Πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση το πρωί 27/12 έξω από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από το σώμα σπουδαστών της δραματικής του ΚΘΒΕ με αφορμή το προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22) που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου. Σε μια περίοδο εντεινόμενης κρίσης και καταστολής το κράτος το μόνο που προτάσσει είναι η ιδιωτικοποίηση, η φτωχοποίηση, η ανειδίκευτη εργασία και ο ευρύτερος ευτελισμός της δημόσιας παιδείας.

ΤΟ ΜΕΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΤΟ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στην ελισσαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί τεχνίτες. Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα... Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22), βάσει του οποίου το ΠΤΥΧΙΟ όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ εξισώνεται με το ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως "μεταλυκειακή φοίτηση"! Με το σκάνδαλο Λιγνάδη το 2020 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ξεκινά μια συζήτηση για τις παθογένειες του θεατρικού χώρου σε επαγγελματικό και φοιτητικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022 ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προεξαγγέλλει την συγκρότηση διυπουργικών ομάδων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, συστήνεται τον Νοέμβριο του 2022 διημερίδα με θέμα "Δυσλειτουργίες και Προοπτικές" των δραματικών σχολών. Με τα δεδομένα αυτά, μας φαίνεται αδιανόητη η υπογραφή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος καταρχήν, κι ακόμα χειρότερη η απουσία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού (στο οποίο και υπαγόμαστε) από τους υπογράφοντες. Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα "απολυτήριο Λυκείου" πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης. Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ μας με την πρόφαση του "ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ" σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων εντείνεται.

Παίρνουμε θέση και απαιτούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 85.

Στηρίζουμε την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, απέχουμε από τα μαθήματα της σχολής. Καλούμε σπουδάστριες και σπουδαστές , καθηγήτριες και καθηγητές, κι όποιον άλλον θέλει να στηρίξει, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) αύριο, Παρασκευή 23/12/22 στη 1:00 μ.μ.

Σπουδάστριες/ές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

 mikrofκθβε