Apoyo al CIG en Toluca
Colectivo Flor de Asfalto
Colectiva Autónoma de Colaboración Social
Colectivx Veganx Antiespecista

Colectiva antiespecista Tijuana
Cooperativa Pixca Campesina
Cooperativa de Consumo Comandanta Ramona
Organización 12 Pueblos Originario de Tecámac
Comité 68 Pro Libertades Democráticas
Igualdades AC
Mexiro AC
Pandeo AC
Red Mexicana de Trabajo Sexual
Coordinadora Francisco Gonez Jara
organización Subaltern Voices. Org
Casa de Salud Calli Tecolhuacateca Tochan, de la comunidad indígena de Tuxpan
Colectivo de artistas Titerenetas
Nodo de Derechos Humanos
Etcétera Errante
Instituto de Derechos Humanos Ignacio Ellacuría SJ.
Redes por la Diversidad, Equidad y Sustentabilidad A.C.
Tianguis Alternativo de Puebla TAP
Desarrollo y Aprendizaje Solidario A. C. DASAC
Comité organizador de foro mundial de la bicicleta 2023
Partido de los Comunistas.
La Voluntad Del Pueblo
Panamédica
El Día Después, A.C.
Red Universitaria Anticapitalista
Colectivo Red de Resistencia y Rebeldía en apoyo al CNI-CIG del Puerto de Veracruz
colectiva Reflexión y Acción Feminista A.C.
Centro de Lengua y Cultura Zoque – Universidad de Guadalajara
Rojos Y Anarquistas Rash Guadalajara

Colectivo Batsil’op SCLC-México
Casa de Lectura Ven, Lee
Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba)
Red de Resistencia y Rebeldía Querétaro
La Sexta Querétaro
Sonido Rebelde radio uaq
Colectivo Mezcala
talleres de historia comunitaria de Mexcala
Cooperativa de Consumo La Imposible
Colectivo Radio Zapatista
Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua, Morelos, Puebla y Tlaxcala
1936 Cooperativa
Comité Estudiantil Metropolitano
Movimiento de Aspirantes Excluidos de la Educación Superior
Colectivo de Resistencia Estudiantil 10 de junio UAM Xochimilco
Colectivo Libertad y Utopía FES Aragón
Espacio Autónomo de Difusión Política y Cultural FES Zarago