Χθες, Δευτέρα 23/1/2023 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των επαγγελματικών καλλιτεχνικών σωματείων με τον Υφυπουργό Παιδείας για το Προεδρικό διάταγμα 85/22 και θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Α. Συρίγο, στην οποία συμμετείχαν και τρεις εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Σπουδαστών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
 
Ως σπουδαστές, ενημερώσαμε για τα αιτήματα μας τον Υφυπουργό και του ζητήσαμε να μας δώσει απαντήσεις για αυτά ένα προς ένα. Το αίτημα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος τουλάχιστον για τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον Πολιτισμό, όπως επίσης και για τη διαβάθμιση των πτυχίων μας με ΤΕ διατυπώθηκε επανειλημμένα. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν ότι 《το Π.Δ φωτογραφίζει την υπάρχουσα κατάσταση》και ότι πλέον δεν υπάρχει ακαδημαϊκά η βαθμίδα Τ.Ε. Ωστόσο, η δική μας απάντηση ήταν ότι δεν φωτογραφίζει αλλά οριστικοποιεί μια κατάσταση, η όποια από κρατική αμέλεια ήταν ασαφής, και μάλιστα με τρόπο που υποβαθμίζει τις παραστατικές τέχνες, επικαλεστήκαμε την απόφαση 998/21 του Δ τμήματος του συμβουλίου της επικρατείας, στην οποία αντιτίθεται το Π.Δ 85/22 καθώς και υποστηρίξαμε ότι το Π.Δ 85/22 και εργασιακά κατατάσει τους καλλιτέχνες στη βαθμίδα Δ.Ε και όχι μόνο ακαδημαϊκά άρα θα μπορούσε αντίστοιχα να τους κατατάσσει και στην βαθμίδα Τ.Ε εφόσον υφίσταται εργασιακά η βαθμίδα ακόμη. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν ότι θα αναλάβουν διυπουργικές επιτροπές που θα εξετάσουν την διαβάθμιση και αναβάθμιση των σχολών Παραστατικών Τεχνών για τις οποίες δεν γνώριζε ούτε ποτέ θα γίνουν ούτε από που ποιους θα αποτελούνται. Χαρακτηριστικά ανέφερε 《Δεν πιστεύω ότι αυτό το πράγμα θα λυθεί σε 10 15 μέρες, οι επιτροπές ίσως να μην τελειώσουν πριν τις εκλογές, δεν μας ενδιαφέρει ο βαθμός των πανελλαδικών αλλά το ταλέντο και όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τις επιτροπές, είναι μια χαοτική κατάσταση που όποιος το κάνει θα κάνει τιτάνιο αγώνα, γιατί δεν έγινε διαβάθμιση ρωτήστε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, υπάρχει διαχρονική αμηχανία στα θέματα Παραστατικών Τεχνών》.
 
Ακόμα, διαβιβάσαμε το αίτημα για την παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και λοιπών φοιτητικών παροχών στις υπάρχουσες, δημόσιες σχολές μας, όπως επίσης και το αίτημα για την περαιτέρω στελέχωση τους με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μάλιστα, ζητήθηκε από τον Υφυπουργό το να αναλάβει πρωτοβουλία για να συμπεριληφθούν οι ευάλωτοι οικονομικά φοιτητές των σχολών μας (παρότι υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ και όχι στο Υπουργείο Παιδείας) στις εστίες και στις λέσχες των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας από την στιγμή που υπάρχουν ήδη δομές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Ο Υφυπουργός φάνηκε ότι δεν ήξερε καν πως δεν έχουμε αυτές τις βασικές για την επιβίωση μας παροχές, αλλά είπε οτι δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία αφού ήδη οι εστίες και οι λέσχες είναι γεμάτες. Σε αυτό του απαντήθηκε από εμάς ότι είναι τότε απαραίτητο να δημιουργηθούν άμεσα νέες εστίες και λέσχες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων, αλλά και το ότι την ευθύνη για αυτό την έχει ο ίδιος ως ο Υφυπουργός Παιδείας για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Τέλος, του διατυπώθηκε το αίτημα μας για την άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά την ανωτατοποίηση των σχολών μας αλλά την ίδρυση νέων σχολών που θα καλύψουν την τεράστια ανάγκη για περισσότερες θέσεις εισακτέων σε δημόσια και δωρεάν ιδρύματα, αλλά και την ανάγκη για την ακαδημαϊκή συμπερίληψη της υποκριτικής, του χορού και της σκηνοθεσίας θεάτρου στο υπάρχον πανεπιστημιακό πλαίσιο. Αναγνωρίζοντας πως ειδικά αυτό το αίτημα αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας, απαιτήσαμε να ιδρυθεί αυτό το Πανεπιστήμιο άμεσα, και να αναλάβει την αντίστοιχη πρωτοβουλία για αυτό. Μάλιστα, ζητήσαμε να εποπτεύόνται τόσο οι υπάρχουσες δραματικές σχολές όσο και η νέα δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών όχι μόνο από το Υπουργείο πολιτισμού αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας. Φυσικά ούτε σε αυτά μας απάντησε, το μόνο που μας είπε είναι ότι όταν δημιουργηθεί η διυπουργική επιτροπή, τότε εκείνη είναι που θα αναλάβει αυτά τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
 
Προφανώς οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς ώστε να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι η πολιτεία να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να δώσει δίκαιες νομοθετικές και όχι παραπλανητικές λεκτικές απαντήσεις στα αιτήματα μας.
 
Ο αγώνας συνεχίζεται!!
 
Οι σπουδαστές/ιές των δραματικών σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
.
Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Πάτρας
 
Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ